Judecatorii Curtii Constitutionale vor discuta, miercuri, sesizarea fostului premier Sorin Grindeanu, in care a semnalat faptul ca nu a fost respectat secretul votului la motiunea de cenzura din 21 iunie, fapt care dus la un conflict de natura constitutionala intre puterile statului prin efectul motiunii asupra cabinetului sau, potrivit news.ro.

Fostul premier Sorin Grindeanu a trimis pe 29 iunie o sesizare Curtii Constitutionale in care semnaleaza ca nu a fost respectat secretul votului la motiunea de cenzura din 21 iunie.

Grindeanu a reclamat Curtii Constitutionale faptul ca unii parlamentari au votat motiunea de cenzura cu bilele la vedere, fapt ce contravine prevederilor din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, care prevede explicit votul secret pentru motiunile de cenzura.

"Exercitarea mandatului de catre deputati si senatori, aflati in serviciul poporului, trebuie sa fie caracterizata, intre alte exigente, de respectarea principiului legalitatii si al bunei-credinte, prin exprimarea votului in stricta concordanta cu interesele electoratului care a acordat mandatul respectiv si cu convingerea proprie a parlamentarului" a scris Grindeanu.

El sustinea ca Regulamentul pe care l-a invocat trebuie sa contina prevederi suplimentare care sa se refere la situatia in care secretul votului nu este asigurat. "Consider ca nu este lipsita de interes o eventuala completare a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului cu norme care sa prevada reluarea votului in situatia in care derularea concreta a procedurilor parlamentare nu respecta prevederile regulamentare aplicabile", se arata in documentul citat.

Premierul argumenteaza ca nerespectarea secretului votului la motiunea de cenzura care i-a demis guvernul a creat un conflict de natura constitutionala intre puterile statului, prin efectele pe care adoptarea motiunii le-a produs.

"Fara a solicita anularea adoptarii motiunii de cenzura, va adresez rugamintea de a examina conditiile votarii de catre deputati si senatori a acestei motiuni si de a impune Parlamentului respectarea pe viitor a dispozitiilor constitutionale si legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari",se mai spunea in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale.

Referitor la sesizarea lui Sorin Grindeanu la CCR pe tema votului secret de la motiunea de cenzura, Liviu Dragnea a tinut sa precizeze, pe 5 iulie, ca "votul secret este o optiune" pe care o folosesti sau nu.

"Eu cred ca pana la urma votul secret este o optiune pe care o folosesti sau nu. S-a votat cand secret, cand la vedere in Parlament, cred ca important este votul, cred ca un om care are personalitate, si au fost oameni cu mare personalitate, au votat invers, tot la vedere. (...) Eu nu am pregatirea constitutionala a domnului Sorin Grindeanu, drept pentru care am rugat specialistii in Constitutie si in drept din Parlament si ei vor face materialul catre CCR", a afirmat liderul PSD.