Un exercitiu de asalt a unei baze militare s-a derulat, sambata dimineata, la Baza 71 Aeriana Campia Turzii, in cadrul Swift Response 17-1, la care au participat aproape o mie de militari romani si americani, informeaza Agerpres.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Apararii Nationale, scenariul prevazut pentru acest exercitiu avea ca obiective

inconjurarea, ocuparea, securizarea si operationalizarea, de catre trupele aliate romane si americane, a unei baze aeriene.

Exercitiul a demarat la ora 04,00 si a durat patru ore.

In cadrul Swift Response 17-1 (SR17-1), care este un exercitiu de sprijin pentru exercitiul multinational Saber Guardian 2017, au participat forte si mijloace din regimentele americane 143 Infanterie Texas si 2 Cavalerie, respectiv 800 de militari si tehnica aferenta, din Fortele Aeriene Romane, aeronave MiG-21 LanceR, IAR-330 Socat, personal si tehnica aferenta, iar din Fortele Terestre Romane au participat aproximativ 150 de militari cu transportoare amfibii blindate si sisteme de aparare antiaeriena Gepard.

In cadrul exercitiului, vineri, la Baza aeriana din localitatea Luna, de langa Campia Turzii, un numar de 9 avioane Hercules C130 au parasutat, la ora 11,00, tehnica militara grea.

Avioanele, care proveneau de la Baza aeriana Papa din Ungaria, au transportat tehnica militara grea, printre care si vehicule Humvee (n. red. - din engleza High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle). Parasutarea, care a avut loc pe un camp de langa Luna a durat 3,30 minute, potrivit scenariului.

De asemenea, in cursul notii de vineri spre sambata, a mai avut loc un exercitiu de parasutare a 500 de militari americani.