Romanian Business Leaders (RBL) acuza ca Strategia nationala pentru romanii de pretutindeni a fost adoptata fara dezbatere publica si trateaza superficial repatrierea diasporei, desi Romania se confrunta deja cu un deficit de forta de munca.

"Romanian Business Leaders (RBL), prin proiectul RePatriot, solicita autoritatilor sa consulte beneficiarii directi ai Strategiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni si sa foloseasca resursele statului ca sa raspunda in mod real nevoilor romanilor din diaspora", afirma RBL, intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, "strategia publicata in Monitorul Oficial la final de iunie 2017, fara consultare cu principalii parteneri din societate, ii incurajeaza pe romanii din diaspora sa se obisnuiasca mai bine cu ideea ca traiesc departe de tara". RBL arata ca, desi Strategia "urmareste in mod corect sa promoveze identitatea romaneasca", "trateaza superficial repatrierea talentelor si confirma incapacitatea Romaniei de a atrage talente, semnalata de World Economic Forum, in Global Competitiveness Report (Romania ocupa locul 127 in lume)".

Asta in conditiile in care economia sufera din cauza deficitului de forta de munca iar Romania este deja pe primul loc pe continent la deficitul de forta (72% dintre companiile romanesti au dificultati sa ocupe posturile vacante, potrivit studiului realizat de ManPower Group). In plus, unul din trei angajatori din Romania are mari dificultati sa ocupe posturile vacante pentru ca, pur si simplu, nu exisa oameni calificati sa faca munca pe care ei o cauta, potrivit sursei citate.

In aceste conditii, "repatrierea diasporei este o solutie practica pentru deficitul de forta de munca din Romania", iar romanii care lucreaza in afara ar putea reveni in tara cu "etica muncii si cunostintele castigate in piete mult mai mature si avansate decat cea romaneasca", arata RBL.

Un studiu realizat in 2015 de RePatriot, cu sprijinul Open-I Research, arata ca 70% dintre romanii din strainatate isi doresc sa se intoarca in tara, insa principalele motive pentru care aleg viata in afara tarii sunt legate de nivelul de trai mai ridicat decat in Romania (70%) si gradul mai scazut de coruptie (56%).

Cei care isi doresc si se gandesc serios sa revina in tara ezita din cauza serviciilor publice din Romania, in primul rand educatia si infrastructura sanitara si medicala, afirma RBL.

Romanian Business Leaders (RBL) este o organizatie apolitica, neguvernamentala si non-profit care ofera o platforma de actiune si implicare sociala pentru antreprenorii si sefii de companii din mediul de business privat. Misiunea RBL este ca Romania sa devina o tara mai buna pentru afacerile responsabile si, in felul acesta, o tara mai buna pentru romani.