Patriarhul Daniel cere iertare credinciosilor, dupa seria de scandaluri sexuale in care au fost implicati mai multi preoti

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 iulie 2017, 21:59 Actualitate | Esenţial


PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Foto: basilica.ro
Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, a cerut iertare credinciosilor "pentru tulburarea produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala crestina", dupa seria de scandaluri sexuale in care au fost implicati cativa preoti, cele mai cunoscute cazuri fiind episcopul Husilor si Cristian Pomohaci.

"Ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, cu multa durere in suflet, cerem iertare tuturor credinciosilor pentru tulburarea produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala crestina", afirma Patriarhul, citat intr-un comunicat postat pe site-ul basilica.ro.

In acest mesaj se arata ca in 27 si 28 iulie a avut loc la Resedinta Patriarhala din Bucuresti o sedinta de lucru a Comisiei pentru statut si regulamente a Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de Patriarhul Daniel, in care "au fost studiate prevederile statutare si regulamentare privind disciplina clerului de toate gradele: diaconi, preoti si episcopi".

In urma sedintei s-a decis completarea Statutului de organizare si functionare al BOR in ceea ce priveste "procedurile de sesizare, cercetare si judecare a abaterilor canonice si administrative ale ierarhilor".

Propunerile Comisiei pentru statut si regulamente de completare si explicitare a prevederilor actuale statutare si regulamentare vor fi prezentate spre analiza si aprobare Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in zilele de 17 si 18 august, date pentru care a fost deja convocat si Sinodul Permanent.

"Preocupata de tulburarea si intristarea produse in Biserica de acuzatiile aduse unor clerici pentru anumite abateri de la morala crestina, Comisia pentru statut si regulamente, in baza Sfintelor Canoane si a practicii celorlalte Biserici Ortodoxe surori, a evidentiat urmatoarele principii calauzitoare:
 • Disciplina bisericeasca privind slujitorii Bisericii este o necesitate si o obligatie pentru toti clericii: diaconi, preoti si ierarhi.
 • Sanctiunile sau pedepsele aplicate clericilor de toate rangurile pentru diferite abateri au ca scop atat restabilirea disciplinei bisericesti, cat si pocainta si indreptarea celor care au gresit, in vederea iertarii pacatelor si dobandirii mantuirii, sub indrumarea duhovnicului.
 • Indreptarea duhovniceasca a clericilor care au comis abateri grave, precum si indreptarea tuturor pacatosilor, in general, necesita multa rugaciune, post, pocainta si sfatuire duhovniceasca", se mai arata in acest comunicat.

In ultima perioada, clerici ai Bisericii sunt implicati in mai multe scandaluri sexuale. 

Astfel, preotul Cristian Pomohaci, din judetul Mures, care este si cantaret de muzica populara, este cercetat pentru ca ar fi incercat sa corupa sexual un adolescent de 17 ani, cazul fiind preluat de Parchetul General. Totul a fost surprins intr-o inregistrare audio de 22 de minute, in care preotul incearca sa il convinga pe adolescent sa intretina relatii sexuale cu el si chiar sa mai aduca si alti tineri. Preotul Pomohaci a fost acuzat, in 2013, de practici neacceptate de Biserica Ortodoxa precum exorcizarea, primind canon sa mearga o perioada la Manastirea Afteia pentru a se cai pentru faptele sale.

Un alt scandal este cel al episcopului Husilor, Corneliu Balgradean care a fost filmat in ipostaze intime cu un fost elev de la seminar, in prezent preot. Mitropolia Moldovei si Bucovinei i-a solicitat episcopului de Husi sa nu mai slujeasca Sfanta Liturghie si celelalte slujbe bisericesti, "pana la proxima sedinta a Sfantului Sinod cand se va aborda acest subiect".

Cel mai recent caz este cel al staretului manastirii Prislop, din judetul Maramures, care este acuzat ca a purtat discutii cu tenta sexuala cu un fost student la Teologie. Fostul student a facut publica, pe internet, o discutie cu staretul Celestin. Inregistrarile au ajuns in atentia Episcopiei Maramuresului si Satmarului, care a decis ca preotul Celestin sa fie eliberat din functia de staret al manastirii si sa fie mutat. Parintele Celestin sustine insa ca are probe care il vor ajuta sa isi dovedeasca nevinovatia in instanta.

