Legea invatamintului preuniversitar (partea I)

Dezbatere HotNews.ro: Este buna generalizarea invatamintului la 13 ani, adica 3 ani de gradinita si 10 clase?  

de Andreea Pora     HotNews.ro
Luni, 14 ianuarie 2008, 12:50 Actualitate | Esenţial


Elevi supusi reformei
Foto: Rompres
Pachetul legilor invatamintului intra de luni, 14 ianuarie, in dezbatere publica. El cuprinde trei legi: cea a invatamintului preuniversitar, a cadrelor didactice si a invatamintului universitar. In special legea invatamintului preuniversitar cuprinde modificari importante, cum ar fi obligativitatea gradinitei de la 3 ani, generalizarea invatamintului la 10 clase si accesul in gimnaziu pe baza tezelor unice, fiind eliminate actualele teste. O alta modificare se refera la reducerea probelor de la bacalaureat de la 8 la 7 si interzicerea filmarii profesorilor fara acordul lor. HotNews.ro va propune o dezbatere in care astepam opiniile si sugestiile dumneavoastra. Intrebarea de azi:" Este buna generalizarea invatamintului la 13 ani?"

Gradinita obligatorie de la 3 ani incepind din 2011

Invatamintul obligatoriu va fi de 13 ani, deoarece vor fi inclusi si anii de gradinita. La Capitolul I, articolul 15, al proiectului de lege se spune ca invatamintul preuniversitar cuprinde educatia timpurie, adica " educatia ante-scolara (0-3 ani), invatamintul prescolar, care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare (3-6 ani)". Aceasta forma de invatamint prescolar este "obligatorie".

Ultimul an de gradinita este cel pregatitor si legea prevede ca o grupa nu va putea depasi 15 copii.

Desi initial se precizeaza ca gradinita de la 3 ani este obligatorie, in Capitolul X- Dispozitii finale si tranzitorii, se spune ca ea se va introduce etapizat. Astfel, in al doilea an de implementare devine obligatorie doar grupa mare, adica anul pregatitor, in al doilea an de implementare, grupa mijlocie si de abia in al patrulea an si grupa mica.

Mai exact, parintii vor fi cu adevarat obligati ( prin amenzi) sa-si inscrie copiii la gradinita de la 3 ani incepind din 2011.

Cu toate acestea, nu este clar din cuprinsul legii ce se intimpla in situatia in care parintele nu gaseaste loc la gradinita.

10 clase obligatorii

O alta noutate a proiectului de lege o constituie generalizarea invatamintului de zece clase. Acest lucru inseamna ca elevii vor fi obligati sa frecventeze o forma de invatamint, la zi, frecventa redusa sau la distanta.
La sfirşitul gimnaziului, elevii vor primi certificate de absolvire, portofolii personale si foi matricole, la cerere. Teoretic, desi legea nu precizeaza clar, cele doua clase de gimnaziu nu vor cuprinde specialitati diferite, uman, real, tehnologic, profesional sau vocational. Trecerea din clasa a -VIII- a in clasa a IX-a se va face pe baza tezelor nationale.

La articolul 6 al legii se spune ca invatamintul este obligatoriu pina la virsta de 18 ani, ceea ce inseamna ca un elev care, de exemplu, a implinit aceasta virsta fiind in clasa... a- V-a sau a- IX-a, nu este obligat sa-si continue studiile pina la absolvirea clasei a- X-a. Majoritatea elevilor vor absolvi gimnaziul la virsta de 16 ani.

Prin generalizarea invatamintului la 10 clase se revine, practic, la sistemul din ultimii ani ai regimului comunist, cind exista asa numita "treapta".

Ce spun cititorii


Cei mai multi cititori se pronunta in defavoarea inceperii gradinitei de la 3 ani, dar sustin grupa pregatitoare. Argumentele pro si contra sint destul de multe, la fel si solutiile avansate.

Argumente pro


 •  multi parinti sint ocupati si nu au cu cine sa isi lase copilul
 • copilul se socializeaza de mic
 • e de preferat ca de la o virsta cit mai frageda copilul sa primeasca cit mai multe cunostinte.

alexa " Daca s-ar asigura spatii adecvate si personal specializat nu cred ca este rea ideea cu invatamantul obligatoriu de la 3 ani. In cazul meu - o persoana ocupata cu un copil de 1 an si 7 luni care merge la cresa- este buna initiativa pentru ca as mai scapa de niste cheltuieli pe care le am in prezent".

HIPPIEVALI :"Gradinita obligatorie mi se pare OK, pentru ca ajuta enorm copilul sa socializeze si sa respecte un program".

Emilia :" Este ideal sa-ti poti duce copilul intr-un loc unde sa fie invatat, educat, mai ales in conditiile actuale de ocupare a timpului. Dar noi nu avem create conditiile materiale, era corect sa vii corelat cu un buget si un plan de constructii".
 
Othelo :"E o idee foarte buna, avand in vedere ca de la invatamant pornesc toate: respectul fata de ceilalti, cultura, civilizatia, etc."

Anonim :"Suna urat obligatoriu, dar este necesara alaturarea acestor cuvinte (invatamant si obligatoriu).Dupa ce toata infrastructura va fi pusa la punct cei 13 ani de scoala sper sa aduca mai multa lumina in mintea copiilor - sincer multi copii nu au nici o tragere spre a invata mai mult de atat!"

Argumente contra


 • parintele trebuie sa decida la ce virsta il trimite la gradinita, in functie de dezvoltarea copilului
 • masura nu are la baza un studiu
 •  copiii au inca nevoie de parinti si de afectiunea lor
 • educatia, din punct de vedere al valorilor morale, se face acasa
 • copiii se imbolnavesc mult mai des in colectivitate la virste atit de fragede
 • nu exista suficiente spatii si nici infrastructura
 •  inscrierea la gradinita se face in multe cazuri pe baza de spaga
 • gradinitele private sint foarte scumpe

CONDORACHI RALUCA
:" 1.Am mari dubii ca domnii parlamentari, alesi de popor pentru a reprezenta vointa poporului si a adopta legi spre binele poporului, au facut vreun sondaj de opinie sau alt studiu asemanator pentru a cere parerea parintilor in ceea ce priveste educatia copiilor lor. 2.Daca ar fi cerut-o ar fi aflat ca:
-un copil de 3 ani care se afla in comunitate cu alti copii se imbolnaveste foarte des. Cand spun asta inseamna 3 zile la gradinita, 1-2 saptamani acasa cu tratament antibiotic.
- are probleme cu a manca o cantitate de mancare la un moment dat si daca nu o face poate ramane nehranit
- nu toti copii stiu sa se controleze in ce priveste nevoile lor fiziologice si foarte usor se pot uda sau murdari si trebuie des schimbati de haine.
Conform celor prezentate mai sus NU SUNT DE ACORD SA FIU OBLIGATA SA IMI DAU COPII LA GRADINITA DE LA 3 ANI. Parintii care nu au alte alternative de a-si ingriji si educa copii ii vor da oricum la gradinita".

Stefan Vlaston Edu Cer
:"1. Invatamantul intre 3-6 ani nu poate fi obligatoriu. Ramane la decizia parintilor si a medicului daca un copil poate frecventa si ii este mai utila gradinita decat educatia de acasa.
2. Clasa pregatitoare 6-7 ani, e mai bine sa ramana la gradinita (grupa mare), unde exista resursa umana specializata, mobilier adecvat, etc. Contactul intre elevi de 6 ani si de 16 ar putea fi periculos pentru cei mici. Scolile generale se aglomereaza oricum, in plus, cu clasa a IX-a, sa mai faca fata si la clasa pregatitoare. Unde sunt studiile de impact si de fezabilitate? Exista? De ce nu sunt publice?

Stoewer :"Statul o sa aiba enorm de muncit pentru a reusi sa realizeze gradinite pana in 2011. Momentan, in conditiile in care numerosi copii nu se duc la gradinita sau se duc la gradinite private, cele existente sunt supraglomerate (grupe de peste 30 copii sunt mai degraba regula decat exceptia) iar pe termen scurt situatia se va inrautati".

john:
" De ce nu se face publica subventia acordata de stat pentru un elev?"

Emilia
: "De reforme avem nevoie, doar ca de 18 ani ele se fac in defavoarea oamenilor, pentru pastrarea unor privilegii (ex: in scoala se pastreaza locuri pt. diverse cadre didactice care predau ce le trece prin cap conform unei programe lipsite de un elementar bun simt)".

Twopence
:"Si ce se intampla cu copiii care nu merg la gradinita de la 3 ani? Nu-i primesc la scoala? Chestia cu amenda e o aberatie, desi cand se ajunge la colectat banii de la cei multi statul roman e mult mai eficient decat in colectatul banilor de la rechini."
soarele :"Nu stiu cat de logic este sa ma oblige statul sub amenintarea amenzii sa-mi duc copilul la gradinita de la 3 ani, cred ca este o idee demonica ruperea copiilor de langa parinti la o asemenea varsta".

