Municipalitatea vrea sa solicite Guvernului transmiterea in subordine a Romexpo, a Blocului Rosenthal si a mai multor terenuri ale statului

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 19 iulie 2017, 7:09 Actualitate | Esenţial


Primaria Capitalei vrea sa solicite Guvernului emiterea unor hotarari prin care sa transmita in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) atat cladirea Romexpo si Blocul Rosenthal, cat si mai multe terenuri ale Societatii Romane de Televiziune sau Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat¬, pentru organizarea de activitati culturale, sportive si educative sau pentru alte proiecte ale municipalitatii, precum si pentru construirea unui centru multifunctional si a Spitalului Metropolitan, conform unor proiecte de hotarare aflate miercuri pe ordinea de zi a sedintei CGMB, potrivit news.ro.

Astfel, consilierii generali trebuie sa isi dea acordul pentru solicitarea ca Guvernul sa emita o hotarare prin care statul sa transmita municipalitatii un imobil care apartine in prezent Societatii Romane de Televiziune, pentru construirea Spitalului Metropolitan. Astfel, Hotararea de Guvern ar urma sa prevada transmiterea imobilului din Soseaua Pipera nr. 63-65 din domeniul public al statului si din administrarea Societatii Romane de Televiziune in domeniul public al municipiului Bucuresti si in administrarea CGMB.

"Pentru realizarea Spitalului Metropolitan este necesara achizitionarea unui teren pentru amplasament. (...) Pentru realizarea acestui obiectiv s-a identificat ca posibil amplasament un imobil situat in Soseaua Pipera nr. 63-65, sector 2, Bucuresti", se arata in proiectul de hotarare, potrivit caruia imobilul are o suprafata de 46.824 de metri patrati.

Municipalitatea precizeaza ca spitalul va avea 2.000 de paturi si va fi realizat "de la zero", cu sectii de oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensiva, recuperare medicala si mari arsi.

Un alt proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei de miercuri a CGMB prevede solicitarea ca Guvernul sa emita o hotarare prin care sa transmita municipalitatii cladirea  Romexpo, care se afla in prezent in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat"- Sucursala pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar, cu drept de folosinta - Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Astfel, Hotararea de Guvern ar urma sa prevada transmiterea imobilului din bulevardul Marasti nr. 63-65 din domeniul public al statului si administrarea RA-APPS - SAIFI in administrarea CGMB.

Potrivit articolului 2 al proiectului, pe acest amplasament ar urma sa fie realizata "o zona in vederea desfasurarii activitatilor culturale, educative si sportive". In expunerea de motive semnata de primarul general, propunerea este argumentata prin faptul ca Bucuresti are un deficit major de zone pentru desfasurarea activitatilor in domeniul cultural, educativ si sportiv, in acest sens indentificand Romexpo ca zona oportuna.

"Municipiul Bucuresti a identificat, ca oportunitate de realizare a unei zone care sa ofere posibilitatea organizarii activitatilor culturale, educative si sportive, imobilul Romexpo din bulevardul Marasti nr. 65-67, fiind o cladire amplasata intr-o zonaa usor accesibila, care se preteaza pentru realizarea activitatilor de agrement", explica municipalitatea.

Potrivit proiectului de hotarare, suprafata terenului este de circa 309.704 metri patrati.

In 23 noiembrie anul trecut, Primaria Capitalei a semnat un protocol de colaborare cu Camera de Comert si Industrie a Romaniei, pe patru ani, primul proiect comun anuntat atunci de Gabriela Firea fiind amenajarea pavilionului A ca o sala polivalenta, cu 15.000 de locuri, sali de conferinte si loje, pentru care ar fi necesara suma de aproximativ 30 de milioane de euro.

Primarul a mai spus atunci ca sala va purta numele gimnastei Nadia Comaneci. Edilul a promis ca municipalitatea va realiza un studiu de fezabilitate in vederea amenajarii pavilionului si un proiect de hotarare in acest sens va fi votat intr-o sedinta de consiliu, urmand apoi ca lucrarile sa nu dureze mai mult de un an.

De asemenea, pentru ca la nivelul Capitalei "se inregistreaza in prezent un deficit major cu privire la bunurile imobile destinate dezvoltarii si implementarii unor proiecte in domeniul urbanismului si amenajarii teritoriului si a unor proiecte in domeniul cultural¬, municipalitatea vrea sa construiasca un centru multifunctional, cu spatii administrative, de birouri, cu zona verde si de agrement, dar si parcari.

Astfel, Primaria Capitalei cere de la Guvern transmiterea imobilului delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga si bulevardul Mircea Voda din administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Fondurilor Europene in administrarea CGMB.

"Avand in vedere valoarea imobilului, conferita mai ales de amplasarea acestuia intr-o zona usor accesibila, consideram ca se preteaza pentru realizarea unor obiective de investitii care sa cuprinda: spatii administrative, spatii birouri, centrul de afaceri, investitii culturale, zona verde si de agrement si parcari", se arata in expunerea de motive a proiectului.

Potrivit acestuia, suprafata totala a amplasamentului este de aproximativ 106.000 de metri patrati, o suprafata de 4.640 de metri patrati fiind achizitionata de Primarie prin contracte de vanzare-cumparare. De asemenea, pe terenul pe care se vrea construirea centrului multifunctional sunt foste imobile notificate in baza legilor proprietatii, restituite in natura sau nerevendicate, pentru care exista procese pe rolul instantelor de judecata sau aflate in proprietatea primariei.

Municipalitatea precizeaza ca se urmareste ca prin acest proiect "sa se dea vechiului obiectiv abandonat un caracter unitar si reprezentativ pentru imaginea Capitalei"

Primaria Capitalei doreste in administrarea totala a CGMB si imobilul de pe Calea Victoriei nr. 22-24, respectiv Blocul Rosenthal, parterul accestuia fiind in prezent in administrarea Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS).

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


732 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by