Un caz mai vechi, din 2009, este cel de la Manastirea Caldarusani, unde preotul Laurentiu Andreescu, care slujea de 20 de ani la manastire, si parintele Petroniu au fost implicati intr-un scandal sexual. Intr-o inregistrare video, preotul Laurentiu Andreescu aparea in pat cu Bogdan Enescu, de 26 de ani la acea vreme, un baiat caruia biserica ii oferise cazare la manastire. Conform spuselor tanarului, el a intretinut relatii sexuale nu doar cu preotul Andreescu, ci si cu parintele Petroniu, iar pe alti calugari care ii faceau avansuri sexuale a trebuit sa ii refuze din lipsa de timp.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8766 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  hehe (Vineri, 28 iulie 2017, 22:05)

  liviu_ [utilizator]

  ii ie teama ca nu-I mai dau enoriasii bani de mertzane....
  • +5 (19 voturi)    
   Macar (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 1:03)

   vladzy [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Macar are demnitatea sa isi ceara iertare. Nu cunosc vreun politician care sa fi facut asta vreodata...
   • +2 (10 voturi)    
    :)))) (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 1:41)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui vladzy

    Cand anume a facut asta? :D Mai au sa faca un canal propriu pe youporn cu cate chestii au aparut de n luni
   • +4 (12 voturi)    
    iertare? (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 9:10)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui vladzy

    dupa ce si-a pus muia pe clopotele cumparate cu banii fraierilor?
    siktir BOR.
   • +1 (7 voturi)    
    Daca tot e vremea scuzelor (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 12:45)

    yonyon [utilizator] i-a raspuns lui vladzy

    Daca tot e vremea scuzelor pentru ce au gresit reprezentantii Bisericii noastre, astept sa-ai ceara iertare si pentru faptul ca au stat nepasatori si nu au luat atitudine fata de coruptia otravitoare care inunda clasa politica din Romania. Pentru faptul ca au privit de pe margine colosala bataie de joc la adresa poporului roman. Din pacate, au fost numeroase cazurile cand au inchis ochii la toate grozaviile din motive materiale. Sa-si ceara scuze pentru implicarea de partea "diavolului" in campaniile electorale. Si sa iasa din asa-zisa neutralitate bolnava, luptand pentru binele celor pe care-i pastoresc.
    • -3 (9 voturi)    
     "luptand pt binele celor pe care-i pastoresc" (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 13:02)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui yonyon

     Pai, tovarase @yoynyon, asta si face biserica de 18 secole, vorba lui Petre TUTEA:" Moarala crestina este deasupra moralei laice, care,fara ea, nu se deosebeste de 'Mersul trenurilor'..Sau vorba lui Eminescu:"Biserica noastra e de optsprezece sute de ani păstrătoarea elementului latin de lângă Dunăre. Ea a stabilit şi unificat limba noastră într-un mod atât de admirabil, încât suntem singurul popor fără dialecte propriu-zise; ea ne-a ferit de înghiţirea prin poloni, unguri, tătari şi turci, ea este încă astăzi singura armă de apărare şi singurul sprijin al milioanelor de români cari trăiesc dincolo de hotarele noastre. Cine-o combate pe ea şi ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal şi orice i-o veni în minte, dar numai «român» nu e" (M. Eminescu, Opere, vol. X, Editura Academiei Române).
     • +5 (7 voturi)    
      Hmmm (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 14:12)

      provest [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      SI atunci de ce prietenul lui Eminescu, pe care il chema Creanga, pomenstes de popi care vorbeau numai greaca?
      Si de ce cartile bisericesti vechi or fi fost in aceeasi limba?
    • +2 (6 voturi)    
     Cine sa ia atitudine? (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 13:50)

     man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui yonyon

     ca BOR-ul e mai corupt ca multe dintre partidele politice.
   • +2 (2 voturi)    
    Degeaba (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 13:47)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui vladzy

    Mai sunt si politicieni care si-au cerut iertare, dar scuzele lor sunt la fel de formale ca ale patriahului.
    Diferenta este ca pe aia ii pedesim, sau nu ii pedepsim, la vot. Pe cand BOR-ul da mana cu oricine ar fi la putere.
  • +2 (10 voturi)    
   Strada sa ceara BOR (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 7:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Sa construiasca din activele BOR minim doua spitale: Unul la Iasi,altul la Craiova, spitale cu minim 1000 de paturi se pot construi din activele BOR,apoi ii putem Ierta
   • +5 (11 voturi)    
    sa intre si la impozite (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 9:11)

    IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    asa cum plateste tot rindasul...
    • -4 (12 voturi)    
     E pacat sa ai net (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 10:39)

