Iohannis in Harghita. Presedintele Romaniei a ascultat in picioare imnul Tinutului Secuiesc. Seful statului si primarul din Miercurea Ciuc au facut schimb de steaguri, dar Iohannis a evitat sa puna mana pe steagul Tinutului Secuiesc

de N.O.     HotNews.ro
Marţi, 18 iulie 2017, 9:53 Actualitate | Esenţial


Iohannis le-a oferit drapelul romanesc liderilor maghiari
Foto: Presidency.ro
Presedintele Klaus Iohannis se afla, marti, intr-o vizita in judetele Harghita si Covasna. El a participat la o dezbatere cu autoritatile locale, unde organizatorii l-au surprins cu intonarea imnului Tinutului Secuiesc dupa imnul Romaniei. Primarul din Miercurea Ciuc a vrut sa-i dea cadou lui Iohannis drapelul Tinutului Secuiesc, un simbol extrem de puternic pentru locuitorii din regiune, iar replica lui Iohannis a fost sa-i inmaneze acestuia drapelul Romaniei. Iohannis a evitat sa puna mana pe steagul secuiesc, luat de un aghiotant al sau.

Iohannis viziteaza Harghita si Covasna pentru cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala. Dupa dezbaterea cu autoritatile locale, presedintele are in program vizitite la Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, la caminul "Sfantul Stefan" din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea.

10.03 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Consiliul Judetean Harghita

Declaratiile presedintelui la intrarea in cladirea Consiliului Judetean:

Intrebat de pozitia acestuia privind cererile minoritatilor maghiare de a fi folosita limba maghiara in administratie si in scoli, presedintele Romaniei a spus:

Exact pentru a vedea care sunt problemele oamenilor de aici am venit in vizita. Sunt convins ca la sfarsitul zilei voi sti mai multe despre oamenii de aici

Parlamentul dezbate profund statutul minoritatilor

Noi raspundem oamenilor dar nu toate problemele le putem rezolva noi. Pentru a vedea care sunt problemele mai importante, frecusurile, pentru asta am venit sa vorbesc cu oamenii

Se intoneaza imnul de stat al Romaniei


Se canta imnul secuiesc

Presedintele asculta in picioare cantarea imnului 


Presedintele CJ Harghita

Un rol important este asigurarea conditiilor optime de insusire a limbii materne, limba maghiara, pentru ca romana nu este limba materna

Ne trebuie un sistem simplificat de predare a limbii romane

In prezent tinerii maghiari sunt exclusi din administratia publica, din viata economica a tarii din cauza necunoasterii limbii romane.

Dreptul folosirii limbii materne. Rezolvarea ar putea fi gasita printr-un dialog clar si bunavointa.

Baza de dialog sa fie pactul interetnic propus de presedintele UDMR. Acesta ar fi in concordanta cu Constitutiei Romaniei.

Cer sprijinul pentru a-si exercita influenta fata de opinia publica sa se termine cu abordarile de gen Tinutul Secuiesc este o problema. Vrem sa fim considerati ca o valoare, care merita sa fie sprijinita, pentru ca poate contribui la dezvoltarea tarii.

Am dori sa nu ne mai simtim copii vitregi.

Ne dorim sa fiti mediator in relatia majoritate-minoritate, speram ca vizita sa fie momentul demararii schimbarilor

Presedintele CJ Covasna

Noi, maghiarii, traim ca personajul biblic care cu o mana construia si cu cealalta se apara. 

Nu vrem sa ne plangem, vrem sa gasim solutii.

Dar ne lovim de dubla masura in legislativ, administratie, justitie si in sfera economicului.

In legislativ, s-a decretat Ziua Bucovinei, Ziua Dobrogei, Ziua minoritatii tatare, insa nu avem o zi a noastra.

Nu vrem autonomie pe criterii etnice, noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune. Autonomie de tipul Tirolului de sud. 

Nu ni se pare normal ca un un brand turistic ca Tinutul secuiesc nu are ziua tinutului si nu isi poate arborara steagul.