Propunerile cititorilor


 • anul pregatitor de gradinita sa fie obligatoriu
 • mentinerea actualului sistem cu doar 8 clase obligatorii
 • initierea unor programe de finantare si constructie
 •  mai multe scoli private si sisteme de invatamint alternativ

Constantin
:"Statul sa fie obligat sa asigure locuri in gradinite, dar parintele sa decida cand si daca il da la gradinita.Statul sa fie obligat sa asigure invatamant de calitate, atat profesional cat si educativ".

Aurelian
:" Am o intrebare privind "educarea acasa", adica acel mod in care unul sau mai multi parinti se asociaza, se pregatesc in domeniul pedagogic si sunt ei insisi profesorii copiilor lor, acasa. Spune ceva noua lege despre asta?"

Stefan Vlaston Edu Cer

"Un pact pt. educatie ar fi fixat principiile, filozofia educatiei, pentru un numar de ani (20?), pt.ca sa n-o luam de la capat cu fiecare nou ministru.
Ar fi dat raspunsuri la urmatoarele intrebari:
1. Structura inv.
2. Managementul, in conditiile descentralizarii (Ministerul administreaza reteaua de educatie, sau administratiile locale?). Cum sunt formate Cons. de adm. si cum, de catre cine, sunt selectati directorii?
3. Cum se face finantarea, functie de nr. de elevi?
4. Evaluarea calitatii, de terta parte? (Directiva UE: furnizorii de servicii nu pot fi si evaluatorii acelorasi servicii)
5. Salarizare diferentiata, dupa performante si rezultatele muncii?
6. Ce trebuie sa stie elevii la iesirea din sistem?
7. Formarea initiala si continua a profesorilor?
8. Competitia generatoare de calitate
9. Cine si dupa ce principii stabileste curriculumul?"

john :"de ce nu se face publica subventia acordata de stat pentru un elev? O solutie ar fi posibilitatea ca un parinte sa aleaga unde sa directioneze aceasta subventie, chiar catre o gradinita particulara sau una de stat, atunci nu ar mai fi probleme de logistica si s-ar incuraja competitia".

Catalin
:"De ce sa duci niste copii neinteresati la un loc cu altii interesati de scoala. Eu consider ca ar fi corect: 3 ani de gradinita optionali, si 8 de scoala obligatorii. Liceu,facultate si postliceale optionale. Cu banii care ii da statul pe anii de studiu al copiilor neinteresati, ar putea sa plateasca mai multe locuri( sau 75-100% din loc) la facultate sau la postliceala pentru cei interesati dar fara prea multi bani".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4799 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  gradinita! (Luni, 14 ianuarie 2008, 12:57)

  ileana [anonim]

  Sa fim seriosi...gradinita obligatorie...
  Ce o sa faca Statul? Se face constructor de gradinite pana in 2011?
  Sau ma obliga sa-mi duc copilul la gradinita privata?
  Sa fim seriosi...acum, la gradinita nu-ti primesc copilul daca : nu dai mita/spaga/comisionul aferent, daca copilul nu mananca singur , daca mai are "pampers".
  • 0 (0 voturi)    
   scoala pentru rrrrrrr (Marţi, 15 ianuarie 2008, 9:14)

   gorbaciovsky [anonim] i-a raspuns lui ileana

   sunt de acord sa fie scoala obligatorie pentru tigani, poate ii mai civilizeaza
  • 0 (0 voturi)    
   nu pricep! (Marţi, 15 ianuarie 2008, 20:51)

   thocomerius [anonim] i-a raspuns lui ileana

   Nu pricep de ce anumite persoane se revolta la auzul cuvintului "gradinita"! Este nemaipomenit daca multi ar constientiza binele pe care-l face socializarea unui copil de 3 ani. In primul rind aportul de cunostinte este net superior celui care l-ar putea avea copilul stind acasa. Parintii cu serviciu le este greu sa faca aceeasi educatie (si ma refer la cantitate) pe care ar face-o o educatoare in timpul a 8, 10 ore de program. Iar o bona nu are aceeasi preatire cu o educatoare. Astfel, daca sub aspectul calitatii educatiei, responsabili sunt in primul rind parintii, din perspectiva aportului de cunostinte, gradinita este cea recomandata. Asta ca sa nu mai vorbim despre beneficiile imunizarii precoce a celor mici si comunicativitatea pe care si-ar insusi-o.
   O alta problema mie mi se pare grava: E OK ca cei care vor sa paraseasca scoala dupa clasa a 10-a sa o faca - atita pot, atit sa duca si tot atit sa traga dupa aceea, dar de ce copiilor buni care au implinit 18 ani le este luat DREPTUL LA ALOCATIE, daca ei inteleg sa isi continue studiile pina in clasa a XII-a,in conditiile in care acestia au fost dati mai tirziu la scoala si nu repetarea unui an pune in aceasta postura? Sa nu uitam ca acum ceva ani (cred ca inca se mai practica) copii erau dati la scoala si la 7,5ani. Ar trebui pusa o conditie de genul alocatie pina la finalizarea a 12 clase, fara nici un an repetat din alte cauze decit medicale (pt ca sunt si situatii din acestea). De ce nimeni nu face presiuni impotriva lui Pacuraru si Adomniteiin sensul asta? Este o RUSINE sa nu poti sustine niste copii sarmani care vor sa isi continue scoala, care in lipsa acelor banuti cu care isi platesc abonamentul pina la scoala sau caietele si creioanele nu au alta solutie decit parasirea prematura a studiilor, fortati si de parinti amariti care abia au bani de piine! O sa se vorbeasca de sisteme de burse, dar ce bursa poate accesa la mijlocul anului elevul care face 18 ani intr-a 11a? Asa ne crestem viitorul?
   • 0 (0 voturi)    
    ref la sistare alocatie dupa 18 ani (Vineri, 18 ianuarie 2008, 11:31)

    adi [anonim] i-a raspuns lui thocomerius

    Este adevarat ca sunt copii si/sau parinti care depind de aceasta alocatie. Copilul meu invata la un colegiu din Bucuresti. La una din sedintele cu parintii mamica unei fete a ridicat problema intarzierii excesive a semnarii carnetului de alocatie, fapt care se intampla in fiecare luna. Biata femeie a spus in plina sedinta ca ea este despartita de sot, isi creste singura doi copii si pentru ea aceasta alocatie este vitala sa o poata lua lunar, la o data cat de cat fixa si nu dupa o luna jumate cum se intampla mereu. Cei care au decis sistarea alocatiei elevilor care au trecut de 18 ani probabil ca nu au copii, mai mult ca sigur nu stiu ce inseamna "sa stai" in bruma aia de banuti, iar daca au copii probabil ca valoarea alocatiei este pentru ei valoarea unei pungi cu alune...si cu ea este ca si fara, tot acolo sunt.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu stiu daca asta este important sau nu (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:11)

  daniel [anonim]

  Mie mi se pare legea asta foarte asemanatoare cu cele legate de circulatie. Desigur, sunt necesare, acopera niste situatii, incearca sa fie coercitive - si totusi lucrurile nu se imbunatatesc, ba uneori chiar dimpotriva. Pentru ca nimeni nu vrea sa inteleaga ca in cadrul unei "LEGI" sunt incluse mai multe elemente, cum ar fi in cazul circulatiei nivelul de educatie al soferilor si a pietonilor si dorinta autoritatilor de a avea un mecanism eficace de aplicare si control.

  Deci, intorcandu-ma la legea invatamantului, ii prevad un viitor cu o lipsa totala de interes din partea populatiei. Si asa va fi cu orice lege care nu pricepe ca nu trebuie sa trateze un singur aspect al problemei ("invatamantul e obligatoriu X ani, altfel amenda de Z lei"), ci absolut pe toate. De exemplu: sa mi se asigure ca invatamantul (nu numai in continut) este de calitate, ca gradinita nu este un mini-"Victor Babes", ca in primul rand sunt respectati profesorii, etc, etc. Lucruri din astea intereseaza un parinte, lucuri din astea il asigura ca propriul copil are mari sanse sa creasca ca om intr-o societate, nu treaba de mantuiala a unor legificatori.
 • 0 (0 voturi)    
  O mare timpenie! (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:12)

  Sargon [anonim]

  Invatamintul este un bun privat, fiecare om ar trebui sa se scoleasca cind si cit doreste! Interventia statului este abuziva si ...stupida!
  Nu ar trebui sa fie obligatorie nici macar o zi! Asta-i un fel de "nationalizare" a copiilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Raspuns (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:10)

   Aurelian [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   Itii dau mare dreptate, dar trebuie sa fac cateva corecturi: invatamantul este un proces, iar folosirea termenului "privat" nu este cea mai fericita. Mai buna era expresia "la latitudinea fiecaruia". Dupa cum vad ca merge tara asta, cred ca solutia este ca fiecare sa se lupte sa invete cat mai mult, pana la ce nivel maxim crede de cuviinta. De asemenea, aceast lucru ar responsabiliza parintii, facandu-i sa isi educe copii de mici (cei 7 ani de acasa, ca de aia is acasa, nu la scola si nici pe strada), sa ii deprinda sa invete singuri si sa ii orienteze pe piata muncii.

