Comisia de inventariere a arhivei SIPA si-a inceput miercuri activitatea, a anuntat ministrul Justitiei. Tudorel Toader le-a spus jurnalistilor ca "Sigur ca pot sa spun numele celor care fac parte din comisie, dar n-am sa o fac. (...) Este si o masura de protectie. In caz contrar, ii veti intreba in fiecare zi ce au facut, ce au constatat. Nu este de interes public numele si prenumele celor din comisie, ci activitatea lor. Ei indeplinesc cerintele de legalitate, au certificatul acela ORNISS valabil."

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

Tudorel Toader a mai precizat ca "ieri am constitutit componenta comisiei prin ordin de ministru" si ca "dansii au procedat la alegerea presedintelui (comisiei - n.red.)."

"Astazi au intrat prima zi in arhiva, dansii au ramas acolo", a mai spus Tudorel Toader.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, pe 31 mai, la finalul sedintei de Guvern in cadrul careia a fost aprobata Hotararea de Guvern ce prevede constituirea unei comisii care, pe parcursul urmatorilor 3 ani, va inventaria si preda documentele din arhiva SIPA catre institutiile care au competente in domeniu, cine va face parte din viitoarea comisie: doi angajati ai Ministerului Justitiei, doi ai Secretariatului General al Guvernului si unul de la Administratia Nationala a Penitenciarelor. Toti membrii comisiei vor avea certificat ORNISS (Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat - n.red.), a mai precizat atunci Tudorel Toader.