Romania cumpara rachete Patriot: platim prima rata in noiembrie, dupa ce trece prin Parlament o lege speciala (Ministerul Apararii)
Ministerul Apararii va promova o lege speciala in Parlament doar pentru a putea achizitiona sistemele Patriot, iar o prima plata ar putea fi facuta icna din luna noiembrie.
Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat miercuri, raspunzand la intrebarile jurnalistului TVR Adelin Petrisor, ca Romania ia in calcul doar achizitia de rachete Patriot si nu mai analizeaza alte oferte.
"Nu suntem la faza unor negocieri de detaliu pe conditiile financiare si conditiile legate de capabilitatile tehnice complete", a mai declarat Tutuianu, precizand ca prima rata pentru Patriot ar putea fi platita de Romania in acest an, in luna noiembrie.
Precizarea ministrului este prima confirmare a unui oficial ca Romania a stabilit definitiv ce sistem antiaerian va achizitiona.
Declaratia vine in contextul in care pe masa ministerului Apararii se gasea si oferta grupului european MEADS pentru sistemul SAMP/T cu rachete Aster 30, oferta ce presupunea si o componenta de off-set - de cooperare industriala si trasfer de tehnologie.
In cazul sistemului de rachete Patriot, Departamentul de Stat a aprobat vanzarea acestora catre Romania pentru 3,9 miliarde de dolari, insa achizitia nu are o componenta de off-set.
Cu toate acestea, Tutuianu a declarat miercuri ca este avuta in vedere si o cooperare industriala de pe urma achizitiei rachetelor Patriot.
Programul Patriot are si o componenta de comuniune a tuturor tarilor implicate si suntem interesati pentru dezvoltarea in Romania a unor facilitati de productie a unor componente ale acestui sistem atat pentru nevoile noastre, cat si pentru export, insa suntem prea devreme pentru a intra in detalii", a spus Tutuianu.
Tutuianu a subliniat ca Romania urmareste achizitionarea celei mai moderne configuratii a sistemului Patriot, respectiv PAC 3 Plus, cu o perioada estimata de utilizare in serviciu de 30 de ani. Ministrul a subliniat si ca se are in vedere achizitionarea acestui sistem in contextul Parteneriatului cu SUA si al riscurilor si amenintarilor din spatiul aerian al Romaniei.
"Sistemele de rachete sol-aer aflate in prezent in dotarea Romaniei cu bataie mica si medie sunt in mare parte depasite fizic si moral, cea mai mare parte dintre ele sunt de productie sovietica si resursele de functionare tehnica sunt spre limita maxima cu posibilitati reduse si nesustenabile de modernizare", a adaugat Adrian Tutuianu.
Tutuianu a precizat ca vor exista un acord intre Guvernul Romaniei si cel al SUA si o lege speciala in Parlament pentru achizitia de sisteme Patriot.
"Avem aprobarea Departamentului de Stat, suntem intr-o faza intermediara. Este nevoie de aprobarea Congresului SUA. Este nevoie ca echipele tehnice sa detalieze exact ce se cumpara. Va fi un acord intre Guvernul Romaniei si Guvernul SUA. Vom promova o lege speciala in Parlament pentru achizitia acestui sistem si apreciem ca daca lucrurile merg asa cum sunt planificate, undeva la sfarsitul lunii octombrie sa putem sa avem un rezultat final pe care sa-l comunicam opiniei publice. Legat de buget, estimam ca am putea in luna noiembrie sa facem o plata in contul acestei achizitii necesare inzestrarii militare.
---
Pe 12 iulie Defense Security Cooperation Agency a anuntat ca Guvernul Romaniei a solicitat vanzarea a sapte sisteme Patriot, in solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicatii, instrumente si echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentatie tehnica, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic si logistic, valoarea totala a programului fiind de 3,9 miliarde de dolari, fara sa exista acorduri pentru off-set.
Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, si Lockheed-Martin din Dallas, Texas.
Conform planului de inzestrare intocmit de catre MApN si aprobat in Parlament in primavara acestui an, Romania va cheltui peste 6 miliarde de euro pentru sisteme de aparare antiaeriana - circa 4 miliarde de euro pentru sisteme de rachete sol-aer cu bataie lunga - 7 baterii pentru Fortele Terestre si cele Aeriene, dar si 2,1 miliarde de euro pentru sisteme antiaeriene pe raza scurta (SHORAD) si foarte scurta (VSHORAD).

