HotNews a descoperit ca disparitia celor 21.500 de porci din rezervele de stat pastrati la ferma falimentara Romsuintest SA Peris a fost etichetata drept un "fenomen periculos" inca din 2011 intr-un raport al Administratiei Rezervelor de stat. "Fenomenul periculos" de la Peris se poate observa si intr-o analiza comparativa a rezultatelor financiare, realizata de HotNews, care arata ca in timp ce profitul firmelor din anturajul lui Liviu Dragnea crestea, ferma din Peris, care cumpara furaje de la Tel Drum si Interfrigo Logistics, reusea in doar intr-un an sa treaca de la un profit de 600.000 lei la un castig de zero lei si sa adauge la capitolul datorii inca 26 de milioane lei.

Ferma de porci Peris imaginea falimentuluiFoto: Hotnews

Acuzatia privind disparitia a 21.500 de porci din rezerva de stat, cuprinsa in cele patru plangeri penale privind falimentul ROMSUINTEST SA Peris obtinute de HotNews, se regaseste intr-un raport de evaluare al activitatii din 2011 al Administratiei Nationala a Rezervelor de Stat si Problemelor Speciale (ANRSPS). Documentul arata ca, in perioada 22 martie - 06 iulie 2011, societatea falimentara ROMSUINTEST SA Peris a consumat intreg stocul rezerelor de stat (cca. 1660 tone de carne pastrata in viu) pe care il avea in grija, fara a intreprinde demersuri pentru reintregirea acestuia, fapt ce reprezinta "o grava incalcare" a legii.

"In anul 2011, ANRSPS s-a confruntat cu un fenomen periculos, respectiv diminuarea, fara aprobare legala, a stocului rezerva de stat, fapt ce reprezinta o grava incalcare de catre operatorul economic depozitar a prevederilor Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie se afla SC ROMSUINTEST SA Peris unde, la 01.01.2011, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale avea un stoc de cca.1.660 tone carne in viu pastrata pe baza de contract de depozit custodie.", se arata in raportul ANRSPS.

In acelasi document, pentru evitarea unor situatii similare, ANRSPS propune Ministerului de Interne "completarea Protocolului de colaborare cu Ministerul Public/Parchetul General cu prevederi referitoare la solutionare, in temeiul legii, in regim de urgenta, a spetelor de aceasta natura".

Oficiali de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat spun ca au formulat inca din 2014 plangeri penale fata de reprezentantii Romsuintest.

"Cu privire la operatorul economic in cauza, in urma unei verificari a stocului, s-a constat o diferenta intre stocul faptic si cel scriptic, motiv pentru care operatorul economic a fost sanctionat contraventional, fiind obligat sa reintregeasca stocul rezerva de stat in termenul prevazut de lege. Intrucat aceasta obligatie nu a fost indeplinita au fost formulate plangeri penale fata de reprezentantii societatii", au precizat oficiali ai ANRSPS

Legea 82/1992 privind rezervele de stat prevede la articolul 9 sanctiuni cu amenzi de la 250.000 lei la 10.000.000 lei in cazul diminuarii, sub orice forma, fara aprobare legala, a cantitatilor de produse ale rezervelor de stat incredintate spre pastrare unor agenti economici, "daca fapta nu este comisa in altfel de conditii incat potrivit legii penale sa fie considerata infractiune".

HotNews.ro a dezvaluit saptamana trecuta cum in perioada 2010-2011 de la Romsuintest Peris, din Ilfov, au disparut aproape 80.000 de porcine, printre care si cei 21.500 de porci ai Rezervei de Stat pentru hranirea populatiei in cazuri de razboi. In aceasta perioada, la conducerea complexului ilfovean se aflau persoane din Teleorman sau actionari care s-au ocupat si de mutarea datoriilor PSD-ului in Cipru in 2010.

Totodata, societati situate in jurul lui Liviu Dragnea, Tel Drum si Interfrigo Logistics, erau furnizori de furaje. Cel putin Tel Drum chiar primea porci in schimbul furajelor. In aceasta perioada, presedintele Consiliului de Administratie si directorul general al Tel Drum era actionar majoritar la Romcip SA Salcia, judetul Teleorman. In 2013, aceasta ferma din Teleorman era transferata pe numele lui Stefan Valentin Dragnea, fiul sefului Camerei Deputatilor, dupa ce a fost o perioada de cateva luni si pe numele unui intermediar intre Dragnea jr si managerul Tel Drum.

Ferma zootehnica din Salcia, detinuta pana in 2017 de Stefan Valentin Dragnea, cand actionariatul a devenit unul ascuns cu actiuni la purtator, a inceput sa prospere in perioada in care imensul complex de porci din Peris incepe sa decada. Mai trebuie precizat ca Romsuintest este o ferma cu o capacitate de pana la 150.000 de porcine, in timp ce ferma din Teleorman poate creste doar 20.000 de animale. Evolutia parelela cronologica a celor doua unitati ar arata astfel.

