Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitiei (ICCJ) ar urma sa decida, marti, ce instanta este competenta sa judece dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 in care fostul ministru Elena Udrea si Ioana Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, sunt judecate pentru instigare la luare de mita, respectiv instigare la delapidare si spalare a banilor. Decizia instantei supreme va fi una definitiva, potrivitnews.ro.

In mai 2017, procurorii DNA i-au trimis in judecata la instanta suprema pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, pe care o acuza de instigare la luare de mita si spalare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul presedinte al Consiliului Judetean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mita, pe Ioana Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, pentru instigare la delapidare si instigare la spalarea banilor si pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societati comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare. De asemenea, DNA a dispus trimiterea in judecata a lui Dan Andronic pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

In 6 iulie, magistratii instantei supreme au decis ca dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din 2009 sa fie trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti. "(...) admite exceptia de necompetenta dupa calitatea persoanei a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. (...) trimite cauza privind pe inculpatii Basescu Ioana, Udrea Elena Gabriela, Tarhon Victor, Wagner Ioan Silviu, Nastasia Gheorghe si Andronic Dan Catalin, spre competenta solutionare, la Curtea de Apel Bucuresti, instanta careia i se va trimite dosarul", se preciza in decizia ICCJ.

In 19 iulie, insa, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca nu este competenta sa judece acest caz si a retrimis dosarul la instanta suprema. Hotararea de marti a ICCJ, care urmeaza sa decida cine va judeca acest dosar, va fi definitiva.