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Trump ne vinde cu 4 miliarde sistemul Patriot. Inca nu stim pentru ce, probabil pentru a nu ne da afara din NATO :), dar sper ca astea sa fie toate, sa functioneze si sa nu li se ude fitilele la prima ploaie.
Ghiaurii platesc acuma cu bani... maine cu fete si ficiori, ca asa au facut de la Irimia Movila pana la Carol
avand in vedere ca Patriot este un sistem vechi, scump si depasit tehnic
iar alternativa europeana de la francezi este mai ieftina, mai eficienta, se integreaza si productia romana in ea... etc
sunt singur ca in cativa ani iese si buboiul asta la suprafata... cum a fost si cu Bechtel
Mazeta, nu dezamagi, te rog!
Ei, uite ca, nu numai ca platim in rate, evident, cu comisioanele aferente, nu numai ca nu a fost supusa unei licitatii cu modele echivalente europene, dar se creeaza o lege pentru achizitia asta.
Evident, totul va fi top secert in contractul asta ca si la Bechtel si Rosia Montana (alta lege cu dedicatie).
Banuiesc ca rachetele vor fi atat de scumpe ca trebuie sa faci imprumut la FMI ca sa faci o "tragere" de exercitiu.
4 miliarde printr-o lege speciala in timp de Cantacuzino zace neutilizat pentru 5 milioane care ar trebui alocate. Misto, nu-i asa?
Rachetele astea nu pot fi second hand, ca sunt de unica folosinta :) ...dar tu zi mai departe...
Singura garantie militara reala este cea americana.
Istoria a dovedit ca aliantele se schimba permanent si foarte des.
Sistemul de racheta propus de europeni implica schimb de tehnologie ceea ce este f important pe viitor ca noi sa si producem ceva
Asa ca... da, uite-asa sa te bazezi pe americani pentru securitate cand ai rusii agresori langa tine si europenii curve ce te-ar vinde cu chiloti cu tat pentru petrol si gaz rusesti.
Spre dezamagirea trolleasca, alianta cu americanii va dura mai mult decat credeti voi. Sa iti amintesc cum am intrat noi in Pactul de la Varsovia? Cu rusii nimeni nu se aliaza de bunavoie. In realitate rusii nu au aliati. Ei au doar tari ocupate.
Sistemul de racheta propus de europeni nu exista. Deci tu vorbesti de schimb de tehnologie care nu exista?
Vizita recenta a lui Dragnea in Israel la acelasi intermediar nu ma face decat sa deduc cine sunt tradatorii, intermediarii si valoarea sagii
Comentariile trolilor sovietici au trecere in R Moldova sau in Bulgaria, dar aici nu.
Vede ca americanii sunt singurii care fac ceva pentru flancul estic al UE in privinta apararii (si chiar al independentei energetice), dar ei "batman, batman"...
Daca esti asa mare admirator de nea Nicu fugi pana in Coreea de Nord ca si acolo e un mare strateg si economist, fiul intregii natiuni dar mai ales a lu tacsu care era fiisu lu bunicsu,etc
Au fost aduse pe teren recent la exercitii si n-au tras o salva sa vedem eficienta
Dar deh, lumea nu prea a auzit de chestia asta.
Daca nici macar economic nu fac o politica externa comuna, tu te astepti sa o faca militar?
Dar articolul ala e puternic rau de tot, cred ca Putin sare pagina aia cu totul cand citeste Tratatul UE!
Sunt satul de garantiile europenilor.
Pai contra unui agresor ca Rusia ce a facut natia ta glorioasa pana acum? Sa-ti amintesc ce a facut in '44 in loc sa reziste ca finlandezii?
Sau otravirea fantanilor si ascunderea pe unde poti ti se pare mare barbatie?
Ce, e banul lor?
Acum avem rachete Patriot si nici cu gandul altii nu pot visa sa ajunga la fel de batuti in cap ca noi!
In sfarsit putem declara ca suntem mandri ca suntem americani, daca locuim in America. Ca iar s-au gasit niste mega fraieri.
... ha ha, spune drept, le mai canti inca pe ascuns, nu-i asa?
In Urss, cei ce comentau de inarmarea sovieticilor erau considerati "agenti americani".