Circulatia autovehiculelor cu o masa autorizata mai mare de 7,5 tone va fi restrictionata, vineri si sambata, pe drumurile nationale si autostrazile care tranziteaza teritoriul Romaniei din cauza caldurii extreme, iar viteza de circulatie a trenurilor ar putea fi redusa cu 20-30 de kilometri/ora fata de viteza normala pe unele tronsoane, informeaza Agerpres.

Astfel, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a instituit restrictii de circulatie in zilele de 4 si 5 august 2017, in intervalul orar 10:00 - 20:00, pe drumurile nationale si autostrazile care tranziteaza teritoriul Romaniei, pentru autovehiculele cu o masa autorizata mai mare de 7,5 tone.

Restrictiile de circulatie sunt instituite in baza Codului rosu si portocaliu de canicula (se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent intre 36 si 42 de grade) emis de Administratia Nationala de Meteorologie pentru aceasta perioada.

"CNAIR SA, in baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonantei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, interzice temporar circulatia vehiculelor cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, pe autostrazile si drumurile nationale din judetele afectate de canicula, cu exceptia: transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetala; vehicule care participa la interventii in caz de forta majora; transporturi funerare; transporturi postale; transporturi de echipamente de prim ajutor; transporturi pentru distribuire de carburanti; transporturi de marfuri sub temperatura controlata; transporturi pentru tractari vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apa si hrana in zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin constructie salubrizarii; transporturi apa imbuteliata; transporturi produse provenite din exploatari agricole; transporturi militare implicate in exercitii multinationale", se mentioneaza intr-un comunicat al CNAIR.

Potrivit reprezentantilor companiei, restrictionarea circulatiei este necesara pentru protectia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformari majore ireversibile cu pierderea stabilitatii imbracamintii rutiere.

De asemenea, viteza de circulatie a trenurilor ar putea fi redusa cu 20-30 de kilometri/ora fata de viteza normala pe unele tronsoane, incepand de marti si pana la finele saptamanii, din cauza temperaturilor ridicate prognozate, informeaza CFR SA.

"Incepand de astazi, 1 august 2017, si pana la sfarsitul saptamanii, cand sunt prognozate temperaturi maxime cuprinse intre 37 si 39 de grade in aer in majoritatea regiunilor, conform informarilor transmise de ANM, s-au luat masuri speciale pentru desfasurarea traficului feroviar in conditii de siguranta. Astfel, personalul de intretinere a infrastructurii feroviare efectueaza revizii suplimentare pe retea in regiunile aflate sub atentionare de Cod galben si Cod portocaliu, prin verificarea directa a caii, masurarea si inregistrarea permanenta a evolutiei temperaturilor la nivelul sinei, iar, in intervalele orare in care temperatura in sina va depasi 50 de grade, pe tronsoanele unde situatia o impune se reduce viteza de circulatie a trenurilor cu 20-30 km/h fata de viteza normala, astfel incat traficul feroviar sa se desfasoare in depline conditii de siguranta. Mentionam faptul ca aceste masuri respecta normele de siguranta feroviara in astfel de situatii speciale", precizeza comunicatului CFR.

De asemenea, CFR SA avizeaza permanent operatorii de transport feroviar de calatori si de marfa (OTF) cand se impune reducerea vitezei de circulatie si pe ce tronsoane se va lua aceasta masura, astfel incat operatorii de transport feroviar de calatori sa informeze pasagerii din trenurile aflate deja in circulatie sau care urmeaza sa circule in ziua respectiva, despre conditiile de trafic.

Masurile speciale care se iau pentru siguranta traficului feroviar in perioade caniculare vizeaza revizii suplimentare pe retea in regiunile aflate sub atentionare de temperaturi ridicate, insotirea trenurilor cu personal de specialitate, in vederea identificarii potentialelor pericole, masurarea si inregistrarea permanenta a evolutiei temperaturilor la nivelul sinei, reducerea vitezei de circulatie a trenurilor cu 20-30 km/h fata de viteza normala pe anumite intervale de statii si avizarea permanenta a operatorilor de transport feroviar de calatori si de marfa (OTF) si transmiterea operativa a intervalelor de statii unde trebuie sa reduca viteza de circulatie.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod rosu de caldura extrema, valabila vineri si sambata, in 12 judete din vestul tarii si sud-vestul tarii, in timp ce in restul teritoriului va fi Cod portocaliu de canicula.