   Am o intrebare privind "educarea acasa", adica acel mod in care unul sau mai multi parinti se asociaza, se pregatesc in domeniul pedagogic si sunt ei insisi profesorii copiilor lor, acasa. Spune ceva noua lege despre asta?

   Rog cititorii din Israel sa detalieze modul de finantare si alocare a banilor din buget pentru elev, pentru ca, din cate stiu, acolo functioneaza voucherele.
 • 0 (0 voturi)    
  Observatii (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:16)

  Stefan Vlaston Edu Cer [anonim]

  1. Invatamantul intre 3-6 ani nu poate fi obligatoriu. Ramane la decizia parintilor si a medicului daca un copil poate frecventa si ii este mai utila gradinita decat educatia de acasa.
  2. Clasa pregatitoare 6-7 ani, e mai bine sa ramana la gradinita(grupa mare), unde exista resursa umana specializata, mobilier adecvat, etc. Contactul intre elevi de 6 ani si de 16 ar putea fi periculos pentru cei mici. Scolile generale se aglomereaza oricum, in plus, cu clasa a IX-a, sa mai faca fata si la clasa pregatitoare. Unde sunt studiile de impact si de fezabilitate? Exista? De ce nu sunt publice?
  3. In varianta de la punctul 2, raman 9 clase (I-IX), si la 16 ani elevul termina invatamantul obligatoriu, toate clasele fiind la gimnaziu.
  4. Dupa 16 ani, elevul are mai multe trasee:
  a. Liceul teoretic
  b. Liceul Tehnologic
  c.Liceul Vocational
  d. Liceul profesional (propunere, echivalentul fostei scoli profesionale)
  e. piata muncii

  Modul de acces la liceu poate fi prin examen de admitere sau alte criterii stabilite de conducerile de scoli.
  • 0 (0 voturi)    
   sunt de acord (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:36)

   Condorachi Natalia Raluca [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston Edu Cer

   Sunt de acord cu cele prezentate de dumneavoastra. Vorbiti ca cineva care este implicat in domeniu si il intereseaza ce face. Ar fi frumos daca si cei care intocmesc legi s-ar consulta cu oameni ca dumneavoastra inainte sa compuna legii dupa bunul lor plac.
   • 0 (0 voturi)    
    Multumesc pt. aprecieri (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:03)

    Stefan Vlaston EDU CER [anonim] i-a raspuns lui Condorachi Natalia Raluca

    Daca va intereseaza problematica:

    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showforum=159
  • 0 (0 voturi)    
   Lege (Marţi, 15 ianuarie 2008, 18:40)

   Liviu [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston Edu Cer

   Avan in vedere cunostintele pe care trebuie sa le asimileze un individ intr-o viata, si explozia informationala (durata vietii nu s-a modificat, informatiile se dezvolta dupa o curba exponentiala), propun ca invatamantul sa devina obligatoriu pana la varsta de 65 an;. cu examene din doi in doi ani. iar pensionarea sa se faca in functie de nivelul cunostintelor acumulate si de incompetenta.
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant obligatoriu (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:29)

  alexa [anonim]

  Daca s-ar asigura spatii adecvate si personal specializat nu cred ca este rea ideea cu invatamantul obligatoriu de la 3 ani. In cazul meu - o persoana ocupata cu un copil de 1 an si 7 luni care merge la cresa- este buna initiativa pentru ca as mai scapa de niste cheltuieli pe care le am in prezent.

  Si referitor la un mesaj anterior - mie mi-au primit copilul la cresa in Pitesti - chiar daca inca face pe ea, nu mananca singura si ... surpriza.... fara spaga!!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ! (Luni, 14 ianuarie 2008, 17:34)

   ileana [anonim] i-a raspuns lui alexa

   Sincer, te invidiez ca l-au primit!
   Este adevarat, ai spus cresa, nu gradinita!
   Aici...cresele sunt aproape inexistente.
 • +1 (1 vot)    
  asa si-asa (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:56)

  HIPPIEVALI [anonim]

  Gradinita obligatorie mi se pare OK, pentru ca ajuta enorm copilul sa socializeze si sa respecte un program. 10 clase obligatorii mi se par mult prea multe. Pai, daca toti fac 10 clase, cine mai spala wc-urile si duce gunoiul in tara asta?
 • 0 (0 voturi)    
  pt Sargon (Luni, 14 ianuarie 2008, 13:57)

  Nume [anonim]

  Cum adică, ”Invatamintul este un bun privat, fiecare om ar trebui sa se scoleasca cind si cit doreste! ” ??? Păi măi băiatule, nu ești tu un pic cam...dezorientat ? Poate ție nu ți-a plăcut școala, dar de ce să fim noi restul obligați sa trăim printre oameni neșcoliți, neciopliți, necivilizați ??? Măcar noțiunile de bază să fie obligatorii pentru cei care nu vor...
  Iar pe cei care nu vor și mai ales cei care nu pot, să nu fie obligați profesorii să-i treacă, astfel încât să ne trezim cu studenți care nu știu să citească !!!
  • 0 (0 voturi)    
   hai pe bune (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 13:38)

   Marian [anonim] i-a raspuns lui Nume

   Mai Gogule... da' matale chiar crezi ca, daca ii duci p-astia la scoala in mod fortat, rezolvi ceva?
   Reusesti, prin obligarea la scoala, sa corectezi influenta pe care o au niste parinti nashpa asupra copiilor?
   Daca taica-su il invata continuu ca trebuie sa furi ca sa supravietuiesti, poti sa-l d-ai p-ala micu' la orice scoala din lume ca tot ca taica-su o sa faca.
   Daca aia mica o vede pe ma-sa ca scuipa pe strada, degeaba se streseaza profesorii cu ea la scoala, tot ca ma-sa face.
   Si apropos de placut sau neplacut scoala... Daca e vorba de scoala din romania, pai mai bine sa nu-ti placa, sa treci prin ea ca gasca prin apa. Sa-ti iei diplomele si gata. Ma crucesc cand ma uit pe programele liceelor sau cursurile universitatilor. Universitatile sunt cele mai tari, formeaza ori 1) generalisti prea generali sau 2) specialisti in ceva inutil si invechit. Cu cat e o mai tehnic domeniul, cu atat se aplica mai tare chestia asta. Banuiesc ca ai vazut cum e: vrei sa inveti ceva, pai inveti singur, nu astepti de la sistemul de invatamant.
 • 0 (0 voturi)    
  Pact pt. educatie (Luni, 14 ianuarie 2008, 14:08)

  Stefan Vlaston Edu Cer [anonim]

  Un pact pt. educatie ar fi fixat principiile, filozofia educatiei, pentru un numar de ani (20?), pt.ca sa n-o luam de la capat cu fiecare nou ministru.
  Ar fi dat raspunsuri la urmatoarele intrebari:
  1. Structura inv.
  2. Managementul, in conditiile descentralizarii (Ministerul administreaza reteaua de educatie, sau administratiile locale?). Cum sunt formate Cons. de adm. si cum, de catre cine, sunt selectati directorii?
  3. Cum se face finantarea, functie de nr. de elevi?
  4. Evaluarea calitatii, de terta parte? (Directiva UE: furnizorii de servicii nu pot fi si evaluatorii acelorasi servicii)
  5. Salarizare diferentiata, dupa performante si rezultatele muncii?
  6. Ce trebuie sa stie elevii la iesirea din sistem?
  7. Formarea initiala si continua a profesorilor?
  8. Competitia generatoare de calitate
  9. Cine si dupa ce principii stabileste curriculumul?

  etc. Abia dupa ce stabilim principiile putem trece la legi.
 • 0 (0 voturi)    
  Gradinita (Luni, 14 ianuarie 2008, 14:16)

  Stoewer [anonim]

  Statul o sa aiba enorm de muncit pentru a reusi sa realizeze gradinite pana in 2011. Momentan, in conditiile in care numerosi copii nu se duc la gradinita sau se duc la gradinite private, cele existente sunt supraglomerate (grupe de peste 30 copii sunt mai degraba regula decat exceptia) iar pe termen scurt situatia se va inrauti. Multe gradinite se gasesc in imobile vechi care urmeaza a fi retrocedate (o scurta divagatie sa-mi fie permisa: ca si in cazul padurilor, este destul de grau sa gasesti ceva pozitiv in legea retrocedarilo), personal calificat nu exista si nu se formeaza s.a.m.d.

  Este absurd sa credem ca pana in 2011 (adica peste trei ani) aceasta situatie se va rezolva. Cred ca este un calcul de simplu pentru a se afla necesarul de imobile ce trebuie construit.

