Premierul Mihai Tudose a prezentat atuurile pe care Romania le are pentru atragerea investitiilor nipone in cadrul unei intrevederi pe care a avut-o astazi, la Palatul Victoria, cu o delegatie condusa de ministrul de stat pentru afaceri externe in cadrul ministerului Afacerilor Externe din Japonia, Nobuo Kishi, aflat in vizita in Romania, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

"Romania este o tara sigura si foarte stabila din punct de vedere politic si din punct de vedere fiscal, avand un mare potential de atragere a investitiilor straine. Dezvoltarea relatiilor cu Japonia este o prioritate speciala pentru Romania, inclusa si in Programul de Guvernare si avem interes pentru ridicarea relatiilor romano-nipone la nivelul de parteneriat strategic", a declarat premierul Mihai Tudose.

Acesta a mentionat, intre aceste atuuri, cresterea economica solida inregistrata de Romania, cu prognoze incurajatoare pentru urmatorii ani, calificarea fortei de munca, un puternic sector IT, dar si pozitia geografica oportuna pentru intrarea produselor japoneze pe piata europeana. Alte domenii de potential interes pentru investitorii niponi in Romania, evocate in cadrul intalnirii de la Palatul Victoria, inclusiv in contextul BREXIT si al eventualelor relocari ale firmelor japoneze din Marea Britanie, sunt sectorul bancar, transporturile si infrastructura, industria auto, agricultura si turismul.

Premierul Mihai Tudose a discutat cu delegatia nipona si despre progresele inregistrate in realizarea proiectului tronsonului de metrou M6 Gara de Nord - Aeroportul Otopeni, pentru care Guvernul a adoptat de curand o Hotarare referitoare la coridorul de expropriere necesar realizarii tronsonului.

La randul sau, oficialul nipon a subliniat ca Romania reprezinta pentru Japonia un partener de importanta strategica din punct de vedere al cooperarii economice si comerciale, avand in vedere inclusiv cresterea economica mentionata de premierul Mihai Tudose.

"Sper ca Romania va fi considerata de mediul de afaceri din Japonia o piata foarte atractiva pentru investitii. Sansele de cooperare economica si comerciala intre tarile noastre vor fi si mai mari dupa intrarea in vigoare a Acordului de parteneriat strategic si liber-schimb dintre Japonia si Uniunea Europeana", a declarat Nobuo Kishi.

Japonia este, la ora actuala, cel mai mare investitor in Romania dintre tarile Asiei. Cele circa 150 de companii nipone prezente in Romania au creat mai mult de 38.000 de locuri de munca.