Conducerea ziarului Zaman Romania precizeaza ca publicatia, care este legala si functioneaza in baza legislatiei romanesti in domeniu, fiind inregistrata la OSIM, va contesta amenda data de Politia Locala din Cluj pentru distribuirea ziarului in zona de desfasurare a Festivalului Turcesc "Descoperiti cultura si bucataria turceasca".

Zaman Romania subliniaza ca prezenta standului ziarului in cadrul evenimentului desfasurat la Cluj Napoca "este legitima, existand un protocol de colaborare intre publicatia noastra si organizatorii evenimentului privind distribuirea gratuita a ziarului in zona in care se desfasoara Festivalul", iar cat priveste caracterul propagandistic invocat de Politia Locala, conducerea ziarului sustine ca "toate materialele publicate in ziar sunt preluari din presa din Romania sau din presa internationala despre situatia din Turcia, despre incalcarea drepturilor omului si despre confiscarea libertatilor cetatenesti de catre puterea de la Ankara".

"Conform informatiilor primite de la colegii ziaristi din Romania, actiunea Politiei Locale din Cluj, care a amendat reprezentantii ziarului si a confiscat peste 1500 de ziare, are la baza presiunile facute in aceasta directie de catre Ambasada Turciei la Bucuresti si de catre Consulatul onorific al Turciei la Cluj Napoca. Pentru oficialii turci, libertatea de exprimare nu mai este de mult un drept, dovada in acest sens fiind sutele de ziaristi turci aflati in inchisorile din Turcia, din cauza opiniilor exprimate public", scrie Hayri Gul, redactor la Zaman Romania

Primaria Cluj-Napoca a solicitat in mod expres organizatorilor Festivalului Turcesc "Descoperiti cultura si bucataria turceasca", care s-a desfasurat la Sala Sporturilor din Cluj, sa inceteze distributia ziarului "Zaman - Romania" si sa desfasoare manifestatia conform solicitarii si scopului aprobat.

"Noi am autorizat un festival multicultural turcesc, care nu avea printre obiective distributia de materiale publicitare si de propaganda politica. Pentru aceasta trebuia autorizatie speciala - la fel cum daca distribui trei fluturasi pe B-dul Eroilor ai nevoie de autorizatie. Pe cei care-i vedeti ca distribuie flyere pe strada au autorizatie de la primarie. La fel, daca cineva distribuia ziare la festival trebuia inclus in obiectivul festivalului, sau trebuie sa aiba autorizatie separata. Nu a fost nici una, nici alta. In urma sesizarilor Consulatului si Ambasadei am aplicat Legea", a explicat primarul Clujului, Emil Boc, potrivit actualdecluj.

Potrivit sefului Politiei Locale Cluj, Marcel Bontidean, a fost aplicata Legea 60/1991, privind Organizarea si Desfasurarea Adunarilor Publice, articolul 26, litera a): organizarea si desfasurarea de adunari publice nedeclarate, neinregistrate sau interzise; Mai precis, politia locala s-a deplasat in cadrul evenimentului iar persoana care distribuia ziarul Zaman a fost amendata cu 1000 de lei.

In timpul festivalului, care a avut loc pe platoul din fata Salii Sporturilor "Horia Demian", participantii au primit ziarul "Zaman - Romania" care continea articole impotriva presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan sau in care se analiza actuala situatie a societatii si politicii din Turcia.

Ziarul contine si un interviu cu clericul Fethullah Gulen, acuzat ca ar fi organizat tentativa de lovitura de stat petrecuta in 15 iulie anul trecut in Turcia.