Profesor la Harvard şi laureat al premiului Nobel în Economie, Eric Maskin a fost la Cluj în urmă cu câteva zile – a primit titlul de Doctor Honoris Causa la Universitatea Babeş-Bolyai şi a ţinut o prezentare în cadrul conferinţei economiştilor români din diaspora – ERMAS (Economisti Români din Mediul Academic din Străinătate). Printre toate acestea, s-a oprit să răspundă şi la câteva întrebări. Despre crize economice, populism şi sisteme de vot.

Eric MaskinFoto: Actual de Cluj

Q: De unde vin în această perioadă marile probleme, marile riscuri?

A: Nu cred că acestea sunt în pieţele financiare; inegalitatea (socială) e o mare problemă, e sursă de instabilitate şi duce la populism. Şi populismul e acum un pericol mai mare decât pieţele financiare. Asta mă îngrijorează cel mai mult, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în ultimii 2 ani. Ironic e că această situaţie probabil putea fi evitată dacă politicienii ar fi fost mai deştepţi.

Q:În ce fel mai deştepţi?

A: Uitaţi-vă la reacţia Europei şi a Marii Britanii, la voturile de Brexit. Acele voturi, voturi care au fost destul de apropiate, au fost de fapt reacţii ale oamenilor la neînţelegerea situaţiei; nu s-a înţeles cât de importantă e cu adevărat Uniunea Europeană. Cât de importantă e o Europă unită. Neînţelegerea asta e o greşeală a politicului. Rolul principal al politicienilor e nu doar de a seta politici, ci şi de a explica de ce acele politici sunt importante. Acesta e un lucru care l-a făcut pe Franklin Roosevelt un lider atât de bun în Statele Unite. Sigur, el a adus multe inovaţii, a creat sistemul de asigurări sociale. Dar a făcut mai mult de atât: a explicat lucrurile în aşa fel încât fiecare să înţeleagă, în viaţa sa, de ce au fost atât de valoroase aceste schimbări de politici. După părerea mea, UE a fost cea mai importantă dezvoltare de evenimente în Europa de la al Doilea Război Mondial. Faptul că nu au fost războaie, decât în Iugoslavia, după secole de războaie nonstop se datorează în mare măsură Uniunii Europene. Fie şi doar din această perspectivă – să se stopeze războaiele – şi UE a fost un succes enorm. Dar nu e suficient de bine apreciat.

Q: De ce nu mai funcţionează acum Uniunea Europeană? E doar o chestiune care ţine de faptul că oamenii nu înţeleg beneficiile UE sau şi Europa a eşuat în unele moduri?

A: A devenit nenecesar de birocratică; a deveni prea birocrată şi arogantă. Dar chiar şi aşa, e mult mai bine decât alternativa.

Q: Cât de mare e problem Brexit-ului?

A: Nu ştim încă, fiindcă nu ştim ce formă va lua acest Brexit.

Q: Mai credeţi în viitorul Uniunii Europene?

A: Absolut! Uniunea Europeană e de o importanţă majoră.

Citeste tot interviul pe ActualDeCluj.ro