Un barbat a murit la scurt timp dupa ce a fost adus la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi, iar un altul a fost adus in coma profunda dupa ce a fost gasit pe un camp cu o temperatura corporala de 42 de grade Celsius, transmite Agerpres.

Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU-SMURD Iasi, a declarat ca ambii barbati au fost adusi la spital dupa ce au avut de suferit din cauza caniculei si expunerea pe termen indelungat la soare.

Potrivit sursei citate, un echipaj SMURD a fost solicitat sa intervina in localitatea Vladeni, pentru un barbat in varsta de 67 de ani, caruia i s-a facut rau in timp ce lucra pe camp. In momentul in care a sosit echipajul medical, barbatul avea o temperatura corporala de 42 de grade Celsius.

"Pacientul este in coma profunda. El a fost adus la noi cu hipertermie. A fost intubat, ventilat mecanic si s-au inceput manevrele de rehidratare si scadere a temperaturii inca de cand a fost preluat de echipajul SMURD. Temperaturile ridicate la care a fost expus i-au influentat nu doar sistemul nervos central ci si cordul, rinichiul, ficatul. Pacientul are disfunctii organice multiple. Este in continuare in stare critica, intubat, ventilat mecanic, internat in clinica medicala de garda", a declarat Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU SMURD Iasi.

Personalul medical al Spitalului Sfantul Spiridon din Iasi este rezervat in ceea ce priveste sansele barbatului de supravietuire.

Un alt pacient care a avut de suferit din cauza caldurii a murit la scurt timp dupa ce a fost adus la aceeasi unitate medicala.

Barbatul, in varsta de 45 de ani, din localitatea Valea Satului, a fost gasit zacand fara constienta de niste carutasi.

"Se afla in coma si avea convulsii prelungite. Un echipaj al Ambulantei care trecea prin zona a preluat cazul, pe drum pacientul fiind intubat. Temperatura corporala era, ca si la celalalt pacient, de 42 de grade Celsius. Dupa ce a ajuns la noi pacientul a suferit un stop cardiorespirator. Nu a raspuns la manevrele de rescuscitare care au fost combinate cu scaderea temperaturii centrale, prin manevre de racire interna si externa. Am fost nevoiti sa declaram decesul", a declarat Diana Cimpoesu, coordonatorul UPU SMURD Iasi.

De asemenea, un iesean in varsta de 75 de ani a fost dus la spital, vineri, de un echipaj al Ambulantei, dupa ce, din cauza temeperaturilor caniculare, i s-a facut rau si a lesinat in strada.

"Un echipaj medical al Serviciului de Ambulanta Judetean Iasi a intervenit in cursul acestei zile (vineri-n.r.) pentru a salva un batran cazut in strada. In urma prabusirii, barbatul a suferit rani la nivelul capului. El a primit primele ingrijiri medicale la fata locului, ulterior fiind transportat la spital pentru investigatii suplimentare", a declarat Neculai Pralea, purtator de cuvant al Serviciului de Ambulanta Judetean.

In aceasta perioada judetul Iasi se afla sub avertizare meteorologica de cod portocaliu de canicula.