Domnul presedinte se va deplasa la Marasti, as vrea sa va informez ca in drum spre marasti este campul tactic de la Oituz, acum o suta de ani 1917 aici a luptat episocpul Secuilor. S-a impotrivit pe parcurs regimului fascist de la Budapesta. S-a impotrivit comunismului la bucuresti. Ne rugam sa fie ridicat la rangul sfintilor. Sa aduceti un omagiu pentru episcop

Sunt primari persecutati din motive necunoscute. nu se termina sirul de persecutari

Relatia nu trebuie sa fie o sursa de instabilitate

Presedintele Romaniei

Va multumesc ca mi-ati cantat cand am intrat. Aveti voci bune si puternice. Din cate stiu, au trecut multi ani de cand un presedinte a pasit aici intr-o vizita speciala.

Am venit pentru a va cunoaste. 

Agenda de azi cuprinde mai multe actiuni, si in Harghita, si in Covasna si sunt sigur ca aerul si oamenii ma vor face sa imi amintesc cu placere de intalnirea de azi, pentru care va multumesc.

Am venit sa va ascult cu mare atentie

Sunt sigur ca doar prin parteneriat autentic, nu mimat, pot fi gasite solutii la dificultatile pe care le intampinati. Apreciez echilibrul de care da dovada marea majoritate a alesilor locali. Adesea v-ati constituit intr-un liant intre majoritate si minoritate, ati creat o punte intre local si central

Din pacate din prea multe ori, realitatile din localitatile dumneavoastra sunt interpretate intr-o maniera care dezbina si accentueaza diferentele.

intoleranta, respingerea celor de alta etnie, indiferent daca sunt practicate de minoritati sau majoritati, duc la blocarea tarii in ansamblu.

Izolarea comunitatilor nu este de natura sa aduca la progres

Participarea intregii societati duce la o mai buna aparare a acestor comunitati. 

In istoria post-decembrista avem momente in care dezvoltarea statului s-a bazat si pe sprijinul minoritatilor

De exemplu, contam in continuare pe contributia si efortul pentru reconsolidarea proiectului european, pentru reconfirmarea adeziunii la statul de drept.

Judetele Harghita si Covasna au potential de dezvoltare deosebit. Sunt sectoare in care merita investit: Sunt statiuni, rezerve de ape naturale. 


Este evident ca turismul are potential. Reprezentantii autoritatilor locale trebuie sa se implice si mai mult. Exista si restante. Infrastructura este una din ele. Infrastructura rutiera este esentiala pentru dezvoltare si pentru cresterea atractivitatii turistice. Ar fi pacat sa ramana neconectata la restul tarii. Sunt la curent cu realitatile demografice cu dinamica resurselor de munca. Economic, Harghita si Covasna au decalaje in atragerea investitiilor.

Trebuie sa promovam o deschidere pentru atragerea investitiilor straine si a fondurilor europene. 

Un aspect pozitiv este capacitatea de clusterizare a judetelor. Salut initiativele locale. Ma bucur ca s-a inteles ca capacitatea de colaborarea in domenii cheie este esentiala

Prin proiectele cluster o sa atenuam dezechilibrele.

Doar impreuna putem construi o Romanie prospera. 

Exista trei teme politice la care cred ca vreti sa ma refer: descentralizarea, regionalizarea si autonomia. 

Romania are mare nevoie de crestere economica si de modernizarea administratiei. In lumina acestor obiective, cred ca descentralizarea este obligatorie.

Regionalizarea administrativa este dorit, dar numai daca se face in asa fel in cat sa duca la modernizarea administratiei, pentru a crea noi locuri de munca prin crestere economica.

Automia ajuta, dar pe criterii etnice nu este de dorit, pentru ca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii, s-a ajuns la nivel european.

Ma ingrijoareaza soarta tinerilor care nu vorbesc bine limba romana. De aceea, reprezentantii Ministerului Educatiei si reprezentantii Tinutului trebuie sa gaseasca urgent solutiile cele mai bune. Sa nu -i privam de oportunitati, sa nu le limitam viitorul din cauza unor discutii care uneori tin mai mult de politicianism si mai putin de oameni. 

Am foarte mare incredere in dumneavoastra.

Reprezentantii politici au datoria sa nu uite ca anumite teme ating sensibilitati istorie daca le tratam cu ostilitate. 

Principala responsabilitate ramane fata de oameni.


Primarul Sfantul Gheorghe” 

Auzim de dimineata pana seara ca problema comunitatii a fost rezolvata de statul roman.

