Ambasada SUA de la Bucureşti a găzduit şi anul acesta o recepţie cu ocazia Zilei Independenţei, cu mii de invitaţi, fiind aleasă ca temă baseball-ul şi legenda americană Jackie Robinson, primul jucător de culoare din MLB. Evenimentul a reunit politicieni, diplomaţi, oameni de afaceri şi de cultură, care au ascultat discursurile lui Klaus Iohannis şi Hans Klemm, în care personaj principal a fost preşedintele american Donald Trump, potrivit news.ro.

În fiecare an, ambasadele Statelor Unite din întreaga lume îşi aleg o temă pentru cea mai importantă sărbătoare naţională: 4 iulie, Ziua Independenţei. Anul trecut, curtea reprezentanţei diplomatice a SUA din Bucureşti a fost transformată într-o copie în miniatură a parcului natural Yellowstone, sărbătorind astfel apropierea americanilor de natură.

În 2017, Ambasada SUA a ales tema baseball-ului, sportul naţional american, şi a subliniat că jocul evidenţiază cum toată lumea respectă aceleaşi reguli - ca într-un stat de drept. Este şi un joc "democratic", pentru că astăzi poate fi jucat de absolut oricine. Nu aşa stăteau lucrurile în urmă cu 70 de ani, când jucătorilor de culoare nu li se permitea să intre pe teren alături de albi. Abia în 1947 Jackie Robinson a devenit primul jucător de culoare care să performeze în Liga naţională de baseball, iar acest lucru ambasada SUA a încercat să îl sublinieze cu această ocazie la Bucureşti. Fiica lui, Sharon, a fost invitata de onoare a evenimentului, alături de trei foşti jucători profesionişti de baseball.

Sharon Robinson a declarat pentru News.ro că se simte foarte bine la petrecere, că este onorată să participe şi că i-a plăcut ceea ce a văzut în timpul vizitei sale scurte la Bucureşti. Ca majoritatea turiştilor, cel mai impresionată a fost de Palatul Parlamentului.

“Am mers la Parlament şi ne-am plimbat, este extraordinar de frumos. L-am comparat cu Pentagonul. Noi avem săli foarte pătrate, liniare, iar (în Parlament – n.r.) m-am simţit ca într-un palat. Frumos”, a spus ea.

Activista va rămâne în România până joi dimineaţă şi va asista la la meciul demonstrativ dintre selecţionata de baseball a României şi o selecţionată a soldaţilor americani de la baza Mihail Kogalniceanu. La meci vor intra pe teren şi Marlon Anderson, Scott Erickson şi LaTroy Hawkins, foşti jucător care au făcut istorie în Liga Profesionista de Baseball din SUA.

Ea a vorbit, pentru News.ro, şi despre programul ei pentru tineri, "Spărgând bariere", prin care ajută tinerii şi copiii să depăşească discriminările şi obstacolele şi să se afirme în viaţă. Întrebată dacă el ar putea să se extindă şi în România sau Europa în general, Robinson a spus că a discutat despre acest lucru cu Ambasada SUA la Bucureşti, care va organiza Ziua Jackie Robinson în primăvara anului viitor. “Orice este posibil”, a adăugat ea.

Dincolo de această implicare a fiicei lui Robinson în eveniment, tema baseball-ului la recepţia din acest an a fost mai puţin evidentă în curtea ambasadei SUA anul acesta decât a fost cea a parcurilor naţionale cu un an în urmă: un mic petic de iarbă la intrare, pe care doi-trei americani aruncau mingi către o plasă de antrenament, bannere tematice şi a fotografii cu Robinson, precum şi prezenţa echipei României de baseball.

În schimb, pentru efect, erau expuse maşini de epocă americane, care au fost, de altfel, punctul principal de atracţie la eveniment. Ele şi omniprezentele standuri cu mâncare şi băuturi ale sponsorilor oficiali ai evenimentului, cele în jurul cărora gravitau toţi invitaţii.

Dacă pe o parte a gazonului marea majoritate a oaspeţilor se bucurau de produse fast-food, pizza şi tradiţionalii hot dogs şi tacos americani, pe cealaltă, sub un cort, oficialii şi demnitarii aveau la dispoziţie sushi. Ei au ignorat în mare parte mâncarea, împărţindu-se pentru a discuta în grupuleţe pe criterii de apartenenţă politică, instituţională sau personală. Guvernul, în frunte cu premierul Mihai Tudose, era încolonat în componenţă aproape completă, alături de preşedintele Liviu Dragnea şi de o seamă de parlamentari. La fel de numeros era şi grupul şefilor din Justiţie: Laura Codruţa Kovesi, Bogdan Licu, Daniel Horodniceanu. Nu lipseau nici şefii unor servicii precum SRI şi SPP.

Odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis, momentul de socializare a fost întrerupt de discursurile şefului statului şi al ambasadorului Hans Klemm. Cum era de aşteptat, ele au subliniat importanţa parteneriatului strategic dintre România şi SUA, cu precădere pe partea economică şi militară. Era, până într-un punct, acelaşi timp de discurs cu care lumea s-a obişnuit în ultimii ani atunci când este vorba despre relaţia privilegiată româno-americană. Elementul de noutate a fost însă vizita preşedintelui român în SUA, un moment-cheie invocat în nenumărate rânduri de Iohannis şi de Klemm.

De cel puţin 10 ori preşedintele american Donald Trump a fost adus în discuţie în alocuţiunile celor doi, în contextul vizitei lui Iohannis, el fiind şi citat intens.

"Sunt convins că, după întâlnirea cu Preşedintele Trump, relaţia dintre România şi Statele Unite este mai puternică decât oricând şi are, aşa cum a punctat Preşedintele Trump, un viitor «foarte, foarte luminos»", a spus Iohannis.

"L-aţi încurajat pe preşedintele Trump să privească spre viitorul parteneriatului nostru şi să exploreze modalităţi de a-l consolida. Iar preşedintele Trump a răspuns că «parteneriatul nostru acoperă multe dimensiuni, inclusiv relaţiile economice, militare şi culturale. Iar astăzi noi consolidăm şi mai mult aceste legături»", a spus şi Hans Klemm.

Recepţia s-a încheiat, ca şi în trecut, cu un show aerian al Iacarilor Acrobaţi şi cu o serie de scurte concerte.