Trei barbati retinuti de catre procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DIICOT intr-un dosar de proxenetism au fost arestati preventiv marti, pentru 30 de zile, fiind suspectati ca au condus grupuri infractionale specializate in trafic de persoane, obtinand, impreuna cu alti suspecti, cinci milioane de euro de pe urma exploatarii mai multor femei in tari europene.

Judecatorii din Arges au admis, marti, propunerea procurorilor DIICOT si au emis mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele lui Romeo Tomita Ghimis, Razvan Adrian Neata, zis Chelie, si Sorin Marian Lincan, zis Romania, acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si proxenetism, informeaza News.ro.

Cei trei fusesera retinuti pentru 24 de ore intr-un dosar de proxenetism in care anchetatorii au facut, saptamana trecuta, zeci de descinderi domiciliare.

Luni, procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DIICOT i-au retinut pe cei trei pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si proxenetism.

Potrivit DIICOT, in cadrul aceluiasi dosar penal, in 19 iunie 2017 procurori si ofiteri de politie judiciara au facut 71 de perchezitii domiciliare in cazul a 52 de persoane banuite de trafic de persoane in vederea exploatarii sexuale, proxenetism si spalare de bani.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2009, membrii celor patru grupuri infractionale organizate au recrutat prin inducere in eroare sau au determinat mai multe tinere in vederea practicarii prostitutiei in Elvetia, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia si Spania (zona Ibiza). Sumele de bani obtinute au fost folosite la cumpararea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infractionale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora", precizeaza DIICOT.

Sursa citata mentioneaza ca cercetarile au scos in evidenta faptul ca inculpatii au obtinut din activitatea infractionala importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obtinand aproximativ 5.000.000 de euro.

In urma actiunii din 19 iunie si a activitatilor ulterioare, in cauza au fost depistati si arestati preventiv 37 dintre membrii grupurilor. Totodata, au fost ridicati 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100 de franci elvetieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze, 24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri, 9 tablete, 500 de grame de aur, in bijuterii, un grinder, un pistol cu aer comprimat si patru cartuse de carabina detinute ilegal, 34 de ceasuri de lux, in valoare estimata de circa 210.000 de euro, precizeaza procurorii DIICOT.

De asemenea, procurorii au instituit sechestru asigurator pe 2 terenuri (estimate la circa 100.000 de euro), opt autoturisme de lux (estimate la 200.000 de euro) si opt imobile (estimate la 1.200.000 de euro).

Pentru destructurarea grupului infractional organizat s-a constituit o echipa comuna de ancheta formata din forte investigative din Romania, Marea Britanie si Europol. Actiunea se inscrie intr-o serie mai ampla de activitati desfasurate in cadrul Echipei Comune de Ancheta constituita intre autoritatile judiciare din Romania, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si Regatul Belgiei.