Doar noi putem spune cum ne simtim in Romania

Prima problema- nu suntem recunoscuti in aceasta tara in conditiile in care nu am migrat din motive economice, doar granitele s-au miscat deasuprea noastra. 
Stim ce pierdere a avut comunitatea din Transilvania in ultima suta de ani. Stim politica nationa-comunista dusa de Bucuresti, era stabilit anula cati romani sa se mute la Tg Mures pentru schimbarea raportului etnic. Avem probleme cu scolile. Suntem intimidati zi de zi, primim amenintari cu moartea, justitia nu a luat decizii in aceasta privinta.

Rolul presei in stigmatizare. Multe minciuni. suntem considerati teroristi. Suntem stigmatizati.

Sunt cazuri exceptionale, avem si noi extremistii nostri, dar nu se poate sa fim toti stigmatizati.

Credem in modelul european. Nu ne dorim sa fim o automie etnica. Noi dorim o sansa pentru un nou inceput, sa construim un viitor, trebuie sa pornim de la Declaratia de la Alba Iulia. Cotizam mai mult la bugetul national mai mult decat multe judete.

Maghiarii nu sunt respectati , dorim un parteneriat stategic intre romania si maghiari. 


Ne dorim automie fiscala, acceptare steagului Tinutului secuiesc.

Primarul Miercurea Ciuc

Este o vizita istorica, sunteti primul presedinte care recunoaste ca cele trei scaune apartin unul celuilalt. Este o vizita istorica pentru ca ati venit in Cetatea Secuilor.

17 noiembrie 2014 s-au creat premisele unei legaturi strategice cu administratia prezidentiala. 

V-am pregatit un cadou. Este un cadou asortat cu cravata dumneavoastra. Este un steag pe care am trecut data in care ati fost ales si data de azi,, dar si procentele cu care ati fost ales de noi.

Primarul i-a intins drapelul Tinutului Secuiesc, iar acesta a fost preluat de un consilier al sefului de stat. Ulterior, presedintele i-a oferit primarului steagul Romaniei.

Iohannis


Ne misca pe toti elemente economice. Nu exista cetatean roman sau etnic maghiar care nu este preocupat de sanatate, de locul de munca, de educatie, de starea drumurilor, de perspectiva de dezvoltare, de felul in care se prezinta Romania in Europa, acestea sunt precocupari comune. 

Este posibil sa discutam si despre istorie. Au incercat oameni foarte educatie sa scrie ceva despre istoria Transilvaniei si depinde de etnia scriitorului cum este scrisa aceasta.

Eu sunt dispus sa avem o discutie despre Declaratia de la Alba Iulia. Mi-e draga actuala constistituie, sunt presedintele acestei Romanii, recursul la istorie este un pic riscant daca este folosit de politicieni pentru motive politice sau politicianiste. 

Daca in Transilvania merge cineva panala 1918, riscul este sa se mearga pana mai devreme, la 1867. 

Poate veni cineva si sa discute de ce a fost prin secolul 16 .

Toate aceste lucruri trebuie discutate, pot fi discutate, dar intr-un cadru calm, de preferinta academic, nu intr-o zona politica. Cetatenii simpli nu au studiat istoria, nu stiu de mult ori ce inseamna aceste date. 

Primarul Targu Secuiesc, Bokor Tibor

O sa ma intorc in istorie, in 2015, cand municipiul nostru a devenit cunoscut, au navalit teroristii, doi tineri au fost in arest preventiv, a avut loc si prima parte a procesului. Au primit tot atatea zile cate au stat in arest.

Nu stiu daca un terorist poate fi lasat liber dupa 11 zile

Intrebare:
Cand va fi finalizat aeroportul Brasov si de ce ne ocolesc autostrazile?

Iohannis: Am avut de suferit. Saptamani la rand au iesit oameni in strada ca sa protesteze. Avem nevoie de liniste pentru a vorbi despre viitor. Doar noi impreuna putem gasi solutii pentru liniste.

Despre aeroportul Brasov… este o intiativa locala care nu avanseaza.

Autostrazi, am ajuns sa imi placa sa discut despre ele, pentru ca sunt artere importante pentru dezvoltarea unei regiuni. Chiar daca nu pot ordona construirea de autostrazi. 

Exista un proiect care este obligatoriu sa se realizeze - Tg Mures- Iasi. 

Aceasta autostrada am promovat-o in mai multe randuri in Moldova si oamenii de acolo mi-au cerut o opinie. Sper sa o promovez si la guvernanti.

Este o zona exceptionala cea in care ne aflam. Au potential. Au oameni harnici, doar ca se ajunge greu. Acest neajuns trebuie inlaturat. 

