Actrita Jeanne Moreau, una dintre cele mai mari vedete al cinemaului francez din ultimele sase decenii a murit la varsta de 89 de ani, informeaza BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Actrita este, propabil, cel mai bine cunoscuta pentru rolul ei din filmul "Jules si Jim" regizat de Francois Truffault.

Ea a castigat numeroase premii in cariera, inclusiv cel pentru cea mai buna actrita, primit la Cannes in 1960 pentru pelicula "Sapte zile... Sapte Nopti".

A lucrat cu Orson Welles in mai multe filme si a primit in 1967 premiul Bafta pentru cea mai buna actrita straina pentru pelicula "Viva Maria!".

Printre marii regizori cu care Moreau a lucrat se mai numara si Bunuel si Antonioni.

Actrita ce a fost facuta celebra de frumusetea ei senzuala si de inimitabila ei voce grava si care a fascinati numerosi regizori de-a lungul carierei ei de 65 de ani a fost descoperita decedata in casa ei din Paris, a declarat AFP primarul arondismentului opt.

In 1949, cand a inceput sa se afirme si sa-si faca un nume in cinematografie, Jeanne Moreau a ramas insarcinata cu colegul ei, actorul Jean-Louis Richard, noteaza AFP, citata de News.ro.

"Nu-mi doream copil, nu sunt mamoasa", marturisea ea. Se va casatori din obligatie mai mult. A fost un esec pe toata linia: a divortat de Jean-Louis si isi va dedica intreaga viata ca sa se impace cu fiul ei, Jerome, care nu a suportat niciodata viata boema a mamei sale actrite.

In 1977, Jeanne Moreau se va casatori cu regizorul filmului "Filiera franceza" si "Exorcistul", William Friedkin. "Am fost bulversata cand m-a cerut in casatorie. Era pentru prima data".

Povestea lor insa a fost ca o furtuna. "A fost o relatie violenta, dureroasa si distructiva". Divortul s-a pronuntat in 1981.

Actrita a fost inconjurata de barbati mai mult sau mai putin celebri.

Unul dintre acestia a fost Louis Malle, cu care a avut o relatie intensa. In timpul filmarilor la filmul "Amantii" a simtit ca-l pierde. "El avea o legatura cu Mijanou Bardot, sora lui Brigitte. Eram disperata".

A urmat o legatura cu Pierre Cardin si cu care va ramane prietena.

Jeanne a devenit "La Moreau"cea care i-a facut pe multi regizori sa intoarca capul dupa ea, de la Francois Truffaut la Orson Welles, care i-a declarat intr-o zi ca e indragostit.

I s-au atribuit legaturi cu starul italian Marcello Mastroianni, cu care a filmat "Noaptea", de Michelangelo Antonioni, sau cu actorul american Lee Marvin.

In 1965, pe platourile de filmare de la "Viva maria", o superproductie filmata in Mexic, ea se afla in bratele seducatorului George Hamilton, care interpreta un amant revolutionar. A fost o dragoste la prima vedere si o legatura efemera.

Un an mai tarziu, se afla in bratele lui Tony Richardson, regizorul filmului "Mademoiselle", a carui proiectie va scandaliza Croazeta.

"Am trait ca un barbat. Adica am avut aventuri, amanti, de la care am putut sa plec cand am avut chef", s-a confesat ea pentru Madame Figaro, referindu-se la numeroasele despartiri pe care ea insasi le-a provocat.