Primul focar de pesta porcina africana in Romania a fost confirmat de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala intr-o gospodarie localizata la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzandu-se ulterior si la o a doua gospodarie, a anuntat, marti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), citata de Agerpres.

Focarul a fost inregistrat la porcii din gospodarii si nu in ferma comerciala, iar animalele din focar au fost ucise, cele 7 cadavre fiind distruse prin incinerare.

Din primele investigatii intreprinse la fata locului de catre inspectorii DSVSA Satu Mare reiese ca virusul bolii a fost introdus in tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologica este in desfasurare, precizeaza ANSVSA.

"In data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, intr-o gospodarie, localizata la periferia municipiului Satu Mare. Investigatia epidemiologica a relevat existenta unui focar primar si a unui focar secundar", se arata in comunicatul ANSVSA remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, in urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane in tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

In aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea.

ANSVSA precizeaza ca in conformitate cu prevederile legislatiei comunitare si nationale au fost recoltate probe pentru examene de laborator si au fost impuse restrictii de miscare pentru exploatatiile infectate.

De asemenea, au fost ucise animalele din focar si cele 7 cadavre au fost distruse prin incinerare, efectuandu-se si dezinfectia in cele doua gospodarii a spatiilor de cazare a porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor si a obiectelor potential contaminate, a utilajului care a fost folosit pentru saparea locului de ingropare si a locului de ingropare.

Nu in ultimul rand, au fost stabilite zona de protectie si de supraveghere in jurul focarului, precum si planul de masuri pentru instituirea masurilor specifice de control a bolii, fiind convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor in vederea stabilirii planului de masuri specifice pentru controlul bolii.

"Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei", se arata in comunicat.

Potrivit ANSVSA, urmeaza sa fie convocat Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, in vederea informarii si adoptarii unei Hotarari privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati in controlul bolii, conform Hotararii de Guvern 830/2016, care stabileste Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana.

Totodata, si alte institutii competente ale statului intreprind verificari in acest sens, iar informatiile obtinute urmeaza a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului in care a aparut boala in tara noastra, precizeaza reprezentantii ANSVSA.

"ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza permanent situatia epidemiologica din Romania, in contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii si pentru eradicarea bolii. De asemenea, ANSVSA va actualiza informatiile despre focarul de pesta porcina africana, constant, in functie de evolutia bolii", afirma reprezentantii autoritatii.

Recent, presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, a afirmat pentru AGERPRES ca Romania este in alerta, fiind "stransa ca intr-un cleste de pesta porcina africana", o boala care evolueaza extrem de rapid.

"A inceput in Republica Moldova, s-a extins in Ucraina, focarele sunt foarte agresive si au o crestere numerica exponentiala in Ucraina si iata ca, aparent surprinzator, a aparut in Cehia. Au fost sapte tari afectate: Polonia, tarile Baltice (Estonia, Lituania, Letonia), Belarus, Republica Moldova, Ucraina si mai nou Cehia.(...) din primele estimari vorbim de o tulpina virala extrem de agresiva, mai agresive decat celelalte tulpini care au fost identificate pana la acest moment, asa incat, cum va spuneam, Romania apare stransa ca intr-un cleste, fiind practic inconjurata la Est si Nord-Vest de pesta porcina africana", a spus seful ANSVSA.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.

Specialistii veterinari precizeaza ca pesta porcina africana nu se transmite de la animal la om.