Autostrada a fost gandita intr-o forma mai demult, s-au mai dat niste rateuri, dar cred ca vom intelege importanta acestei strazi care leaga Moldova de Transilvania.

Ceea ce lipseste de multe ori sunt drumurile judetene, comunale. Sper ca se vor gasi noi oportunitati, solutii. 

Reprezentantul Primariei Gheorghieni
a subliniat  ca capitalul se duce unde este linista si ca nu este normal ca secretara Primariei sa fie data in judecata pentru delapidare o caseta care valoreaza 3-4 lei. 

Ne este foarte greu sa atragem investitii unde secretara este trimisa in judecata pentru o delapidare cu o caseta care valoreaza 3-4 lei.

Intr-o zona in care nu este liniste. Nu credem ca este normal sa trimitem in judecata pentru 3 lei. 


Primarul orasului Covasna: 

Tratamentul balnear se bazeaza pe folosirea resursei naturale. 

Turismul poate sa reprezinte o posibilitate de evadare din aceasta stare a economiei din zona, insa ne confruntam cu anumite probleme. 

Nu am identificat o strategie coerenta la nivel guvernamental pentru punerea in valoare a resurselor, reabilitarea infrastructurii acestor statiuni. Resursele locale nu ajung. Drumul national 13 E e atat de prost, drum de camp.


Dezbaterea de la Consiliui Judetean Harghita s-a incheiat. Iohannis a spus in incheiere:

Foarte multe probleme sunt generale, nu specifice Tinutului Secuiesc. Sunt probleme nerezolvate in toata Romania. Evident, exista si probleme specifice, care se rezolva un pic mai greu. 

Aceasta intalnire este prima dintr-o serie mai lunga. Este un inceput foarte, foarte bun pentru relatia noastra.


Programul presedintelui

Acesta este asteptat sa ajunga la Consiliul Judetean Harghita, in jurul orei 10.00, cand va participa la dezbaterea "Coerenta si transparenta - exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna", cu reprezentantii administratiei publice locale din judetele Harghita si Covasna.

La 11:50, Iohannis are programata o vizita a Catedralei Episcopale Ortodoxe "Sfantul Nicolae".
Miercurea Ciuc, judetul Harghita, pentru ca la 12:15 sa viziteze Complexul monahal Sumuleu-Ciuc si a Bazilicii "Sfanta Maria". La 12:30, presedintele Romaniei va vizita Caminul "Sfantul Stefan" si unele standuri de prezentare a intreprinzatorilor, mestesugarilor si producatorilor locali
Miercurea Ciuc. In jurul orei 13.00, acesta este asteptat la Fabrica Perla Harghitei din comuna Sancraieni, iar la 14.10 este asteptat la Consiliul Judetean Covasna, din Sfantu-Gheorghe. La 15:05 va avea o intalnire cu reprezentanti ai clusterelor si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara la Consiliul Judetean Covasna, iar la 17:00 are programata sosirea la Mausoleul Marasti, unde la 17.30 va tine un discurs. La 17:40, va avea loc ceremonia oferirii Drapelului comemorativ "Centenarul Bataliei de la Marasti".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


12140 vizualizari

 • +3 (17 voturi)    
  Nu vindem Ardealul! Ardealul=pamant romanesc! (Marţi, 18 iulie 2017, 10:01)

  Miky60 [utilizator]

  Acum o luna cand UDMR facea pact cu PSD-ciuma rosie au inceput tot felul de discutii privind cum psd vrea sa vanda Ardealul ungurilor si alte discutii impotriva minoritatii secuiesti.
  Acum ce facem? ne intoarcem la 180 si ii laudam? Am uitat de acele discutii?
  Nu ar trebui sa comentam doar in functie de interese de moment, sa vedem global !
  UDMR ar trebui scos in afara legii si interzis!
 • +2 (14 voturi)    
  wow (Marţi, 18 iulie 2017, 10:38)

  Stefan534324 [utilizator]

  parca acum cateva saptamani, cand cu motiunea, PSD vindea Ardealul ungurilor. Acum presedintele asculta elucubratiile acelui domn si imnul tinutului secuiesc in picioare.. Suntem hopeless
 • +6 (20 voturi)    
  Tinerii maghiari sunt exclusi (Marţi, 18 iulie 2017, 10:45)

  A_Radu [utilizator]