  Si ce facem in mediul rural. Un copil de 7 ani hai ca mai merge 6 kilometri pana in satul vecin la scoala (desi si aceasta este o situatie nedemna pentru un stat UE), dar ce faci cu unul de 3 ani? Va achizitiona statul microbuze pentru transportul lor? Aceasta tema se rumega de ani in sir si nu se rezolva mare lucru.
 • 0 (0 voturi)    
  pt.HippieVali (Luni, 14 ianuarie 2008, 14:17)

  Gunoieru [anonim]

  La 10 clase 'ippieVallllly se mai gaseshte shi unii pt darti giob de asta...ce ti faci dak iesa copkilu de 4/5 ani shi debiteaza tampenii mai bune,sa zicem,k unu de varsta ta??!!..shi ma refer la om!
 • 0 (0 voturi)    
  Ce bine... ca i-am pus acolo sa ia hotarari (Luni, 14 ianuarie 2008, 14:20)

  Cristian Lazurean [anonim]

  Asa ne trebuie daca lasam pe te miri cine sa hotarasca viitorul copiilor nostrii. In timp ce ei isi duc copii la scoli private prin strainatate pe noi vor sa ne oblige sa respectam legile lor de cacao.
 • 0 (0 voturi)    
  reforma invatamint (Luni, 14 ianuarie 2008, 14:21)

  Emilia [anonim]

  De reforme avem nevoie, doar ca de 18 ani ele se fac in defavoarea oamenilor, pentru pastrarea unor privilegii (ex: in scoala se pastreaza locuri pt. diverse cadre didactice care predau ce le trece prin cap conform unei programe lipsite de un elementar bun simt)
  Ref. gradinita: este ideal sa-ti poti duce copilul intr-un loc unde sa fie invatat, educat, mai ales in conditiile actuale de ocupare a timpului. Dar noi nu avem create conditiile materiale, era corect sa vii corelat cu un buget si un plan de constructii.
  In capul guvernantilor e varza si se folosesc de propuneri ale unor functionari care fac acelasi lucru(adica nimic) de ani de zile in minister.
  Si apoi trb. gindit si termenul de obligativitate.Mai lipsesc uniformele.Mai sunt multi romani, din pacate, care au nostalgia lor.Nu numai prin constringere se face disciplina
 • 0 (0 voturi)    
  da (Luni, 14 ianuarie 2008, 14:38)

  othelo [anonim]

  E o idee foarte buna, avand in vedere ca de la invatamant pornesc toate: respectul fata de ceilalti, cultura, civilizatia, etc.
  Keep up the good work!
 • 0 (0 voturi)    
  subventie (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:10)

  john [anonim]

  de ce nu se face publica subventia acordata de stat pentru un elev?

  o solutie ar fi posibilitatea ca un parinte sa aleaga unde sa directioneze aceasta subventie, chiar catre o gradinita particulara sau una de stat, atunci nu ar mai fi probleme de logistica si s-ar incuraja competitia.

  oamenii platesc taxe, de ce sa nu aiba posibilitatea sa aleaga unde anume ajung contributiilor lor?
  • 0 (0 voturi)    
   Finantarea proportionala (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:08)

   Stefan Vlaston EDU CER [anonim] i-a raspuns lui john

   Nu trebuie sa asteptam pachetul de legi pt. finantarea proportionala: legea 354/2004, avand o perioada de gratzie pana in decembrie 2007, a intrat in vigoare deplina la 1 ianuarie 2008. Aceasta lege prevede acest tip de finantare, inclusiv costul standard /elev. Daca acest cost s-ar acorda parintilor si elevilor sub forma de vouchere, valabile doar in educatie, sigur ca ar genera competitie, daca acest voucher poate merge si in invatamantul privat.

   Nu stiu daca ministerul stie ca trebuie, conform legii, sa aplice acest gen de finantare.
 • 0 (0 voturi)    
  SPRE BINELE CUI ACEASTA LEGE? (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:13)

  CONDORACHI RALUCA [anonim]

  Cu tot respectul, as dori sa-mi exprim opinia, in calitate de parinte, mai exact de mama, cu privire la proiectul de lege a invatamantului:
  1.Am mari dubii ca domni parlamentari, alesi de popor pentru a reprezenta vointa poporului si a adopta legi spre binele poporului, au facut vreun sondaj de opinie sau alt studiu asemanator pentru a cere parerea parintilor in ceea ce priveste educatia copiilor lor. AR TREBUI SA O FACA!
  2.Daca ar fi cerut-o ar fi aflat ca:
  -un copil de 3 ani care se afla in comunitate cu alti copii se imbolnaveste foarte des. Cand spun asta inseamna 3 zile la gradinita, 1-2 saptamani acasa cu tratament antibiotic.
  - are probleme cu a manca o cantitate de mancare la un moment dat si daca nu o face poate ramane nehranit
  - nu toti copii stiu sa se controleze in ce priveste nevoile lor fiziologice si foarte usor se pot uda sau murdari si trebuie des schimbati de haine.
  Conform celor prezentate mai sus NU SUNT DE ACORD SA FIU OBLIGATA SA IMI DAU COPII LA GRADINITA DE LA 3 ANI. Parintii care nu au alte alternative de a-si ingriji si educa copii ii vor da oricum la gradinita.
  3.Sunt de acord si sunt constienta ca la aceasta varsta frageda copii sunt foarte deschisi la a invata si asimileaza foarte multa informatie, tocmai de aceea COPII TREBUIE SA INVETE DE LA PARINTI , PRIN VORBA SI EXEMPLU, VALORILE MORALE in primul rand si apoi sa deseneze si sa citeasca. In comunitate, cel mai des invata valori si comportamente nepotrivite de la alti copii si nu de la educator.
  4.PROBLEMA FINANCIARA nu este una de neglijat. O gradinita care sa ofere conditii si educatie de calitate e greu de gasit si scumpa. Daca luam in considerare si transportul si timpul cheltuit pentru a duce si aduce copilul la/ de la gradinita devine si mai costisitor. Sa nu mai discutam despre cazul in care tata e la serviciu, iar mama are mai multi copii mici in ingrijire si trebuie sa apeleze la mijloace de transport in comun. MODIFICARILE MI SE PAR IN DAUNA COPIILOR SI PARINTILOR!
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:32)

  adela [anonim]

  pe viitor o sa mearga copii nostri cu scutece la scoala dar si parlamentarii
 • 0 (0 voturi)    
  Invatamant obligatoriu (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:43)

  Anonim [anonim]

  Suna urat obligatoriu dar este necesara alaturarea acestor cuvinte(invatamant si obligatoriu).Dupa ce toata infrastructura va fi pusa la punct cei 13 ani de scoala sper sa aduca mai multa lumina in mintea copiilor - sincer multi copii nu au nici o tragere spre a invata mai mult de atat!
 • 0 (0 voturi)    
  Si ce se intampla...? (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:45)

  Twopence [anonim]

  Si ce se intampla cu copiii care nu merg la gradinita de la 3 ani? Nu-i primesc la scoala? Chestia cu amenda e o aberatie, desi cand se ajunge la colectat banii de la cei multi statul roman e mult mai eficient decat in colectatul banilor de la rechini.
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea (Luni, 14 ianuarie 2008, 15:47)

  Catalin [anonim]

  De ce sa duci niste copii neinteresati la un loc cu altii interesati de scoala. Daca cineva vrea sa se retraga de ce nu...altfel ii 'deranjeaza' si pe cei interesati si stricam calitatea invatamantului in ansamblu. Eu consider ca ar fi corect: 3 ani de gradinitza optionali, si 8 de scoala obligatorii. Liceu,facultate si postliceale optionale. Cu banii care ii da statul pe anii de studiu al copiilor neinteresati ar putea sa plateasca mai multe locuri(sau 75-100% din loc) la facultate sau la postliceala pentru cei interesati dar fara prea multi bani.
  Nu e corect sa dam copii automat de la 3 ani la gradinitza...unii se dezvolta mai repede si altii mai incet. Unii copii nici nu vorbesc la 3 ani. Altii la 6 ani au gradul de dezvoltare al unuia de 4 ani. Stiu cazuri in care parintii au dat copii de 8 ani la scoala din cauza gradului scazut de dezvoltare fizica si mentala.
  Iar cei care implinesc 18 ani si sunt in clasa a V-a e normal sa fie dati afara din scoala. Ce sa mai faca acolo ? probabil nici pana la 60 de ani n-o sa mai promoveze. Legea existenta e buna la capitotul asta. Ar trebui ca cei care au ramas repetenti 5 ani fara o motivatie, sa nu mai aiba dreptul de a merge la scoala.
 • 0 (0 voturi)    
  proiect de lege (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:10)

  soarele [anonim]

