Guvernul Tudose a amanat cu doi ani, pana in octombrie 2019, evaluarea scolilor doctorale din Romania, potrivit unui comunicat al executivului. Practic, scolile doctorale isi mentin acreditarea inca doi ani, chiar daca presa si societatea civila au adus zeci de dovezi privind plagiatele si lipsa de integritate academica din multe astfel de "fabrici de doctori".

Decizia a fost luata la cererea Consiliului Național al Rectorilor, organizatie controlata de Ecaterina Andronescu si repudiata de tot mai multe voci reformiste din educatie.

Masura a fost adoptata in sedinta de Guvern de astazi, printr-o Ordonanta de Urgenta de modificare a articolului VIII, alineatul (3) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 96/2016.

Care e motivul oficial al amanarii evaluarii? "Era necesara pentru ca acestea sa poata organiza examene de finalizare a studiilor doctorale si sa poata emite diplome si titluri universitare recunoscute de catre Ministerul Educatiei Nationale, acestea doua reprezentand atribute specifice ale acreditarii, conform cadrului normativ in vigoare", arata un comunicat al Guvernului.

Reamintim ca Parlamentul a mai dat anul acesta o lovitura procesului de curatire a mediului academic: a eliminat din procesul de acreditare a scolilor doctorale CNATDCU, una dintre cele mai credibile institutii.