  Pentru ca i-ati enclavizat si ati refuzat sa-i invatati limba romana. Rezolvarea este sa puneti mana pe carti romanesti si sa invatati limba de stat, nu sa oficializam maghiara in administratia romaneasca. Nimeni nu interzice sa va folositi limba in particular sau unde mai vreti voi, dar asta nu inseamna ca nu aveti obligatia de a invata limba romana. Hispanicii si orice alta minoritate din SUA invata engleza in primul rand
  • -1 (11 voturi)    
   Prima data copii romani sa arate un exemplu (Marţi, 18 iulie 2017, 15:31)

   banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui A_Radu

   Recunosc ca nu e bine ca copiii maghiari sa nu stie romana, dar parca prima data copiii romani ar trebui sa scrie si sa citeasca romana. Copii din secuime au castigat un concurs literal romanesc la Bucuresti. E o exceptie sigur, dar nu poti forta pe cineva sa invete o limba in care e numit bozghor...
   Ipocrizia cateodata nu are limita, vezi Kati szabo, Balazs Jolan, Boloni Laszlo, Jenei Imre sunt toti romani, dar despre cel cu pocnitorii sau despre Csibi ziceti alceva(nu ca s-ar supara ei).
 • +11 (11 voturi)    
  si cum trebuia sa il asculte (Marţi, 18 iulie 2017, 10:55)

  Hans Metter [utilizator]

  culcat ?
 • +9 (19 voturi)    
  re: (Marţi, 18 iulie 2017, 11:12)

  weez82 [utilizator]

  Numai cereri, cereri, cereri peste cereri. Nu vi se pare normal sa cunoasteti limba tarii in care traiti.Mi se pare de bun simt.
 • +12 (16 voturi)    
  Focusati-va pe lucrurile practice si va fi bine (Marţi, 18 iulie 2017, 11:26)

  Habermas [utilizator]

  1. Oamenii din judetele de munte Covasna si Harghita sunt deja izolati datorita geografiei (si mai sunt si altii in aceasta situatie, de exemplu Caras-Severin, Salaj, Bistrita, Neamt, etc).

  2. Dar in plus, faptul ca voteaza cu partide etnice (care inca nu stiu de ce sunt permise in Romania, dar ma rog, asta este un alt subiect) nu-i ajuta cu nimic. Din contra, ii izoleaza, pentru ca ii leaga automat de un conflict istoric aiuristic intre Romania si Ungaria pentru care ei, n-au de fapt nicio vina. Problemele culturale ale oamenilor, maghiari-secui, germani, romani, etc, NU trebuie lasate la cheremul unor partide "dedicate" etniilor, ci trebuie sa fie o preocupare pentru TOATE partidele. Ia sa fie interzise partidele etnice, sa vedeti cu toate partidele devin subit interesate de soarta maghiarilor. Logic, toate discutiile stupide actuale privind maghiarii vor disparea de la sine. Vor fi inlocuite cu aspectele legate de cultura, umanitate si dezvoltare economica.

  3. Bucurestiul este abuziv. Nu merita sa fie capitala pentru ca nu se intereseaza decat de el insusi si de birocratia lui, de fumurile lui si de "balamucul" lor de Micul Istanbul. O capitala adevarata ar fi interesata de Romania ca intreg nu de propriul buric. Bucurestiul ca oras nu se ridica la nivelul cerut pentru o capitala a Romaniei. Eu as prefera sa fie capitala mutata la Brasov, de exemplu.

  4. Legat de punctul 3., Romania are nevoie de un sistem de autostrazi care sa lege Timisoara - Oradea - Cluj - Targu Mures - Iasi. Este doar o observatie de bun simt. In felul acesta, multe zone care sunt acum izolate ar reusi sa-si mobilizeze potentialul uman, inclusiv judetele care acum se zbat in izolare in loc sa fie centre de activitate si dezvoltare (de exemplu, Salaj, Bistrita-Nasaud, Harghita si implicit Covasna, Neamt, Iasi si implicit Vaslui si Botosani).