  Nu stiu cat de logic este sa ma oblige statul sub amenintarea amenzi sa-mi duc copilul la gradinita de la 3 ani,cred ca este o idee demonica ruperea copiilor de langa parinti la o asemenea varsta.Desigur vor fi uni inclinati sa creada ca e o idee buna fiinca parinti sunt ocupati cu servicii etc,dar nu ar trebui sa uitam ca prima obligatie si responsabilitate morala chear si innaintea lui Dumnezeu fata de copii ne revine noua parintilor.Cred ca nu e greu sa observam ca desi copii invata mai mult stiu mai putin,adica degradarea morala este invers proportionala "cantitatea " de invatatura.
  • 0 (0 voturi)    
   Religia in scoala (Luni, 14 ianuarie 2008, 21:15)

   Stefan Vlaston EDU CER [anonim] i-a raspuns lui soarele

   Este bine reglementata predarea religiei in scoala:
   Este obligatorie OFERTA in programa scolara, dar parintii sau elevii, atunci cand au varste mai mari de 16 ani, pot refuza participarea la cursurile de religie, in care caz li se incheie media fara acest obiect. Nu sunt obligati sa urmeze alt curs alternativ in locul religiei.
   • 0 (0 voturi)    
    Religia in scoala (Marţi, 15 ianuarie 2008, 12:21)

    Parinte indignat [anonim] i-a raspuns lui Stefan Vlaston EDU CER

    NU SUNT DE ACORD cu introducerea religiei in scoala ca materie apartinand trunchiului comun. Nu toti oamenii cred in Dumnezeu / Allah / Yahve s.a.m.d. In mod absolut ipotetic, daca maine are loc o revolutie spirituala si se demonstreaza clar ca nu ne tragem din Adam si Eva, va dati seama ce confuzie se naste in mintea unor adulti - fosti copii pe vremea ministrului Adomnitei - indoctrinati de mici? Ne intoarcem in Evul Mediu? Cum ramane cu recenta descoperire a evolutiei gaurilor negre ? In ce categorie crestina / musulmana / mozaica / budhista etc se incadreaza asta? De ce nu invatam copii sa GANDEASCA? De ce nu au ore obligatorii de "SUPRAVIETUIRE"? De "COMUNICARE" reala, predate de psihologi si nu de orice invatzator? De ce nu au ore de "RELATIONARE"? Era musai religia un capat de tzara, pardon, de trunchi comun?
    • 0 (0 voturi)    
     gauri negre (Marţi, 15 ianuarie 2008, 13:25)

     sorin [anonim] i-a raspuns lui Parinte indignat

     gaurile negre nu au numic de-a face cu religia.
     In general, va informez ca stiinta - care studiaza
     materia, repetabilul, nu afecteaza credinta - care
     e legata de imaterial (e.g. sufletul) si este personala.
     Un fizician crestin ortodox
     • 0 (0 voturi)    
      ba chiar are (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 13:44)

      Marian [anonim] i-a raspuns lui sorin

      Gaurile negre nu au de-a face cu religia... dar religia are de-a face cu gaurile negre.
      Religia e cam contra studierii gaurilor negre (sau a oricarei alte chestii). Ideea cu religia e "crede si nu cerceta".
      E bine ca macar nu e obligatorie.
    • 0 (0 voturi)    
     Religia (Marţi, 15 ianuarie 2008, 13:30)

     Stefan Vlaston Edu Cer [anonim] i-a raspuns lui Parinte indignat

     Cine nu doreste sa urmeze cursul de religie nu este obligat s-o faca.
 • 0 (0 voturi)    
  Obligatii (Luni, 14 ianuarie 2008, 16:42)

  Constantin [anonim]

  Statul sa fie obligat sa asigure locuri in gradinite, dar parintele sa decida cand si daca il da la gradinita.
  Staul sa fie obligat sa asigure invatamant de calitate, atat profesional cat si educativ. Cu profesori care incurajeaza sau chiar invita copiii sa copieze la teze, care se fac ca nu stiu sa predea la scoala, dar acasa devin experti, conta cost, ce rezultate vom avea? Sa facem invatamant obligatoriu de 20 de ani pt. cei fara bani si de 8 pt. ceilalti . (parlamentarul care cerea in plen un tabel cu numele si pronumele cate clase o fi avut?)
  Sa fie amendati parintii care isi exploateaza copii. Ei stau acasa sau la crasma si pe copii ii trimit la munca sau la cersit.
  Statul si-a luat, intre altele obligatia de a da gratis caiete si rechizite copiilor defavotizati. Parintii lor au adus actele necesare, pentru unele platind, dar eu stiu multe scoli care nici pana azi nu le-au primit. Lege care sa prevada sanctiuni pentru neindeplinirea obligatiunilor asumate de stat nu exista?
 • 0 (0 voturi)    
  Rolul Educatiei (Luni, 14 ianuarie 2008, 20:38)

  Nea Marin [anonim]

  Soicetatea in care traim ne sugereaza sa credem ca inteligenta obtinuta prin solarizare este o trasatura pe care dorim s-o vedem repede in copii nostri.
  "Bietii destepti" care ne fac viata grea in societate astazi, sunt produsul acestei mentalitati de a trimite copilul cat mai repede la scoala. Pe langa avantajul "destaptaciunii premature" as dori sa scot in evidenta dejavantajul educatiei pe care doar PARINTELE o pate oferi copilului si nici un sistem de invatamant nu poate suplini aceasta nevoie fundamentala.
  Respectul pentru altii si pentru valorile autentice ale vietii de mai tarziu a copilului trebuiesc zidite in cei "sapte ani de-acasa" . Cu cat acest interval se miscoreaza, datorita "legilor invatamantului" dau neglijentei parintilor, cu atat mai mare devine sansa ca viitorul de maine sa fie educat de "comunitate" sau de "strada" cu privire la funtiile majore care ii vor marca viitorul.
  Lumea in care suntem, nu este nefericita din cauza "prostilor", ci din cauza "excrocilor" care cred ca oricin nu este atat de destept ca el nu merita sa fie respectat, apreciat sau iubit. Mai mult decat atat, valorile morale sunt subordonate celor de interes si doar un copil care a fost vreodata invatat cum sa se poarte va avea sansa sa-si aduca aminte ce odata s-a sadit in inima lui. Altfel singura amintire va fi diversitatea injuraturilor invatate de la varsta de 3 ani.
 • 0 (0 voturi)    
  Curriculum (Luni, 14 ianuarie 2008, 21:21)

  Stefan Vlaston EDU CER [anonim]

  Poate ar fi bine sa se limiteze prin lege Trunchiul Comun al curriculumului (TC), obligatoriu, la maximum 5 ore pe zi, maximum 10-12 discipline, in 38-40 de saptamani pe an. Peste acest TC, scoala poate sa organizeze Curriculum la dispozitia scolii (CDS), neobligatoriu, cursuri de performanta, de recuperare, cultural-artistice-sportive, de bussines, etc., la solicitarea scrisa a elevilor/parintilor, cu profesorii alesi de acestia si tinand cont de resursa umana si materiala a scolii. Examenele nationale contin teme doar din TC
 • 0 (0 voturi)    
  sclavie (Luni, 14 ianuarie 2008, 21:41)

  iancu jianu [anonim]

  Sint sigur ca s-au gindit la inceperea studiului de la o virsta frageda, ca sa si termine scoala la o virsta frageda, pentru a putea cotiza o perioada cit mai lunga de timp ,la stat (vezi si marirea progresiva a virstei de pensionare) si implicit la gusatii din parlament. Adica sa ne faca sclavi pe toti, ducindu-ne cu zaharelul. Ca sa nu mai zic de spagile de rigoare catre cocotele (masculine sau feminine)puse in rang de directori.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce ar trebui sa se invete la scoala (Luni, 14 ianuarie 2008, 21:42)

  Stefan Vlaston Edu Cer [anonim]

  Din pacate multi profesori "indoapa" elevii cu informatii, in loc sa-i echipeze cu cunostinte, deprinderi, aptitutidini, atitudini, abilitati de formare continua, gandire logica, creativitate, initiativa.
  Motivarea profesorilor printr-o salarizare diferentiata, dupa performanta si rezultatele muncii este cel mai bun, daca nu singurul mijloc, de a obtine acest lucru.

