Asociatia Ad Astra a depus la Ministerului Cercetarii si Inovarii o plangere prealabila prin care solicitam revocarea Ordinului nr. 439/11.07.2017 prin care a fost lansata competitia 2017 "Proiecte Complexe realizate in consortii CDI", parte a Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2015-2020 (PNCDI III).

"Deschiderea acestei competitii, pentru care sunt alocati aprox. 360 milioane lei, cu finantari per proiect de maxim 7,5 milioane, s-a facut, din punctul nostru de vedere, cu incalcarea mai multor prevederi legale", noteaza Ad Astra intr-un comunicat de presa.

Ce incalcari ale legii acuza Ad Astra:

A. Numai entitatile evaluate si clasificate sau certificate ar putea beneficia de aceasta finantare, dar aceste conditii nu sunt specificate in pachetul de informatii, anexa a Ordinului de mai sus.

B. Contrar prevederilor legale pachetul de informatii, anexa a Ordinului de mai sus, nu prevede "oportunitatea transmiterii de catre ofertantii de proiecte a unor observatii la argumentele evaluatorilor" si nici o perioada de contestatii antemergatoare publicarii rezultatelor finale.

C. Ordinul nu include o perioada de depunere si rezolvare a contestatiilor, ulterioara Etapei II de evaluare.

Asociatia mentioneaza si ca "dezbaterea publica a pachetului de informatii a durat patru zile, iar cererile de finantare ar urma sa fie depuse in limba romana (deci potentialii evaluatori internationali sunt exclusi de facto)."