Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, l-a citat, in discursul sustinut cu ocazia Zilei Independentei, pe presedintele Donald Trump, reafirmand sprijinul Americii pentru lupta anticoruptie din Romania si aprecierea pentru contributia romaneasca la lupta impotriva amenintarii teroriste.

Hans KlemmFoto: Ambasada SUA

"Sa ne reamintim cateva dintre cuvintele spuse de presedintele meu in Gradina de Trandafiri a Casei Albe in acea dupa-amiaza: 'Doresc sa multumesc poporului roman pentru toate contributiile la apararea noastra comuna si la lupta impotriva amenintarii diabolice a terorismului.' America ii pretuieste profund pe acei romani care au facut sacrificiul suprem in aceasta lupta", a aratat ambasadorul american.

Acesta a folosit si un alt citat din presedintele Donald Trump, care i-a transmis lui Iohannis: "Doresc sa va felicit pe dumneavoastra si sa laud eforturile dumneavoastra curajoase de a lupta impotriva coruptiei si a apara statul de drept din Romania. Acest lucru este necesar pentru a crea un mediu in care comertul si schimburile comerciale pot inflori si in care cetatenii pot prospera. Sprijinim foarte puternic Romania si sprijinim acea lupta impotriva coruptiei. O vom sprijini intotdeauna."

Hans Klemm a mai reamintit, in alocutiunea sa, ca in aceasta toamna Romania va primi "cea mai numeroasa misiune comerciala care a ajuns vreodata" la Bucuresti.

Iata mai jos discursul sustinut de ambasadorul american (sursa - Ambasada SUA):

"Domnule presedinte, domnule prim-ministru, Altetele Voastre Regale, Excelentele voastre, distinsi oaspeti, doamnelor si domnilor,

Bun venit la Ambasada Statelor Unite ale Americii, la sarbatorirea independentei natiunii noastre.

Pentru inceput, permiteti-mi sa multumesc sponsorilor si furnizorilor nostri, Camerei de Comert Americane in Romania si Ligii Profesioniste de Baseball din SUA pentru sprijinul acordat. Fara generozitatea lor, evenimentul de astazi nu ar fi fost posibil.

Asa cum v-a spus presedintele Trump dumneavoastra, domnule presedinte Iohannis, chiar luna trecuta "Romanii si americanii au multe lucruri in comun: dragostea de libertate, mandria culturii lor, traditii bogate si peisaje vaste, incarcate de istorie."

Un alt lucru pe care il impartasesc natiunile noastre este dragostea pentru sporturi. Anul acesta sarbatorim 70 de ani de cand Jackie Robinson a spart bariera rasiala in Liga Profesionista de Baseball. Acest moment de referinta din istoria americana nu doar a schimbat jocul de baseball, ci a si deschis drumul pentru Dr. Martin Luther King, Jr. si miscarea moderna pentru drepturi civile.

Straduinta Americii de a fi o societate mai toleranta, imbratisandu-si pe deplin diversitatea, a fost vizibila pentru intreaga lume in 1947. Astazi, la saptezeci de ani distanta, suntem incantati sa o primim la Bucuresti pe Sharon Robinson, fiica lui Jackie Robinson. Suntem inspirati de curajul tatalui sau de a face ceea ce este corect, chiar daca era extrem de dificil. Jackie Robinson ne-a invatat ca nu putem sta pe margine sperand ca totul sa fie bine; trebuie sa fim cetateni activi si sa facem eforturi sa obtinem ce este mai bun pentru tara noastra, pentru poporul nostru.

Suntem onorati de asemenea sa avem alaturi de noi astazi trei foste vedete ale Ligii Profesioniste de Baseball: Scott Erickson, LaTroy Hawkins si Marlon Anderson.