  La sfarsitul gimnaziului, elevii trebuie sa fie echipati cel putin cu cele 8 competente cheie, acceptate si in UE, competente de "supravietuire sociala":
  -comunicare, inclusiv in limbi straine
  -calcul matematic si cunostinte stiintifice
  - cunostinte tehnologice
  - cunostinte TIC (tehnologia informatiei si comunicatiilor
  - abilitati de convietuire sociala
  -sensibilitate si toleranta culturala
  -cultura antrprenoriala
  -abilitati de formare continua

  Dincolo de contributia, decisiva, a profesorilor, care ar trebui sa stie sa "calibreze" permanent cunostintele care sunt adecvate unei clase, unor grupuri de elevi, Curriculumul il stabileste ministerul, impreuna cu aprobarea data manualelor. Asa trebuie stabilite si responsabilitatile.
 • 0 (0 voturi)    
  3+10 ani care se vor pierde.... (Luni, 14 ianuarie 2008, 21:59)

  Un Fost Elev... [anonim]

  ... atita timp cat in acesti ani nu se preda ceva util pt. viitor. Felul in care invatamantul zilei de azi are programa scolara ... pur si simplu e doar o mare pierdere de timp pt. elevi.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e bine! (Marţi, 15 ianuarie 2008, 5:44)

  sadwank [anonim]

  Invatamintul romanesc are atitea probleme incit nu cred ca marirea perioadei de inregimentare a copilului ar aduce vreun beneficiu acestuia. E adevarat, ar cistiga statul, sistemul, ar cistiga un soldat.
  As fi totusi de acord in urmatoarele conditii:
  - profesorii sa fie supusi, de doua ori pe an, unor teste de evaluare psihiatrica, in alte orase decit cele in care predau, fara anuntarea prealabila;
  - copilul sa stea 8 ore la scoala, timp in care participa la lectii si-si face si temele. Copilul sa nu care zeci de carti, caiete si alte rechizite acasa si de acasa (suna SF? asa e in Danemarca, cel putin)
  - pe baza unor profile psihologice periodice sa fie evidentiate aptitudinile copilului pentru un anumit domeniu si sa se urmareasca dezvoltarea lui in acel domeniu; notele sa fie ponderate in functie de domeniul respectiv, sa nu se ajunga, ca acum, ca in clasa a 12-a unul care e interesat de saritura cu prajina sa invete teoria relativitatii si genetica sau cea care vrea sa se faca poeta si profesoara de romana sa rezolve integrale si sa deriveze pina ii vine acru.
  - sa fie incurajate creativitatea si inteligenta in detrimentul memorarii mecanice; fiecare copil sa-si poate personaliza uniforma, daca aceasta exista.
  - sa nu existe copil care, ca sa ajunga la scoala, sa trebuiasca sa parcurga mai mult de 2km pe jos;
  - greutatea maxima pe care o va cara un copil-elev este cea a pachetelului cu mincare si, eventual, a telefonului mobil.
  - scolile, inclusiv salile de clasa sa fie supravegheate video;
  - sa se staileasca o strategie nationala, agreata de toate partidele, pentru o perioada de minim 50 de ani, care sa fie respectata de oricine vine la putere in acest interval.
  • 0 (0 voturi)    
   CORECT (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 14:53)

   DB [anonim] i-a raspuns lui sadwank

   sunt intru totul de acord cu cele de mai sus,la care adaug o rugaminte: INCERCATI SA POSTATI ACEST COMENTARIU PE TOATE FORUMURILE la care au acces parinti, cadre didactice si persoane cu rol de decizie!!
   Poate macar franturi se vor lua in seama
   Si as mai adauga:
   -NU teze cu subiect unic, ci examen de admitere la liceu, dar cu cubiect elaborat de minister sau inspectorat , nu de cadrele didactice de la respectivele licee(desi se reduce plaja de "ispite", ma refer la o eventuala "cumparare" indirecta a viitorului loc la liceu,prin pregatirea in prealabil a candidatilor cu profesorii de la viitorul liceu...)
 • 0 (0 voturi)    
  cei 7 ani de acasa (Marţi, 15 ianuarie 2008, 7:21)

  bogdan [anonim]

  bine, dar cu "cei 7 ani de acasa" cum ramane?
 • 0 (0 voturi)    
  hilar (Marţi, 15 ianuarie 2008, 8:09)

  Catelu [anonim]

  Daca nu esti implicat in nici un fel toata afacerea pare amuzanta: idiotii care nu sunt in stare sa numere pana la 12 fac planuri in invatamant pe cativa ani inainte. Si asta desi din '89 pana acum nu cred ca au fost 2 ani in care regulile (examene, curicula, regulament scolar) sa fi ramas neschimbate.
  Din pacate toti avem cate un frate/copil/prieten implicat in invatamant asa ca este foarte trist.

  Cred ca e singurul domeniu care este acum mai prost decat era inainte de '89.
 • 0 (0 voturi)    
  gradinita obligatorie (Marţi, 15 ianuarie 2008, 8:09)

  florin [anonim]

  Gradinita obligatorie de la 3 ani este o stupizenie.Foarte multi copii la 3 ani inca mai fac pe ei. La 3 ani copilul este inca foarte atasat de parinti unii sa fim seriosi abia invata sa mearga la 2 ani in functie de cum l-a inzestrat natura.Cine are copii stie ca nu vb aiurea.
  15 copii intr-o grupa la gradinita este cam multicel, pentru ca de multe ori fiecare copil trebuie suparaveghet foarte atent sa nu bage ceva in gura sa nu cada, sa nu loveasca pe careva -are numai 3 ani-
  Partea cu socializarea nu cred ca este valabila pentru varste asa de fragede. Eu zic ca obligatorie sa fie grupa pregatiroaredar care sa fie inclusa in scoala nu gradinita, pt ca invatatoarele sunt "specializate" in ai invata sa scrie, pozitia corecta in banca etc, educatoarele din cate stiu eu au alte roluri.
  Vorbiti cu invatatoarele din primariat si va vor spune ce pb au cu copii care au fost invatati sa scrie la gradi.
 • 0 (0 voturi)    
  gradinita obligatorie (Marţi, 15 ianuarie 2008, 8:20)

  cerasela lazarescu [anonim]

  poate fi buna ca idee , dar ar trebui mai intai sa fie asigurat sistemul cu educatori tineri si bine pregatiti, cu studii de psihologie infantila si nu niste babe acrite de viata care ii invata pe copii doar niste poezii tampite si aceleasi cantece stupide pe care le-am invatat si noi. Pe de alta parte , statul nu este in stare sa doteze actualele gradinite cu cele strict necesare fiind esentiala contributia parintilor pentru a le asigura copiilor un minim de confort . Parerea mea este ca guvernantii nostri ori sunt visatori ori pur si simplu se fac ca nu pricep nimic din realitate.
 • 0 (0 voturi)    
  mult si prost (Marţi, 15 ianuarie 2008, 9:10)

  wiseguy [anonim]

  Aceste legi sunt doar alte aberatii ale minunatilor nostri conducatori..pe care ii meritam...Incearca sa inlocuiasca calitatea cu cantitatea. Aproape 20 de ani pierduti in nesfarsite schimbari si tranzitii, din ce in ce mai departe de realitatea europeana, moderna, a invatamantului si educatiei. Prin obligativitatea gradinitei statul isi aroga drepturi mai mari decat cele de parinte, OBLIGAND copilul de 3 ani la a merge la gradinita. Nu mai vorbesc de faptul ca nu exista posibilitatea reala de a gasi o gradinita...Este mult de discutat aici dar prefer sa concluzionez: avem un invatamant foarte slab daca el a creat monstrii care ne guverneaza acum..
 • 0 (0 voturi)    
  brainwash (Marţi, 15 ianuarie 2008, 11:14)

  geo [anonim]

  In cadrul unui regim totalitar de indoctrinare in masa nu ar fi de mirare obligativitatea educarii copiilor din "scutece" de catre stat, dar nu inteleg ce rost are asta in Romania democrata. Parintii trebuie sa aiba dreptul sa-si educe copii de varsta prescolara. Fara indoiala ca multi or sa aduca argumente pentru aceasta masura, intemeiate pe exemple reale, insa nimic nu poate justifica generalizarea educatiei de la 3 ani, aplicata fortat de catre stat. Nimeni nu trebuie sa interfereze cu educatia celor 7 ani de acasa, sau sa nege dreptul parintilor de a le transmite propriilor copii o suita de valori morale, la varsta la care copii au o receptivitate crescuta la ele.
 • 0 (0 voturi)    
  gradinita obligatorie (Marţi, 15 ianuarie 2008, 11:17)

  Tudor Calin Zarojanu [anonim]

  Este o aberatie incredibila!
  1. Nu vor exista in veci nici spatiile, nici dotarile, nici materialul didactic, nici personalul necesar.
  2. Nu se bazeaza pe nici un studiu, pe nici o cercetare, pe nimic - e, asa, un fel de "ce-ar fi sa".
  3. In caz ca se insista, e subiect de referendum! Nu ne putem juca asa cu vietile copiilor.
  4. Nimeni nu poate garanta ce se intimpla cu sanatatea fizica si psihica a copiilor obligati sa se "integreze" de la 3 ani.
  5. Amenzi!? Ce fel de amenzi? Cite si cit de mari? Va dati seama ce o sa se intimple: cei cu bani vor putea face si in privinta asta ce vor, iar saracii vor inclina capul.
  6. Si daca nu platesti amenzile? Faci puscarie ca nu ti-ai trimis copilul la INCORPORARE? Ti se pune sechestru? Si daca n-au pe ce sa-ti puna sechestru?
  7. Au virtualii educatori in virtualele gradinite CE sa-i invete pe copii de la 3 ani, mai bine decit familia? Ma indoiesc!
  8. Nu cumva e un alt TUN si vom vedea aparind peste noapte mii de "gradinite" de apartament?
  9. Din fericire, romanul e hirsiit in multe batalii cu statul. Daca se aplica, stiti cum se vor descurca parintii? O sa-si inscrie formal copii, dupa care o sa-i tina acasa, prin intelegere cu educatorii (fericiti sa scape de ei), cu administratia gradinitelor (fericita sa incaseze niste bani) si, in cel mai rau caz, cu medicii care vor elibera scutiri pe banda rulanta, ca pe vremea lui Ceausescu, contra cost, fireste.
  10. Am o contraporpunere: INVATAMINT OBLIGATORIIU PENTRU DEMNITARI. Grupa mica, mijlocie, mare si pregatitoare de mandat - poate asa o sa le treaca mai putine aberatii prin cap.
 • 0 (0 voturi)    
  Un pumn in gura (Marţi, 15 ianuarie 2008, 11:40)

