"Populismul e acum un pericol mai mare decât pieţele financiare" - Eric Maskin, economist de Nobel, la Cluj
Q: De unde vin în această perioadă marile probleme, marile riscuri?
A: Nu cred că acestea sunt în pieţele financiare; inegalitatea (socială) e o mare problemă, e sursă de instabilitate şi duce la populism. Şi populismul e acum un pericol mai mare decât pieţele financiare. Asta mă îngrijorează cel mai mult, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în ultimii 2 ani. Ironic e că această situaţie probabil putea fi evitată dacă politicienii ar fi fost mai deştepţi.
Q:În ce fel mai deştepţi?
A: Uitaţi-vă la reacţia Europei şi a Marii Britanii, la voturile de Brexit. Acele voturi, voturi care au fost destul de apropiate, au fost de fapt reacţii ale oamenilor la neînţelegerea situaţiei; nu s-a înţeles cât de importantă e cu adevărat Uniunea Europeană. Cât de importantă e o Europă unită. Neînţelegerea asta e o greşeală a politicului. Rolul principal al politicienilor e nu doar de a seta politici, ci şi de a explica de ce acele politici sunt importante. Acesta e un lucru care l-a făcut pe Franklin Roosevelt un lider atât de bun în Statele Unite. Sigur, el a adus multe inovaţii, a creat sistemul de asigurări sociale. Dar a făcut mai mult de atât: a explicat lucrurile în aşa fel încât fiecare să înţeleagă, în viaţa sa, de ce au fost atât de valoroase aceste schimbări de politici. După părerea mea, UE a fost cea mai importantă dezvoltare de evenimente în Europa de la al Doilea Război Mondial. Faptul că nu au fost războaie, decât în Iugoslavia, după secole de războaie nonstop se datorează în mare măsură Uniunii Europene. Fie şi doar din această perspectivă – să se stopeze războaiele – şi UE a fost un succes enorm. Dar nu e suficient de bine apreciat.
Q: De ce nu mai funcţionează acum Uniunea Europeană? E doar o chestiune care ţine de faptul că oamenii nu înţeleg beneficiile UE sau şi Europa a eşuat în unele moduri?
A: A devenit nenecesar de birocratică; a deveni prea birocrată şi arogantă. Dar chiar şi aşa, e mult mai bine decât alternativa.
Q: Cât de mare e problem Brexit-ului?
A: Nu ştim încă, fiindcă nu ştim ce formă va lua acest Brexit.
Q: Mai credeţi în viitorul Uniunii Europene?
A: Absolut! Uniunea Europeană e de o importanţă majoră.
Citeste tot interviul pe ActualDeCluj.ro

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
"Acele voturi, voturi care au fost destul de apropiate, au fost de fapt reacţii ale oamenilor la neînţelegerea situaţiei; nu s-a înţeles cât de importantă e cu adevărat Uniunea Europeană"
Unii afirmă că nici persoane mai răsărite nu înțeleg nimic din această minunăție care este U.E.:
„In recent weeks, EU negotiators have claimed that the British negotiators of Brexit are not sufficiently sophisticated to understand the complex issues being dealt with, and that, in essence, it is frustrating for EU negotiators to deal with unskilled negotiators.”
https://geopoliticalfutures.com/eu-authoritarianism-complexity/
Cei mai multi dintre politiienii "brexiteers" sunt niste vite cornute, descrisi ca "mici copii" chiar de revista Economist. Cativa, ca cei doi muppets, Boris Johson si Nigel Farage sunt niste oportunisti care au cautat capital politic. Stiau cat de multi prosti si frustrati exista in Marea Britanie.