     Altiro [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

     si sa nu te informezi: din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizaţii de drept privat şi utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundaţiile, asociaţiile sau alte organizaţii nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plăteşte impozite pe terenurile şi clădirile aflate în folosinţă, pe salarii şi pe toate activităţile economice desfăşurate în cadrul entităţilor economice care funcţionează în interiorul său.
     Cultele religioase(oficial recunoscute) nu plătesc TVA şi sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activităţile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituţiei), venit care este reinvestit în întreţinerea locaşurilor de cult şi în activităţi cu caracter social-filantropic(800 de centre).
     Anual de la bugetul de stat se acorda cultelor o subventie ce reprezinta 0,4% din buget(de zece ori mai putin decat bugetul sanatatii si invatamantului). Patriarhia Romana a cerut in dese randuri dupa revolutie ca statul sa retrocedeze macar bunurile confiscate de comunisti pt a renunta la ajutorul financiar de la stat. A fost insa refuzata.
     • +3 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 11:26)

      [anonim] i-a raspuns lui Altiro

     • +2 (8 voturi)    
      Intrebare (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 11:31)

      FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

      Dar oare de ce toate privilegiile astea ? De ce sa-i scutesti de impozite si sa le mai dai si subventii ? Ca sa ce ?
   • -4 (14 voturi)    
    BOR are peste 8oo de centre (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 9:22)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    social-filantropice in toata tara: azile, orfelinate, spitale, policlinici, centre pt bolnavi in faza terminala, gradinite, scoli, cantine pt saraci, centre pt victime ale violentei in familie, pt persoane cu dizabilitati, victime ale traficului de persoane, victime ale drogurilor etc in care si-au gasit adapost si alinare zeci de mii de romani uitati de stat, de rude si de ong-urile ateiste. Anual BOR cheltuieste cu aceste centre aproape o suta milioane lei din propriile venituri(123 mil. in 2015).
    • +4 (10 voturi)    
     Cifra din 2015 mentionata de tine (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 9:42)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     Nu se regaseste in anii urmatori, de ce ? Activele BOR cine le auditeaza? S a facut asta din 1990 pana in prezent? IMplicarea BOR este slaba, cea mentionata de tine; in Moldova, parca la Vaslui Adevarati Slujitori ai Ortodoxiei au contruit adaposturi pentru suflete pierdute fara implicarea si sprijinul BOR, or asta arata ca si la BOR sunt Orientari Politice? Se pare ca da....contructia Catedralei ar fi Corect sa fie Transformata intr un adapost pentru Oamenii Strazilor din Bucuresti,Asa puteti pretinde iertare,
    • +3 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 9:45)

     [anonim] i-a raspuns lui Altiro

 • -14 (30 voturi)    
  Din ratiuni gresite, dar are dreptate (Vineri, 28 iulie 2017, 22:12)

  cenzuratul [utilizator]

  Eroarea genetica trebuie recunoscuta si scuzata, nu proslavita. (cc: propagandistii lgbt)
 • +2 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 28 iulie 2017, 23:55)

  [anonim]

  • -3 (11 voturi)    
   Andrei PLESU despre 'infierarea' Bisericii: (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 8:44)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui

   "Respectuos cu porunca de a nu-i judeca pe alţii, nu mă grăbesc să arunc piatra, când aflu, din presă, tot felul de nefăcute ale unor clerici autohtoni. Îmi e foarte la îndemână să spun că, în ciuda înaltului lor oficiu, sunt şi ei oameni, adică hărţuiţi de ispite şi neputinţe. Mă grăbesc să adaug şi că nevrednicia unora nu poate fi transferată asupra tuturor, respectiv asupra instituţiei pe care o reprezintă. Există ”meseriaşi” proşti, dar asta nu întinează onoarea şi utilitatea meseriilor. Medicul avid de arginţi, profesorul incompetent şi rudimentar, judecătorul corupt sau inept nu pot fi argumente valide împotriva medicilor, a profesorilor şi a juriştilor în ansamblul lor. În plus, e uşor de constatat, că, fie din nevoia de rating, fie din înclinaţia la modă a ”înfierării” cochete a Bisericii şi a credinţei în genere, ziarele jubilează ori de câte ori dau peste o grasă sămânţă de scandal: o pun în lumină ricanând, o grădinăresc tandru, o ajută să se răspândească, toxic, pe ogorul opiniei publice. In alta ordine de idei stiu ca BOR a luat notă (nu se putea altfel) de neregulile unor ”cadre” din subordine. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a exprimat destul de tranşant cu privire la aceste nereguli. Am încredere în discernământul eficace al unei instituţii de a cărei (înţeleaptă) prezenţă comunitară e mare nevoie".
 • +5 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 0:40)

  [anonim]

 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 1:11)

  [anonim]

 • +4 (10 voturi)    
  facuta personal? (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 1:30)