  Decebal [anonim]

  La un asemenea asalt al statului asupra familiei, un simplu refuz este prea putin. Un pumn in gura ar fi mai potrivit ca raspuns pentru ceea ce este aproape o tentativa de rapire a unui copil (care la 3 ani nu se poate apara in nici un fel in fata pericolelor potentiale la care este expus intr-un mediu strain).
 • 0 (0 voturi)    
  invatamant obligatoriu!!? (Marţi, 15 ianuarie 2008, 12:49)

  Irina Patrascu [anonim]

  Fiecare ministru care perindat la conducerea invatamantului vrea sa intre in istorie cu o reforma, de cele mai multe ori aberanta!... Povestea asta cu invatamantul obligatoriu de la trei ani ar fi buna daca am avea suficiente gradinite de calitate, cu personal bine pregatit si daca s-ar respecta cele mai elementare reguli de igiena, daca nu ar mai fi primiti copii bolnavi care sa ii imbolnaveasca pe ceilalti... Din pacate gradinitele bune sunt in mare majoritate private iar contributia lunara depaseste cu mult salariul mediu pe economie, iar cele stat sunt putine si pentru a ocupa un loc trebuie sa te inscrii cu un an inainte...

  Dar revenind la posibila obligativitate a invatamantului de la varsta de trei ma intreb ca masuri va lua statul pentru ca si copiii parintilor saraci si foarte saraci sa isi poata permite sa isi trimita copiii la gradinita? Nu cumva aceasta lege (aberanta, dupa parerea mea) va duce la o crestere a numarului de avorturi si, implicit, la o scadere dramatica a populatiei care si asa este intr-un declin sever? Oare chiar niciunul dintre "capetele luminate" care fac asemenea legi nu iau in calcul faptul ca, in Romania, cea mai numeroasa este patura saraca? Toti fac legile gandindu-se la nivelul de trai la celor 1% care isi permit orice in tara asta?... Cred ca avenit momentul in care domnii politicieni (alesi sau nu de noi) sa se trezeasca din dulcele somn al huzurului sau sa lase razboaiele pentru putere si sa isi aminteasca pentru ce ocupa scaunele ministeriale, parlamentare etc!...
 • 0 (0 voturi)    
  Excelent (Marţi, 15 ianuarie 2008, 15:20)

  haret [anonim]

  De acord cu obligativitatea gradinitei de la 3 ani, dar intrarea la gradinita sa se faca pe baza rezultatelor la tezele cu subiect unic incepand din perioada intrauterina! Domnita de la Educatie mai bine s-ar ocupa de ceea ce (probabil) stie sa faca: sa construiasca si nu sa demoleze sistemul de invatamant romanesc. Da' cresa, da' cresa!?!?
 • 0 (0 voturi)    
  @ Tudor Calin Zarojanu (Marţi, 15 ianuarie 2008, 15:39)

  valer [anonim]

  Absolut corect. Legea reuseste sa fie inepta de doua ori. Mai intai prin ideea in sine de a “integra” copiii de la trei ani. Bine ca nu-i plaseaza intr-un mediu institutional de la trei luni, probabil in scopul de a le grabi socializarea si a le imbunatati in consecinta viitoarele performante profesionale. In comparatie cu actualii guvernanti pana si impuscatul parea sa aiba bun-simt.

  Din fericire jumatate din ineptia legii e contracarata de cealalta jumatate: ca n-are cum sa fie pusa riguros in practica. Totul o sa se rezolve la mica intelegere si singurii care or sa fie incantati de lege vor fi medicii care vor elibera adeverinte si mai ales educatorii care vor inregistra contra unei sume modice copii fictivi.

  Cel mai probabil insa n-o sa se streseze nimeni cu ea, va ramane doar ca exemplu de stupizenie administrativa.
 • 0 (0 voturi)    
  o aberatie (Marţi, 15 ianuarie 2008, 18:01)

  Mihail Neamtu [anonim]

  Este un atac la adresa familiei iar monopolul pus pe educatie de stat reprezinta o crima impotriva libertatii individuale. Premisele indoctrinarii sunt si mai acute cu un sistem educativ obligatoriu de la 3 ani incepind. Trebuie legiferat in sens contrar: educatie privata, homeschooling, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  idioti care ne conduc (Marţi, 15 ianuarie 2008, 18:04)

  miratul [anonim]

  imi primul rind, imi cer scuze pentru duritatea cuvintului din "subiect". dur pentru un forum civilizat, dar mult prea blind pentru adomnitei si alte specimene. NU poti obliga un parinte sa duca un copil de 3 ani la gradinita!!! Fizic, psihologic, pentru copil este nerecomandat. Nu vmai vorbesc ca este imposibil: nici la sate (mai ales!!!) si nici in marile aglomerari urbane nu vor destule spatii. ca de obicei, punem caruta inaintea cailor, un idiot a aruncat o piatra fara sa aiba habar despre ce vorbeste. Eu, unul, care am copil mic acum, nu imi voi da niciodata copilul la gradinita la 3 ani. si ca mine vor face majoritatea oamenilor cu capul pe umeri. are mult mai multe de invatat de la parinti si bunici si nu sunt inconstient, evident ca il socializez cu alti copii ori la noi, ori in vizite, ori in parc ZILNIC. dar imi aleg eu mediul social nu mi-l alege adormitei!
 • 0 (0 voturi)    
  Nici Dictatorul nu ne-a obligat la asa ceva! (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 11:00)

  omul de rand [anonim]

  De ani de zile auzim numai lucruri şocante despre învăţământul public românesc. Şi totuşi puţini au fost părinţii care (cu sacrificii mari) au încercat să-i dea copiilor cel puţin „cei şapte ani de acasă”. Dar de acum încolo nici ei nu o să mai aibă această şansă, pentru că copiii lor o să fie „instituţionalizaţi” la o asemenea vârstă fragedă!!!! Nici în timpul Dictatorului nu sa ajuns aici!
  Cine vrea, poate să-si trimită copiii la creşă, chiar după câteva luni. Dar să fie rupt cu forţa (sau cu amenzile) de copiii lui ...

  Libertate, Democraţie, ... !!!
  Oare cât de jos putem ajunge cu învăţământul de stat!
 • 0 (0 voturi)    
  educatia de la 3 ani (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 11:39)

  dan [anonim]

  Propunerea privind obligativitatea trimiterii copiilor la gradinita incepand cu varsta de 3 ani, nu cred ca e o idee chiar asa de proasta precum pare la prima vedere.
  Eu cred ca initiativa se adreseaza in general familiilor simple din Romania unde parinitii nu pot sa le ofere copiiilor o educatie adecvata (copiii din ziua de azi au nevoie mai mult decat cei 7 ani de acasa), pentru simplu fapt ca ei insisi nu o au. Acesti copiii de care statul isi propune sa le dea o educatia corespunzatoare incepand cu o varsta frageda, reprezinta un potential imens pentru societatea noastra.
  Cand judecam aceasta initiativa nu trebuie sa ne gandim doar la noi, cei care ne intereseaza de copiii nostri si care avem si posibilitatea sa le oferim cele necesare unei dezvoltari armonioase si normale. Dar trebuie sa ne uitam un pic in jur si sa observam ca o mare majoritate a oamenilor din Romania sunt oameni simpli cu o educatie sum medie si lor se adreseaza in mare masura aceata iniativa.
  Eu cred ca este important pentru un copil socializarea lui incepand cu varste cat mai fragede, cu toate riscurile pe care le implica totusi acest lucru. Cum scria cineva mai sus: “Copilul merge doua zile la gradinita si doua saptamani sta acasa ca e racit”. Lucrurile nu stau totusi chiar asa, si nici copiii nu trebuiesc tinuti sub un clopot de sticla sa nu-i atinga nimeni.
  Deci eu raman la parea mea ca initialiva este buna, dar poate ca mai trebuie sa putin rafinata … si sper din tot sufletul sa nu ne “omoare practica” (adica aplicarea ei).
 • 0 (0 voturi)    
  Reforma de forma, nu de fond (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 12:27)

  bedeu [anonim]

  Care este problema invatamantului in Romania?
  Multe cunostinte si nici unele acumulate bine, astfel incat atunci cand termini sa poti zice pe piata muncii: stiu asta.

