Statele membre UE ar putea discuta miercuri noi sanctiuni economice pentru Rusia, anunta Reuters, citand surse europene. Sanctiunile ar urma sa fie legate de afacerea turbinelor Siemens utilizate ilegal de Rusia in Crimeea. Germania este cea care a cerut noile sanctiuni, care ar putea viza ministerul rus al Energiei si compania rusa care opereaza turbinele Siemens.

Siemens a anuntase pe 10 iulie ca doua turbine cu gaz pe care le-a livrat Rusiei au fost deturnate, fara stirea sa, spre Crimeea, scrie AFP. "Siemens a primit din surse fiabile informatia ca cel putin doua ansamble de turbine cu gaz din cele patru care au fost livrate pentru proiectul Taman, in sudul Rusiei, au fost deplasate in Crimeea, impotriva vointei noastre", a precizat grupul, intr-un comunicat.

Acest lucru "constituie o incalcare clara a contractelor de livrare ale Siemens, care interzic clar clientilor nostri sa faca livrari in Crimeea", a adaugat Siemens.

Rusia a anexat in 2014 peninsula ucraineana Crimeea, o regiune vizata de sanctiuni ale Uniunii Europene care trebuie respectate de companiile europene.

Un purtator de cuvant al Siemens a precizat ca aceste turbine au fost livrate in vara lui 2016 companiei rusesti TPE si apoi revandute.

Rusia incearca sa scape de dependenta energetica a Crimeii fata de Ucraina, dupa mai multe intreruperi masive de curent in urma unor sabotaje care au vizat liniile de inalta tensiune in zona ucraineana.