Comisia de inventariere a arhivei SIPA isi incepe miercuri activitatea

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 12 iulie 2017, 6:18 Actualitate | Esenţial


Comisia de inventariere a arhivei SIPA, anunţată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, îşi va începe miercuri activitatea. Ea va putea preda documente şi către organele judiciare, dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare, potrivit news.ro.

"Vivat justitia! Pentru mâine, la orele 10.00, am convocat Comisia de inventariere a arhivei SIPA. Membrii Comisiei vor alege preşedintele acesteia. La orele 10.30, Comisia va începe activitatea de inventariere a arhivei", a scris ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

Comisia a fost înfiinţată în luna iunie, prin Hotărâre de Guvern.

Potrivit Hotărârii, Comisia pentru arhiva SIPA va avea următoarele atribuţii: inventarierea arhivei, formularea de propuneri pentru clasificarea, declasificarea sau trecerea la alt nivel de clasificare sau secretizare a documentelor sau de distrugere a lor; predarea către Administraţia Naţională a Penitenciarelor a dosarelor angajaţilor ANP şi predarea către Arhivele Naţionale ale documentelor cu valoare istorică.

Comisia are cinci membri: doi desemnaţi de către Ministerul de Justiţie, doi de către Secretariatul General al Guvernului şi unul de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Pentru fiecare membru al comisiei, va fi numit şi un supleant. Secretariatul Comisiei va fi asigurat de către două persoane: unul propus de Ministerul de Justiţie, celălalt de SGG. Membrii plini, supleanţii şi secretarii vor trebuie să deţină certificat ORNISS. Instituţiile de mai sus vor trebui să facă propunerile în termen de cinci zile de la intrarea în vigoare a HG.

Comisia este legal reunită dacă sunt prezenţi majoritatea membrilor săi, iar deciziile se iau prin vot majoritar. În cei trei ani de la constituire pe care membrii comisiei îi vor avea la dispoziţie să finalizeze inventariera arhivei, custodia documentelor va fi asigurată de către ANP. Comisia va trebuie să elaboreze rapoarte de activitate semestriale, a căror sinteză va fi publicată pe site-ul MJ. Raportul final va fi aprobat de către Guvern, iar după aprobare, comisia va fi desfiinţată, în termen de cel mult trei ani de la înfiinţare.

Articolul 4 al actului normativ interzice expres predarea de informaţii din arhivă persoanelor fizice sau juridice care nu au atribuţii în cercetarea arhivei. ”Comisia va putea furniza informaţii din documentele curprinse în arhiva fostei DGPA dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare”, prevede alineatul 2 al aceluiaşi articol.

La cinci luni de la începerea efectivă a activităţii comisiei, persoanele interesate vor putea să consulte documentele care îi vizează în mod direct, referitoare la viaţa lor privată. La finalizarea activităţii comisiei, după scurgerea celor trei ani prevăzuţi în HG, documentele privind viaţa privată vor fi distruse.

Înscrisurile care sunt secrete de serviciu vor putea fi desecretizate pentru a fi consultate de persoanele la care se referă, dar şi acestea vor fi distruse după trei ani, cu excepţia celor cu valoare istorică sau practică, acestea fiind transmise către Arhivele Naţionale. În cazul în care membrii comisiei au suspiciuni rezonabile privind săvârşirea unor fapte de natură penală, ei pot sesiza organele de anchetă. 

HG adoptată pe 29 mai prevede desecretizarea şi celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele. "Desecretizăm rapoartele şi anexa unuia dintre ele. Întrebarea - de ce la momentul la care am făcut publică lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toţi şi la un moment dat am spus că numărul celor care au vizitat arhiva a fost mai mare de 22. Pentru că bună parte din nume se află în rapoartele încă secrete şi nu aveam voie să dăm, neavând Hotărâre de Guvern", spunea ministrul de Justiţie, Tudorel Toader.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


858 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Hmm (Miercuri, 12 iulie 2017, 9:02)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  De ce am impresia ca Dracnev si Tradiceanu abia asteptau inventarierea? E mai usor sa cauti murdarii despre altii cand stii sa mergi la punct ochit, punct lovit. Si daca se alege clasificarea lor unde, doar anumiti alesi ai zeului mustacios au drept de acces, nici nu poti sti daca informatia este folosita in scopuri nobile sau in scopuri "PSDiste".

  Si pana la urma, un judecator sau procuror in buzunar cand si tu urmeaza sa intri la racoare, ajuta, corect? Plus, asa poate sa faca favoruri altor "baieti buni" din partid si sa ii aiba si ep ei la mana pe premisa "va tin afara din inchisoare, dar faceti X si Y pentru mine".

  Poate pare fantezie, dar in acelasi timp, vazand de ce este in stare acest zeu al coruptilor, vi se pare asa imposibil? Si sa nu uitam: chiar daca il va constrange ceva, candva... deci doar "DACA"... sa nu uitam de fratele lui de sange, BFF-ul lui din trecut: Motocicleanu care nu ar ezita. Daca mai punem la socoteala pleava de Sova, Valcov, Ghita si restul acolitilor, SIP este o mina de aur.

  Desigur, poate ma insel... dar chiar si facut publica, chiar putem sti 100% ca public tot ce zic ei si ca nu "uita" sa facaceva public? Sau chiar daca distrug? Vom sti sigur ca nu ai copiat ceva? Nu.

  Deci pe scurt: penali la conducere cu acces la resurse nelimitate, de la bani (a se vedea Back Cube), pana la servicii (DIPI si SRI), acum ANCOM, proiectul SRI cu BAE Systems, SIPA si sigur multe alte lucruri la care noi nici nu visam. Daca le adunam, nu da un rezultat frumos deloc.
 • +1 (1 vot)    
  sa vezi ce scandaluri OTV-iste ies de aici (Miercuri, 12 iulie 2017, 11:44)

  jackalphonse [utilizator]

  si o epurare pe masura.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by