  • Anul 2009

Romsuintest Peris, judetul Ilfov Romcip SA Salcia, judetul Teleorman
Actionar nou. Familia Misaila din Predeal, rude cu primarul PSD din Focsani - Cristi Misaila, ajung sa detina un pachet de 28% din actiunile Romsuintest. Actiunile sunt obtinute prin aport de capital in baza unor contracte de consultanta prin care complexului din Peris ii sunt indicate societati de la care sa cumpere furaje. Totodata, familia Misaila isi asuma si conducerea societatii.
Ferma cedata de stat angajatilor si SIF. Pana la intrarea familiei Misaila in actionariat, statul cedase complexul prin programul de privatizare in masa catre SIF Muntenia si catre proprii angajati ai complexului zootehnic de la Peris care au format Pas Romsuintest 2001. Conducerea fermei a fost asigurata pana in 2009 de fosti directori ai complexului.
Tel Drum devine furnizor. La sfarsitul acestui an sunt primele contracte intre Romsuintest si Tel Drum, prin care compania specializata in primul rand in constructii devine furnizor de furaje pentru societatea din Ilfov.
Actionar nou. In noiembrie 2009 sunt inregistrate la Registrul Comertului contracte prin care cei sase actionarii semnificativi ai Romcip SA isi vand actiunile catre Petre Pitis care aduna aproape 52% din drepturile societatii. Acesta este tocmai directorul general si presedintele Consiliului de Administratie de la Tel Drum. Din contractele de cesiune ale actiunile pe care Hotnews le-a obtinut, reiese ca actionarii au primit valoarea nominala a actiunilor. Adica in total, suma de 300.000 de lei. Romcip avea o cifra de afaceri de noua milioane de lei.
Ferma cedata de stat angajatilor. Ca si Romsuintestul, si Romcip-ul a fost cedat de stat catre proprii salariati in urma cu aproape un deceniu fata de anul 2009. Inainte de a prelua Petre Pitis aceasta ferma de porci, actionariatul era urmatorul: directorul societatii, Lucretiu Cracea, avea 24.9998%, iar o lista cu 117 actionari, angajati ai Romcip SA, detinea 75,0002%.

Date financiare

  • Anul 2010

Romsuintest Peris, judetul Ilfov Romcip SA Salcia, judetul Teleorman
In octombrie 2010, cei doi apar ca actionari la Romsuintest doua personaje care au legatura cu judetul condus de Liviu Dragnea. Florian Balauru, un agricultor din Teleorman, comuna Tiganesti, se alege cu 14% din actiuni si devine si administrator, iar Toader Parjol, un afacerist nascut in Vrancea, dar cu cu activitate in acelasi judet. Petre Pitis isi mareste capitalul social. In acest an, Consiliul de Administratie al Romcip, condus de Petre Pitis, decide sa emita 280.000 de actiuni la pretul de 2,5 lei unitate. Directorul Tel Drum se ofera sa cumpere el actiunile cu o valoare totala de 700.000 de lei. Insa, plateste doar 31.43% din valoarea acestora la data de 14 aprilie 2010 si se obliga sa achite restul In trei ani. Acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata. Seful de la Tel Drum ajunge sa detina 78% din societate.

Date financiare

  • Anul 2011

Romsuintest Peris, judetul Ilfov Romcip SA Salcia, judetul Teleorman
In luna martie, 2011, atunci cand Barbu preia Romsuintest, stocul de porci era de 86.493 capete de porci, conform datelor trecute de administratorul judiciar in dosarul de insolventa.
Contracte cu Tel Drum. Astfel, la nivelul anului 2011, Romsuintest cumpara de la Tel Drum, inca din ianuarie, furaje (porumb, orz, grau) in valoare de 2,2 milioane de lei si furaje sub forma de srot in valoare de de 5,4 milioane de lei.
Catre Tel Drum au fost vanduti 2.625 porci cu o greutate de 100.590 kg in valoare de 547.491 de lei. Si o diferenta de greutate de 465 porci grasi in viu cu o greutate de 100.590 kg in valoare de 723.443 de kilograme cu o valoare de 723.443 de lei.
Contracte cu firma unde Dragnea jr este actionar. Interfrigo Logistics, firma fiului lui Dragnea, avea si ea contracte cu Romsuintest Peris din aceeasi. La fel ca si Tel Drum, societatea unde Stefan Valentin Dragnea este actionar, devine unul dintre furnizorii preferentiali ai Romsuintest SA. Conform datelor obtinute cu ajutorul termene.ro, prin intermediul S&P Investment Management, fiul sefului PSD si-a redus aportul la Interfrigo pana la 1%, dupa ce anul trecut detinea 10%. Din 2017, Interfrigo Logistics are urmatorul actionariat: Dan Liviu Barcaru (89%), Ion Daniel Mocanu (10%) si S&P Investment Management (1%)
Pe 27 ianuarie, Petre Pitis avea deja 98,72%, iar 10 actionari nesemnificativi detin 31,28% in capitalul social. Astfel, Petre Pitis, ca manager al Tel Drum ia porci de la Tel Drum, iar ca persoana fizica este patron la Romcip din Teleorman.

Date financiare

  • Anul 2012

Romsuintest Peris, judetul Ilfov Romcip SA Salcia, judetul Teleorman
La data de 12 ianuarie 2012, data deschiderii procedurii de insolventa. Stocul de porci era de 11.714 capete. La data de 10 iulie 2012, cand s-a finalizat inventariul, stocul de porci era de 9.916 de capete. Ferrma din Salcia continua sa-si creasca profitul si cifra de afaceri.

Date financiare

  • Anul 2013

Romsuintest Peris, judetul Ilfov Romcip SA Salcia, judetul Teleorman
Claudiu Barbu continua sa detina conducerea fermelor aflate in insolventa, datorita faptului ca firma sa este principalul creditor, printr-o alta societate a sa, la Romsuitenst Peris. Firma ajunge sa aiba profit de 125.000 de lei si o cifra de afaceri de peste 30 de milioane de lei.

Date financiare