Studiu, timp de 12 ani. Un regim alimentar putin mai sanatos ne ajuta sa traim mai mult
Acesta este primul care arata ca o dieta mai sanatoasa timp de cel putin doisprezece ani, reduce inclusiv riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare, spun cercetatorii de la Universitatea Harvard.
Ei au analizat relatia dintre schimbarile in alimentia a 74.000 de adulti timp de doisprezece ani (1986-1998), precum si riscul de a muri in urmatorii doisprezece ani (1998-2010).
Pe parcursul acestei lungi perioade de analiza, au intrabat participantii cu privire la dieta lor la fiecare patru ani si la stilul lor de viata si starea de sanatate la fiecare doi ani.
Studiul arata ca o dieta imbunatatita pentru o perioada de doisprezece ani are ca rezultat un risc redus de a muri in urmatorii doisprezece ani.
"Rezultatele noastre evidentiaza ca ameliorarea calitatii regimului alimentar aduce beneficii de durata pentru sanatate", a declarat Frank Hu, profesor la Universitatea Harvard si autor principal al studiului.
"Obiceiuri alimentare sanatoase pot fi adoptate in functie de preferintele culturale si culinare ale individului si starea lui de sanatate", a adaugat el.
Tipurile de alimente care au contribuit cel mai mult la o imbunatatire a regimului erau cereale integrale, fructe, legume si peste sau acizi grasi (omega-3).
O crestere de 20% a calitatii dietei -care poate fi obtinuta prin simpla inlocuire a unei portii zilnice de carne rosie sau carnati cu nuci sau legume - a aratat o reducere cu 8 pana la 17% a riscului mortalitatii.
In schimb, o deteriorare a calitatii regimului alimentar a dus la un risc crescut de a muri intre 6 - 12% in aceeasi perioada.
Printre participantii care au mentinut o dieta mai sanatoasa, riscul tuturor cauzelor de mortalitate s-a redus cu procente intre 9 si 14%.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Un alt studiu arata ca mult mai stresati sunt cei care sunt strict vegetarieni si cei care sunt obsedati de ecologism si ca aceia traiesc mai putin.
Sigur ca nu este bine nici sa fumezi, nici sa tot bei alcool, nici sa mananci numai carne, dar o preocupare exagerata cu a manca sanatos te imbolnaveste mai rau.