Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, insotit de secretarul de stat Marieta Safta, a vizitat, miercuri, Penitenciarul Jilava , scopul vizitei fiind atat evaluarea spatiilor de detentie, cat si observarea conditiilor de munca ale angajatilor Administratiei Nationale a Penitenciarelor, potrivit News.ro.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

"Vizita a avut drept scop observarea situatiei spatiilor de detentie, blocul alimentar si centrul de reintegrare al Penitenciarului Bucuresti - Jilava. Cei doi oficiali au discutat cu mai multi detinuti care executa pedepse privative de libertate in acest penitenciar. Acestia au transmis conducerii Ministerului Justitiei ca, in sistemul penitenciar, sunt realizate obiecte cu valoare artistica ce ar putea fi vandute de catre detinuti pentru incurajarea activitatilor de reabilitare si imbunatatirea calitatii vietii in mediul penitenciar", a aratat Ministerul Justitiei.

Un alt obiectiv al vizitei lui Toader a fost evaluarea conditiilor in care angajatii ANP isi desfasoara activitatea si gasirea solutiilor de rezolvare a unor situatii punctuale cu care acestia se pot confrunta: "Discutiile cu conducerea Penitenciarului Bucuresti-Jilava au vizat si situatia Fortului 13 Jilava, Memorial al Luptei Antitotalitare, aflat in administrarea Penitenciarului. Ministrul Justitiei si-a exprimat dorinta ca acest spatiu sa poata deveni muzeu."

Angajatii din sistemul penitenciar au anuntat marti blocarea activitatii din penitenciare prin refuzul orelor suplimentare, urmand sa organizeze mitinguri la Ministerul Muncii, la Ministerul Justitiei si la sediul ANP si sa picheteze saptamanal zece unitati din sistemul penitenciar.Ei solicita majorarea salariilor cu 15 la suta, renuntarea la modificarea legii privind pensiile militare de stat, dar si deblocarea si finantarea posturilor vacante, astfel incat la finalul anului sa existe minimum 14.000 de posturi ocupate.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, in contextul protestelor anuntate de angajatii penitenciarelor, ca va avea o intalnire cu acestia saptamana viitoare, ca are solutii concrete pentru imbunatatirea conditiilor angajatilor din penitenciare si ca o varianta pe care o are in vedere este inclusiv achizitionarea de bratari electronice de supraveghere.

Marti, Tudorel Toader a scris pe Facebook, referitor la hotararea pilot a CEDO cu privire la conditiile din penitenciare, ca proiectul de lege privind modificarea Legilor justitiei va fi prezentat public pe data de 23 august, fiind propuse modificari de fond, si nu de forma. El a mai spus ca intentioneaza sa faca posibile modificari la proiectul de lege privind gratierea unor pedepse.

"CEDO - Hotararea pilot referitoare la conditiile din penitenciare. Foaia de parcurs, va fi discutata cu liderii sindicatelor din ANP, la sediul Ministerului Justitiei, pe data de 8 august 2017, incepand cu orele 10.00. Avem in vedere urmatoarele: stadiul constructiei a doua noi penitenciare; modernizarea / extinderea penitenciarelor existente; posibilitatea transformarii unor foste unitati militare, in unitati penitenciare", a aratat Tudorel Toader.