Actorii Maria Garbovan, Marius Cordos si regizorul Claudiu Goga de la Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov, concediati anul trecut dupa ce au suspendat spectacolele in semn de protest fata de directorul institutiei, trebuie sa isi primeasca posturile inapoi si sa fie platiti retroactiv, conform deciziei Tribunalului Brasov, insa decizia nu este definitiva, anunta News.ro. Procesul Adei Gales, concediata si ea, este inca pe rol, urmatorul termen in cazul sau fiind 18 septembrie.

Teatrul Sica Alexandrescu din Brasov se afla intr-o situatie de criza din toamna anului trecut cand actorii au organizat mai multe proteste la adresa conducerii, iar patru dintre angajati - Maria Garbovan, Marius Cordos, Ada Gales si regizorul Claudiu Goga - au fost concediati.

Ei au facut parte din grupul de protestatari care a suspendat spectacolele de la teatru nemultumiti de modul in care Dan Marius Zarafescu obtinuse postul de director. Acesta si-a dat insa demisia dupa doar cateva zile. Actorii au contestat deciziile de concediere la Tribunalul Brasov, iar instanta le-a dat dreptate. Astfel magistratii au decis ca trei dintre ei sa isi primeasca posturile inapoi si sa fie platiti retroactiv. Sentintele nu sunt definitive. Ada Gales mai asteapta finalul procesului, urmatorul termen fiind pe 18 septembrie.

Teatrul "Sica Alexandrescu" nu a oferit in punct de vedere in legatura cu aceasta situatie deoarece inca nu are director. Postul este vacant de anul trecut, iar zilele acestea este in desfasurare un nou concurs.

Teatrul Sica Alexandrescu nu mai are un director care sa fi obtinut postul prin concurs din noiembrie 2015. Au fost organizate mai multe concursuri la care, fie nu s-a prezentat nimeni, fie candidatii nu au promovat examenul. Adevarata criza a inceput in septembrie 2016 dupa de Dan Marius Zarafescu (director adjunct la Teatrul Notara din Bucuresti) a castigat concursul din a doua incercare ( la concursul din luna mai fusese declarat respins). O parte dintre actori, 13 la numar, au protestat fata de organizarea concursului si au spus ca a fost unul de forma. Actorii au refuzat sa mai intre la spectacole, care au fost suspendate mai bine de o luna.

Dupa demisia lui Zarafescu, Primaria Brasov a numit-o ca director interimar pe Viorica Geanta Chelbea. Protestele actorilor au continuat ultimul fiind organizat in 17 decembrie 2016. Trei actori, Marius Cordos, Maria Garbovan si Ada Gales au fost concediati. La fel a patit si regizorul Claudiu Goga.

In 10 martie Viorica Geanta Chelbea si-a dat demisia din postul de director al Teatrului Sica Alexandrescu din Brasov dupa cinci luni de interimat. Ea fusese numita pe post de Primaria Brasov. In luna mai a fost organizat un nou concurs, dar niciun candidat nu a obtinut media 7.00.