Presedintele Grupului de Investigatii Politice, Mugur Ciuvica, a declarat ca, in mai 1989, Traian Basescu a fost dat afara din functia de sef al reprezentantei Navrom la Anvers in urma descoperirii faptului ca a semnat incorect facturile pentru repararea unei nave, lucru care nu-i permite sa vorbeasca despre "criteriile de profesionalism pe care i le pretinde Noricai Nicolai".

Intr-un comunicat postat pe pagina GIP, Ciuvica sustine ca Basescu ar fi contestat sanctiunea, insa aceasta a fost mentinuta de Comisia din Ministerul Transporturilor care a investigat cazul.

Mugur Ciuvica sustine ca "presedintele Traian Basescu isi motiveaza refuzul de a semna numirea Noricai Nicolai in functia de ministru al Justitiei printr-o sanctiune primita de aceasta in 1987 in urma instrumentarii gresite a unui dosar penal", adugand ca daca seful statului "si-ar fi aplicat siesi criteriile de profesionalism pe care i le pretinde Noricai Nicolai, ar fi trebuit sa refuze si in 1991 si in 1996 numirea sa in functia de ministru al Transporturilor".

Intr-o declaratie facuta pentru Hotnews.ro, Mugur Ciuvica afirma ca motivele care l-au determinat sa publice aceste documente au fost "similitudinile dintre cazul Nicolai si cazul Navrom, precum si pozitia diferita a lui Traian Basescu" in ceea ce o priveste pe Norica Nicolai. Presedintele GIP a afirmat, din nou, ca "daca principiile sale sunt atat de solide, Traian Basescu ar fi trebuit sa refuze posturile de ministru".

Presedintele Grupului sustine ca "atata vreme toate dosarele sale sint ascunse, Traian Basescu este ultima persoana din Romania care are dreptul sa vorbeasca despre dosarele altora".

Mugur Ciuvica precizeaza ca, asa cum a indicat CNSAS, dosarul de colaborator al Securitatii al lui Traian Basescu a fost distrus in 1979 (procesul verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979 se afla in posesia CNSAS). De asemenea, potrivit lui Dorin Dobrincu, directorul general al Arhivelor Nationale, dosarul de cadre al lui Traian Basescu (obligatoriu pentru orice fost membru PCR) a disparut.

Conform lui Traian Basescu insusi, dosarul sau profesional de la Navrom nu mai e de gasit, sustine Mugur Ciuvica.

Grupul de Investigatii Politice publica pe pagina sa de internet Memoriul inaintat de Traian Basescu in urma schimbarii sale de la Anvers, Ordinul de constituire a Comisiei de ancheta si raportul acestei Comisii.