  5. Adica, hai sa ne focusam toti pe aspectele practice, nu pe prostiile pe care ni le vantura politicienii care au ramas in urma cu un secol.
 • -8 (18 voturi)    
  Votul meu pentru Iohanis a disparut de acum (Marţi, 18 iulie 2017, 11:31)

  jackalphonse [utilizator]

  Sa inteleg ca Iohanis, Presedintele Romaniei, a ascultat respectuos un cantecel numi "Imnul secuies"?! Pai sa vedem pentru ce a aratat respect Presedintele Romaniei:
  "Mai condu o dată poporul tău spre victorie,
  Prinţule Csaba, pe cărări de stele! "

  "Cât vom trăi, popoare ungureşti,
  Sufletul nostru nu va putea fi înfrânt niciodată "

  Sa l voteze "Printul Csaba" pe Iohanis, ca eu nu o mai fac!
  • +2 (2 voturi)    
   hmmm... (Marţi, 18 iulie 2017, 22:59)

   gwolf [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

   ceva imi spune ca K.I. n-a avut niciodata votul tau. SI nu l-ar avea oricum
 • +2 (8 voturi)    
  Complicata situatie (Marţi, 18 iulie 2017, 11:34)

  ZaR [utilizator]

  Orban si Kaczynski sunt doi "ciobani" care pentru ca le-au crescut economiile au inceput sa se creada buricii Europei...dara vrei sa conduci in Europa (sau in lume) trebuie sa ai o economie mare, ca a Germaniei sau Frantei...oricum ei reprezinta vulnerabilitati pentru Europa...si "priteni" ai Rusiei.

  Johannis stie riscul pe care-l reprezinta Orban pentru securitatea Europei si a Romaniei, de aceea trebuie sa-i aiba pe secuii in vizor. Rolul acestora va ramane mereu sa o faca pe victimile, egal cat le dai...asta e partitura pe care o vor avea mereu de jucat!!!

  Oricum nici Johannis nu va putea muta Carpatii de unde sunt, ceea ce inseamna ca Ungaria va dori mereu (!!!) sa aiba granita naturala la Carpati...complicata situatie!
 • +1 (13 voturi)    
  Nu se deosebesc ultimii prezidenti... (Marţi, 18 iulie 2017, 11:35)

  cristian_n [utilizator]

  base asculta la casti,in tara lui,traducerea din maghiara lui popa revoltionaru".l
  La Tusnad.
  sasul asculta in picioare "imnul secuiesc".
  Tin sa reamintesc ca cele doua judete nu is pe luna,Marte sau la pesta.
  Ci in Romania.
 • +12 (12 voturi)    
  bun simt (Marţi, 18 iulie 2017, 11:38)

  sim12345 [utilizator]

  cred ca e de bun simt sa stii limba tarii in care te-ai nascut, traiesti si o sa mori.
  ah, ca preferi sa folosesti in administratie locala etc limba materna, din comoditate, e altceva.

  dar e inadmisibil sa nu te intelegi cu restul cetatenilor tarii altundeva decat in cele 3 judete.

  si viceversa, nu mi se pare normal sa nu ma pot intelege in limba oficiala a tarii mele cu oricine din tara asta.
  • +1 (7 voturi)    
   toti romanii din Transilvania vorbeau maghiara? (Marţi, 18 iulie 2017, 15:35)

   banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui sim12345

   Nu poti forta pe cineva sa vorbeasca o limba ce nu-i place! Acesti oameni stiu ca pierd mult datorita acestui fapt, dar isi asuma ricul... In cele cateva secole cand Transilvania era parte a Ungariei sau se afla sub conducerea maghiarilor credeti ca toti romanii din Ardeal vorbeau maghiara?
   • 0 (2 voturi)    
    da, e un risc pe care ti-l asumi (Miercuri, 19 iulie 2017, 15:06)

    sim12345 [utilizator] i-a raspuns lui banatul e fruncea

    poti sa nu inveti romana ca nu iti place dar e pe riscul tau; te izolezi aiurea si lacrimezi cand vezi steaguri
    poate tine si de foame, cine stie


    pe de alta parte eu nu vreau sa imi asum riscul ca la mine in tara (la noi, sa fiu mai exact) nu as putea sa ma inteleg cu cineva in limba oficiala a tarii

    asa ca puneti mana si invatati limba tarii in care traiti
 • -6 (12 voturi)    
  a ascultat in picioare imnul secuiesc (Marţi, 18 iulie 2017, 11:49)

  xanti [utilizator]

  Asta suna a recunoastere neoficiala.
  Asa a inceput in Catalunia si acum au guvern si parlament propriu si nu mai e decat un pas pana sa devina independenti.
  Cred ca undeva in UE s-a stabilit autonomia si KJ joaca cum i se canta.
  • +1 (3 voturi)    
   Ce informat esti tu mai, catalanule ! (Marţi, 18 iulie 2017, 18:22)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   Undeva, cum intrii pe dreapta !