  Cum e acum:
  -timpul trece, banul merge
  -profesorii nu sunt evaluati din punct de vedere calitativ al muncii lor
  -elevii nu au nici un interes sa invete si acuza mereu ca sunt prea multe materii (vorbim de masa larga de elevi, nu de cazuri particulare care invata bine chiar la toate materiile si pleaca apoi din tara).

  Propunere:

  -stabilirea unui profil de aptitudini pentru fiecare elev

  -construirea unui grup de discipline obligatorii pentru viata (geografie, istorie, matematica, economie, lb romana (gramatica), etc )

  -alte discipline sa fie optionale, dar la care sa se mearga pe baza optiunii si profilului elevului si a sfatului consilierului din scoala

  - introducerea unui numar de credite pt fiecare materie si stabilirea cantitatii care permite trecerea in clasa urmatoare

  -evaluarea profesorului pe baza notelor obtinute de elevi la testul unic pe tara la acea disciplina si a feedback-ului de la elevi

  O problema ar fi cum se evita cercul vicios: eu va las sa copiati, luati note mari, voi ma evaluati bine. (nu am timp sa pun solutia acum)
 • 0 (0 voturi)    
  obligativitatea gradinitei de la 3 ani (Miercuri, 16 ianuarie 2008, 14:15)

  vero [anonim]

  Cred ca este total incorect sa fie obligati parintii sa duca copiii la gradinita de la 3 ani. Un copil trebuie sa aiba si copilarie si orice om poate fii educat de la varsta de 7 ani pana la maturitate daca educatia este de calitate. In acest moment copii invata mai multe comportamente gresite si informatii nefolositoare precum si o mentalitate proasta de la sistemul romanesc de educatie asa ca nu vad de ce sa dai un copil de 3 ani sa il formeze statul. Daca ar fi un sistem de calitate poate ar fi o idee. Oricum ideea de oblifgativitate mi se pare absurda in general cand este vorba de lucruri care privesc libertatea persoanei. Probabil guvernantii vor sa ii aiba de mici sub supraveghere sa ii invete ce inseamna sa fii un cetatean lipsit de pareri si usor de manipulat.
 • 0 (0 voturi)    
  obligativitate sau inregimentare (Joi, 17 ianuarie 2008, 9:40)

  Ionescu [anonim]

  Eu am o propunere daca tot o vorba de obligativitate , sa ia statul copiii chiar din maternitate, sa-i creasca sa-i educe , sa ajunga intocmai ca actuala clasa politica , care propune acest sistem!!!!!!!Nu se va rezolva nimic nici cu noul sistem propus ,cum de altfel nu s-a rezolvat nimic cu toate modificarile facute in domeniul invatamantului de ceva vreme. Copilul mic este foarte influentabil , invata prin copiere de la adult, si cine-mi garanteaza mie ca educatorul pe care-l va avea este un om moral , corect, cu dragoste pentru copii.Stimati Domni DINTR-O NATIE CRESTINA v-ati gandit vreodata sa studiati si Biblia intr-a astfel de problema? Asa , macar cu titlu informativ.Veti ramane uimiti sa vedeti ca cele doua sisteme ( cel sugerat de Biblie ) si cel actual nu se aseamana mai deloc. Si totusi vrem copii si oameni buni , corecti , cinstiti.....
 • 0 (0 voturi)    
  statul nu e capabil de educatie (Joi, 17 ianuarie 2008, 22:02)

  piktor [anonim]

  Inregimentarea copiilor de la varste cat mai fragede in sistem nu e o idee noua ci a aparut odata cu epoca industriala.Nu e vorba aici de sistemul romanesc ci de sistemul industrial de pretutindeni. Primul lucru pe care il invatam la scoala e...programul.Sa fii prezent la o anumita ora intr-un anume loc, sa pornesti o masina ca sa ii asiguri productivitatea maxima.
  Informatiile pe care le primesti si trebuie sa le ingerezi obligatoriu in scoala sunt de o asemenea natura incat sa fii capabil sa operezi masina aia.
  Scoala nu te invata sa te descoperi ci te obliga sa acumulezi.
  Acum sa fim seriosi si sa ne uitam la noi insine:am facut o facultate sau mai multe,mastere ori doctorate si cu ce-am ramas?Isi mai aduce aminte cineva de relatiile intre functiile trigonometrice din clasa a XI-a (era cos patrat de x plus ORI minus sin patrat de x egal cu 1?!) sau de valente si covalente la chimie in clasa a VII-a,de formulele de difractie ale luminii de la optica sau de caracteristicile podisului dobrogean?
  A fost rau ca am fost obligati sa acumulam asemenea cunoastere?Nu cred,in sinea mea nu cred,dar poate din cauza ca sper ca n-am pierdut timpul degeaba si ca odata o sa am nevoie de ele.
  Mi-au deschis niste cai de cunoastere si mi-au permis sa-mi pot pune niste probleme.Dar de aici a inceput propria mea educatie, care n-avea nici o legatura cu avalansa de informatii ce trebuia s-o asimilez la scoala.
  Nici una din problemele care ma framanta acum nu s-a nascut direct din scoala(desi au fost alimentate cu informatii furate de-acolo),si deseori am perceput scoala ca pe o frana.
  Recunosc utilitatea sistemului de invatamant public dar ii vad limitele foarte clar,e un sistem de masa care produce roboti daca nu stii cand sa evadezi din el.
  Din cauza asta nu pot fi de acord ca statul sa-mi educe copilul de la 3 ani,la varsta aceea el are nevoie de dragoste familiala nu de educatie scolara.
  Statul e o masina imensa si nu poate produce decat masini.
  Eu imi vreau copilul om.
 • 0 (0 voturi)    
  sistem coerent de invatamant (Vineri, 18 ianuarie 2008, 12:30)

  Madalina [anonim]

  Eu nu inteleg de ce nu se gandeste un sistem de invatamant coerent la nivel national si trebuie ca din 4 in 4 ani, la fiecare schimbare de sistem politic si implicit de ministru sa asistam neputiinciosi la experimente care in final se fac pe copii... La noi fiecare idee care apare la nivelul Ministerului Educatiei se tranforma intr-o lege sau ordonanta fara prea multe dezbateri si se aplica imediat pentru ca apoi sa se constate ca nu e o solutie viabila.
  Invatamantul merge din ce in ce mai prost, pornind de la cadrele didactice... cei care raman in invatamant sunt doar cei care nu reusesc sa-si gaseasca altceva. invatamantul nostru nu ofera cariere pentru profesori, avem un sistem inchis in care profesorii devin captivi. Nu exista stimulari, nu exista un mediu propice pentru profesori sa se dedice meseriei si sa aiba ambitii cu elevii... Si atunci elevii au de suferit si actul de invatamant in sine.
  Cu aceasta hotarare de impunere a tezelor unice se distrug practic si ultimele oaze de "cultura" daca vreti, scolile de elita unde concurenta este mare unde nivelul este ridicat, pretentiile sunt mari si notele se dau la centima... vor pierde in fata scolilor rurale, unde nu se face scoala si unde profesorii inteleg sa fie ingaduitori si sa-i ajute pe copiii napastuiti de soarta ajutandu-i la examene si crescandu-le astfel artificial notele. Niciodata o nota de 8 la cea mai buna scoala din tara nu se va compara cu nota 8 de la o scoala cu 3 elevi de la tara. nemaiexistand un examen cu rigori si organizat in alte centre decat scolile in care elevii au invatzat, cu asistenta alta decat profesorii din scoala respectiva si cu tot ceea ce impune un examen, nu vom avea niste rezultate relevante. Nu facem decat sa lovim in putinii elevi buni si silitori care mai sunt promovand non-valoarea.
  dar banuiesc ca nu se va schimba nimic, vom continua sa avem reforme la fiecare 4 ani sau chiar la mai putin, depinzand direct de remanierile guvernamentale...
  • 0 (0 voturi)    
   studiile arata contrariul (Duminică, 20 ianuarie 2008, 22:56)

   bogdanian [anonim] i-a raspuns lui Madalina

   Studiile stiintifice din educatie arata exact contrariul a ceea ce se incearca prin noua lege. Ele spun ca un copil trebuie sa se bucure de copilarie, in loc sa stea de la o varsta frageda cu coloana vertebrala aplecata asupra mesei pentru a primi o educatie formala. Informatica sau engleza (ofertele gradinitelor) le poate invata mult mai repede daca si-a format deprinderi sanatoase in aer liber la joaca si a avut in parinti niste mentori pentru dezvoltarea memoriei si abilitatilor practice dar toate acestea intr-un cadru informal (acasa in familie). Educatia formala dupa studiile competente din ultima vreme ar trebui sa inceapa undeva la varsta de 8 ani, iar parintii sa-si ia timp mai mult pentru copii acasa pana atunci.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.hosted by
powered by
developed by