Prefectul judetului Buzau, Carmen Ichim, a izbucnit in plans la finalul sedintei Comisiei Judetene de Fond Funciar, dupa ce a aflat ca este chemata in judecata, in calitate de presedinte al comisiei, pentru nepunerea in posesie si neemiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafata 5,44 hectare de teren in comuna buzoiana Beceni, potrivit news.ro.

Prefectul judetului Buzau a decis sa invite reprezentantii mass-media la sedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar pentru a vedea clar cazurile care ajung pe masa comisiei si a intelege de ce Prefectura Buzau se afla tot mai des in situatia de a-i fi blocate conturile.

Unul din punctele aflate pe ordinea de zi a sedintei Comisiei de Fond Funciar din 19 iulie a fost emiterea unui titlu de proprietate pentru o suprafata de 5,44 hectare pentru care exista o hotarare definitiva inca din anul 1991.

O fosta judecatoare din Beceni, Elena Carcei, a obtinut in anul 1991 o hotarare judecatoreasca prin care i se reconstituie dreptul de proprietate pe un teren de 5,44 hectare. In pofida faptului ca a existat o hotarare judecatoreasca definitiva, din motive necunoscute, proprietara terenului a fost pusa in posesie abia in anul 2011, cu o suprafata de 5,32 hectare pentru care titlul de proprietate a fost emis abia in sedinta Comisiei Judetene de Fond Funciar de astazi.

Pentru ca autoritatile au refuzat sa puna in aplicare hotararea judecatoreasca din anul 1991, Elena Carcei, a chemat in judecata Comisia Judeteana de Fond Funciar si pe presedintele acesteia, respectiv prefectul Carmen Ichim, solicitand despagubiri de 70.000 de euro, dar si penalitati care urmeaza sa fie stabilite in instanta pentru fiecare zi de intarziere din data de 16 decembrie 1991 si pana la momentul punerii in posesie si emiterii titlului de proprietate.

Dupa aprobarea emiterii titlului de proprietate pentru suprafata de 5,32 hectare cu care Elena Carcei a fost pusa deja in posesie, prefectul Carmen Ichim a citit cererea de chemare in judecata si a izbucnit in plans spunand ca nu este corect.

Potrivit prefectului Carmen Ichim, cuantumul penalitatilor de intarziere poate fi, potrivit legii, intre 100 si 1.000 de lei pe zi, acesta urmand a fi stabilit de instanta. In aceasta situatie, daca instanta ii va da dreptate proprietarei terenului, Prefectura va avea de platit, pe langa despagubirile de 70.000 de euro si penalitati de intarziere intre 200.000 si 2.1 milioane de euro dat fiind ca este vorba despre o intarziere de aproximativ 26 de ani.

"Sunt contrariata ca am putea fi obligati sa platim cate o mie de lei pe zi pentru 26 de ani cati s-au scurs din anul 1991. Asta inseamna peste 2 milioane de euro. Nu spun ca oamenii nu au avut dreptate. Titlurile trebuiau date si chiar nu stiu de ce nu au fost date. Mi se pare insa strigator la cer ca un magistrat (n.r. - Elena Carcei) sa faca lucrurile astea. Sa lasi o institutie 25 de ani fara sa ii spui nimic mi se pare ca este un lucru facut deliberat ca sa obtii niste bani. Am luat la cunostinta despre aceasta hotarare, imi pare rau ca din 1991 nu s-a eliberat titlul. Inteleg ca pana in anul 2011 a refuzat punerea in posesie si chiar am inteles ca in 2012 sunt niste acte de donatie care nu stiu cum or fi fost facute fara titlu de proprietate. Sunt surprinsa ca un om care stie ce vorbeste din punct de vedere juridic cere asemenea penalitati din 16 decembrie 1991. Cred ca puteau sa faca mai dinainte actiunea, dar cred ca intentionat au lasat sa treaca o perioada mare ca sa stoarca o mare suma de bani de la statul roman. Nu cred ca este corect", a spus prefectul Carmen Ichim.

Prefectul Carmen Ichim a anuntat, in urma cu o saptamana, ca va parasi postul in care a fost numita daca vreo instanta o va pune sa plateasca chiar si un leu pentru o greseala pe care nu a comis-o.

"Eu pot sa plec si maine din aceasta functie, insa si inlocuitorul va pati acelasi lucru. Nu este normal ca sa se intample asa ceva. Parerea mea personala este ca toate aceste chestii s-au facut cu stiinta magistratilor si de aceea cred ca o Lege a Raspunderii Magistratilor ar fi binevenita", a mai spus prefectul Carmen Ichim.