Contractele de munca ale cadrele didactice implicate in dosarul "Diplome de licenta fara studii" au fost suspendate de catre conducerea Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad, decizia fiind valabila pana la ramanerea definitiva a hotararii organelor competente, relateaza news.ro.

"Luand act de COMUNICATUL Biroului de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Conducerea Universitatii de Vest ᅡVasile Goldisᅡ din Arad a luat masura suspendarii contractului de munca fata de cadrele didactice implicate, pana la ramanerea definitiva a hotararii organelor competente. Totodata dorim sa fie bine inteles de catre opinia publica si mai ales de membrii comunitatii academice faptul ca, desi fiecare raspunde INDIVIDUAL in fata legii, vom actiona pe cale de consecinta daca aceste suspiciuni de coruptie se materializeaza, iar imaginea institutiei noastre de invatamant este afectata", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei de invatamand superior.

Potrivit sursei citate, conducerea institutiei doreste sa-si exprime "deplina sustinere si recunostinta pentru cadrele didactice si studentii care isi desfasoara zi de zi activitatea in mod onest, respectand principiile de etica si deontologie profesionala".

"Vom actiona pentru combaterea oricarei forme de coruptie care ar putea aparea in mijlocul comunitatii noastre universitare si vom continua sa ne punem munca in folosul semenilor si a colegilor nostri", se mai precizeaza in comunicatul citat.

Vineri, Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru luare de mita in cazul informaticienilor Viorel Eduard Orasan Alic si Bogdan Alexandru Torcea, precum si in cazul profesoarei Alina Monica Orasan Alic.

De asemenea, fata de alti trei profesori, Lucian Paiusan, Viorica Daniela Vincze Iancsi si Olga Domnica Moldovan judecatorii au dispus masura arestului la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile in dosarul "Diplome de licenta fara studii", in care au fost vizati profesori si studenti de la universitatile "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu" din Arad.

In cauza au fost facute 106 perchezitii domiciliare, in urma carora au fost ridicate sume de bani totalizand peste 350.000 de euro. Anchetatorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 36 de persoane, in cazul a noua dintre acestea dispunandu-se masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile in cursul zilei de 26 iulie 2017. Dintre cele noua persoane, patru sunt cadre didactice care au interdictia de a mai activa in respectivele universitati pe perioada pentru care a fost dispus controlul judiciar.

Totodata, procurorii au dispus, joi, masura controlului judiciar pentru alti doi studenti, Nseir Bahij si Di Mateo Maria Giuseppina, acuzati de dare de mita.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu

ocazia sustinerii examenelor de licenta. Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu

inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, in urma cercetarilor s-a stabilit ca in schimbul unor sume de bani studentii primeau in timpul examenelor sustinute on-line raspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificata nota de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea.

Procurorii spun ca informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurile de la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra.

Totodata, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format

power point necesare sustinerii lucrarii in fata comisiei de examinare.