   PS. Ma distrati teribil ! Totusi eu credeam ca postacii mai au si ei un dram de mandrie, intr-atat incat sa nu le convina sa apara in ochii celorlalti drept niste idioti.

   PS. Se pare ca m-am inselat !
 • +4 (6 voturi)    
  Le-a tras-o electric, Maverick 2.0 ! (Marţi, 18 iulie 2017, 12:04)

  Susufler0 [utilizator]

  "Aveti tineri foarte bine pregatiti dar nu pot sa-si gaseasca slujbe pt ca nu stiu lb. romana !"

  PS. Pe de alta parte, acum imi dau seama de ce, cat timp a fost Presedinte, Basescu nu a mers in HarCov decat in vacante !
 • +12 (14 voturi)    
  Echilibrul este solutia (Marţi, 18 iulie 2017, 12:30)

  Bittick [utilizator]

  Presedintele a trasat foarte bine coordonatele in care trebuie sa se discute problemele tinutului secuiesc. Etnici romani sau unguri, suntem parte a aceluiasi intreg si avem in fata aceleasi probleme si in Transilvania si in Muntenia, Banat , Moldova… Descreierati care sa bage batul prin gard sunt destui in ambele tabere.
 • +2 (14 voturi)    
  ungurii (Marţi, 18 iulie 2017, 12:57)

  Point [utilizator]

  nu se vor schimba.trebuie sa intelegem acest lucru.ei cresc cu ura fata de Romania si de romani.li se insufla de mici acest lucru.iar treaba cu carpa ''secuiasca'' si vorbitul altei limbi,decat cea oficiala,trebuie sa inceteze
  cineva acolo tot apasa pedala.pana cand?!
  felicitari lui kiwi,pt curajul de le a arata calaretilor astora in gol,calea normala de urmat.
  ca ei tot deamboulea merg,e alta problema
 • +6 (12 voturi)    
  no apoi care-i baiu? (Marţi, 18 iulie 2017, 13:09)

  Sasul70 [utilizator]

  ca au intonat imnul secuiesc, cu domnu Presedinte de fata? ca putea si el sa le cante, asa in contra, imnul Sasilor: Siebenbuergen suesse Heimat, unser teures Vaterland ...(str. a 7-a. Ardeal patrie dulce, scumpa tara a parintilor...) Apai si cu steagul acela secuiesc nu e frumos sa refuzi gazda doar stie asta ca ardelean cand te serveste cineva cu o palinca sau cu un prosop pentru strand... putea sa primeasca steagul si sa le spuna primarilor ca il va intinde pe nisip in Florida cand s-o bronza iara pe acolo la mare cu doamna Carmen...
 • +4 (8 voturi)    
  Na belea! (Marţi, 18 iulie 2017, 13:29)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Harghita si Covasna dau mai multi bani decat primesc inapoi! Hai sa nu mintim!
  Mai mult, maghiarii din zona nu stiu limba romana! Pai sa o invete, sa solicite mai multe ore la scoala, sa citeasca carti in romana, sa se uite la emisiuni in romana.....
  • +2 (4 voturi)    
   sa se uite la televiziunile romanesti??? (Marţi, 18 iulie 2017, 15:36)

   banatul e fruncea [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Acuma pe bune... Nici romanii normali la cap nu se uita la televiziunile romanesti...
 • +7 (9 voturi)    
  lipsa culturii dauneaza grav sanatatii mintale (Marţi, 18 iulie 2017, 16:26)

  Cocut [utilizator]

  1. Problema steagului secuiesc este rezolvata. Apare pe STEMA ROMANIEI!!!
  2. Secuii nu au nici o legatura etnica cu maghiarii. Au fost doar asimilati ca limba. Exista un alfabetul secuiescfoarte complex...
  3. Probabil Romania exista pe harta Europei datorita meritului unui secui: Gheorghe Doja!
  4. Din acest motivul 3 Ungaria a disparut de pe harta Europei pentru pana in 1920. Va dati seama ce iubit este Ghe. Doja la Budapesta...
  5. Armata Romaniei a ocupat in 1919 Ungaria si a scapat poporul ungar de 27 de ani de regim communist.

  si punctele pot continua, daca dorit...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by