  MoemBius [utilizator]

  sau prin intermediul purtator de cuvant?
  Complicata formulare
  Nasol fara PR
  "pentru tulburarea produsa de acuzatiile aduse public unor clerici privind anumite abateri de la morala crestina",

  nu e complicat?
  acuzatii aduse public?
  trebuiau aduse privat asa in cadru restrans sau?
  mai pe ocolite?
  mai bine tacea ...zic eu
  sau e mostenire (limba de lemn)?
 • +5 (11 voturi)    
  asa deci (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 3:42)

  real didi [utilizator]

  ciubotaru asta isi cere iertare pentru tulburarea produsa de acuzatii, nu pentru comportamentul contrar normelor pe care le propovaduiesc cei care ii sunt in subordine.

  se respinge, ciubotaru!
 • -2 (8 voturi)    
  Nea Daniele (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 12:11)

  ady77 [utilizator]

  Eu te iert daca:
  Darami cosmelia ce se construieste, si care va genera costuri uriase de intretinere, si caldura, intrun oras sufocat de constructii anapoda.
  Nu te ma opui, legalizarii prostitutiei.
  • 0 (8 voturi)    
   Apropo de "cosmelii" (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 13:15)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Tutea:" Istoria romanilor dezgolita de crucile de pe scuturile voievozilor este egala cu zero, ca doar ei,voievozii, nu s-au luptat pt ridicarea nivelului de trai. Istoria se face cu Biserica". Daca daramam "cosmeliile"de manastiri ridicate de Mircea,Stefan, Basarab,Brancoveanu etc,(si care au adus turisti in tara mai mult decat politicile tuturor ministrilor turismului din ultimii 50 de ani),majoritatea cuprinse in patrimoniu UNESCO, mai ramanem cu Casa Poporului a lui Ceasca, cea care, prin calitatea celor care o populeaza acum, nu difera prea mult de un bordel ..
   • 0 (4 voturi)    
    Nici manastirea nu difera prea mult de bordel (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 15:27)

    man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Am aflat azi si rolul Bisericii, ei se gandeau la turismul de peste sute de ani. Cine ar fi banuit.
    Voievozii nu s-au luptat pt ridicarea nivelului de trai al oamenilor simpli, foarte adevarat. Ci pt pastrarea sau multiplicarea privilegiile personale si de clan, mult mai abitir ca politicienii de azi. Iar Biserica a fost mereu complice intru crima si faradelege cu stapanirea.
 • -2 (6 voturi)    
  Felicitrai (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 15:05)

  adi_b_razzor [utilizator]

  In sfarsit se poarta si duhovniceste, nu doar managerial. Slava Domnului ptr patr Daniel
  • +1 (5 voturi)    
   Eu lash delega sa fie langa Domnul (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 16:07)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui adi_b_razzor

   De acolo ash vrea sa il ascult
   • -1 (5 voturi)    
    Eu "lash" ruga pe @un domn (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 18:30)

    Altiro [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    sa nu mai maltrateze limba romana..
    • -1 (3 voturi)    
     Decat enoriasi minori, (Duminică, 30 iulie 2017, 16:59)

     man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

     mai bine maltrateaza si popii limba romana.
     • +3 (3 voturi)    
      Decat un romglez mai bine un "popa"carturar (Duminică, 30 iulie 2017, 20:03)

      Altiro [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

      Wikipedia: Coresi a fost un diacon ortodox, traducător şi meşter tipograf român originar din Târgovişte. Este editorul primelor cărţi tipărite în limba română. A editat în total circa 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare şi răspândite în toate ţinuturile româneşti, facilitând unitatea lingvistică a poporului român dar şi apariţia limbii române literare( “Mai toate limbile au cuvântul lui Dumnezeu în limba lor, numai noi, românii n-avem”).
      • +1 (3 voturi)    
       spanglezule (Luni, 31 iulie 2017, 11:24)

       man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

       Tu si madam Grapini ce va mai credeti culti aruncand fara noima cu pasaje din wikipedia.
 • +2 (4 voturi)    
  "Preotul" Popohaci (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 15:56)

  Pacientul_2020 [utilizator]

  Sa-si schimbe numele din Pomohaci in Popohaci :-)
 • +2 (4 voturi)    
  Morala crestina (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 17:51)

  gillda_47 [utilizator]

  Mai bine si-ar cere scuze / iertare lui Dumnezeu, care ii mai ingaduie pe acest pamant!!! O mie de scuze, un ban nu fac. Asta miroase a fatarnicie!!!! Mai bine si-ar schimba odajdiile scumpe si mertanele in haine de in si canepa si ar merge pe jos, ca apostoli, caci nu au de ce sa se grabeasca la sevici, nu semneaza nici o condica!! De vorbe si promisiuni desarte...nu ducem lipsa!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by