Premierul Mihai Tudose l-a ironizat pe ministrul agriculturii, Petre Daea, chiar in cadrul sedintei de Guvern de joi. "Pe ordinea de zi avem un punct al domnului ministru Daea, care dupa ce a terminat tot ce se putea cu oaia, a ajuns la ambalaj. Este un ajutor de minimis pentru lana", a afirmat Mihai Tudose. Petre Daea a dorit sa spuna ceva pe aceasta tema, insa premierul nu l-a lasat. "Nu, nu mai luati cuvantul, lasati, dar inchidem cu oaia", a spus premierul.

"Inteleg ca, daca am terminat si cu lana, e gata. Lasati ca intelegem ce intelege oaia, dar daca am ajuns si la ambalaj lucrurile sunt in regula. Valorificarea superioara a oii, da?", adaugat Mihai Tudose.

Pe ordinea de zi a sedinteu Guvernului se afla proiectul de hotarare pntru aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a crescatorilor de ovine pentru comercializarea lanii", beneficiarilor, conditiilor de eligibilitate, modului de acordare a ajutorului de minimis, precum si modalitatile de verificare si control.

UPDATE Guvernul a aprobat actul normativ prin care crescatorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1 leu/kg pentru lana comercializata. Este vorba de o schema de ajutor de minimis care are o finantare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate cu aceasta destinatie Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prevazute pe anul 2018, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Valoarea totala a ajutoarelor de minimis care se acorda unui beneficiar nu poate depasi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exercitii financiare, in cursul exercitiului financiar actual (2018) si in cele doua exercitii financiare precedente (2016, 2017).

Derularea sprijinului se face prin directiile pentru agricultura judetene sau a municipiului Bucuresti.

Sumele reprezentand ajutoare de minimis se platesc intr-o singura transa anuala.

Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producator, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, persoanele juridice si orice forme asociative cu personalitate juridica.

De asemenea, beneficiarii trebuie sa detina o exploatatie de ovine inregistrata in Registrul National al Exploatatiilor, si sa faca dovada comercializarii cantitatii de lana pentru care solicita acordarea sprijinului.