Anul acesta, Romania si Statele Unite sarbatoresc 20 de ani de Parteneriat Strategic. Domnule presedinte Iohannis, in intalnirea avuta la Washington l-ati incurajat pe presedintele Trump sa priveasca spre viitorul parteneriatului nostru si sa exploreze modalitati de a-l consolida. Iar presedintele Trump a raspuns ca "parteneriatul nostru acopera multe dimensiuni, inclusiv relatiile economice, militare si culturale. Iar astazi noi consolidam si mai mult aceste legaturi."

Domnule presedinte, doamnelor si domnilor, Ambasada mea va indeplini acum angajamentul presedintelui meu de a consolida si mai mult parteneriatul nostru strategic. In aceasta toamna vom gazdui cea mai numeroasa misiune comerciala care a ajuns vreodata in Romania si vom incuraja investitiile dintre tarile noastre, in ambele directii. Putem face acest lucru cu eficienta maxima aici, in Romania, intr-un cadru de politici stabil, previzibil, transparent, caracterizat de consultare veritabila cu toti actorii implicati, inclusiv cu investitorii straini. Colaborand cu parteneri precum Fundatia Romano-Americana vom incuraja inovatia si antreprenoriatul in Romania.

Colaborarea noastra militara si in domeniul aplicarii legii este mai stransa decat oricand si vom lucra cu partenerii nostri romani pentru a imbunatati securitatea transatlantica, pentru a garanta stabilitatea in regiunea Marii Negre si pentru a lupta impotriva terorismului aici si peste hotare, la mare distanta. Suntem dornici sa sustinem Romania in angajamentul sau de a investi 2% din PIB pentru aparare.

Vom interactiona cu universitati, centre de cercetare si institute culturale din Romania pentru a promova schimburile de profesori, studenti, cercetatori si artisti americani si romani. Vom incerca sa extindem activitatea Comisiei Fulbright si sa sprijinim institutiile guvernamentale din Romania sa infiinteze un nou post la Ambasada de la Washington, cu scopul de a promova programele de schimb academic.

Asteptam cu interes sa dezvoltam fiecare dimensiune a parteneriatului nostru impreuna cu noul guvern condus de prim-ministrul Mihai Tudose si cu membrii Parlamentului Romaniei.

Domnule presedinte, doamnelor si domnilor, la aniversarea a douazeci de ani de parteneriat strategic, trebuie sa conturam directia sa in viitor. Insa va rog sa imi permiteti sa privesc un moment si spre trecut, sa mentionez ce am realizat: aderarea Romaniei la NATO, sacrificiul nostru comun pe campurile de lupta din Irak si Afganistan, deschiderea amplasamentului sistemului de aparare antiracheta de la Deveselu si intalnirea dumneavoastra cu presedintele Trump la Washington, domnule presedinte Iohannis. Confirmand soliditatea si ambitia parteneriatului nostru, acesta a fost pentru Romania si America cel mai important eveniment bilateral de multi ani, poate chiar de generatii. Sa ne reamintim cateva dintre cuvintele spuse de presedintele meu in Gradina de Trandafiri a Casei Albe in acea dupa-amiaza: "Doresc sa multumesc poporului roman pentru toate contributiile la apararea noastra comuna si la lupta impotriva amenintarii diabolice a terorismului." America ii pretuieste profund pe acei romani care au facut sacrificiul suprem in aceasta lupta.

Dumneavoastra, domnule presedinte Iohannis, v-a spus: "Doresc sa va felicit pe dumneavoastra si sa laud eforturile dumneavoastra curajoase de a lupta impotriva coruptiei si a apara statul de drept din Romania. Acest lucru este necesar pentru a crea un mediu in care comertul si schimburile comerciale pot inflori si in care cetatenii pot prospera. Sprijinim foarte puternic Romania si sprijinim acea lupta impotriva coruptiei. O vom sprijini intotdeauna."

In incheiere, presedintele Trump a subliniat: "Astept cu interes sa consolidam alianta noastra cu tara dumneavoastra si legaturile noastre cu poporul dumneavoastra. Viitorul Romaniei si relatia Romaniei cu Statele Unite sunt foarte, foarte stralucite."