Comisia Europeana a aprobat finantarea a trei proiecte de infrastructura rutiera in valoare de circa 407 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune. Circa 336 de milioane de euro din intreaga finantare aprobate vizeaza autostrada A1 Lug-j - Deva, sectiunea dintre localitatile Dumbrava si Deva. Autostrada a fost demarata din fondurile fostului exercitiu financiar aferent perioadei 2007 - 2013 si, din cauza ca nu a fost gata la timp, a fost "fazata" astfel incat sa primeasca banii necesari din noul buget european aferent perioadei 2014-2020.

Ecoduct pe autostrada A1 Lugoj - DevaFoto: CNADNR

"Aceste proiecte, finantate de Uniunea Europeana, au triplul obiectiv de a imbunatati securitatea rutiera, de a contribui la dezvoltarea economica a regiunilor vizate si de a consolida coeziunea teritoriala din Romania", a argumentat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Astfel, mai mult de 336 milioane de euro vor fi investiti in construirea sectiunii dintre localitatile Dumbrava si Deva, din autostrada Lugoj-Deva, parte a Retelei transeuropene de transport (RTE-T), dar si in infrastructura conexa (poduri, intersectii, tunele). Timpul necesar deplasarii automobilistilor intre cele doua orase va fi redus astfel cu o treime, potrivit Comisiei Europene.

Alte 62 milioane de euro vor fi utilizate pentru reabilitarea unei sectiuni din Drumul National 6, ce leaga orasele Alexandria si Craiova, in sud-vestul tarii, cu scopul de a ameliora securitatea rutiera si de a reduce timpul de deplasare cu trei sferturi de ora.

Nu in ultimul rand, aproximativ 9 milioane de euro vor finanta construirea sectiunii de drum dintre orasele Timisoara si Lugoj, precum si a unei variante ocolitoare in zona Timisoara.