UPDATE Sectia pentru procurori a CSM a discutat cererea Codrutei Kovesi de revocare din functie a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga. Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga au fost audiati in plenul CSM

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 4 iulie 2017, 9:49 Actualitate | Esenţial


Sediul DNA
Foto: Hotnews
Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii ia in discutie marti cererea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, de revocare din functie a procurorilor Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga, dar si solicitarile de incetare a activitatii formulate de anchetatorii Adrian Tirlea si Doru Vacaru, anunta Agerpres.

Ora 15:30: Audierea procurorilor Doru Tulus si Mihaela Iorga in plenul CSM s-a incheiat. A inceput sedinta Sectiei pentru procurori, care nu este publica.

Ora 15:15: Procurorii Doru Tulus, Mihaela Moraru Iorga si Nicolae Marin sunt audiati in sedinta secreta.

Ora 12:43: Judecatoarea Gabriela Baltag, membru CSM, propune ca ancheta privind presupusele inregistrari cu Laura Codruta Kovesi sa fie preluata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ora 11:55: Membrii CSM au decis in unanimitate sa ii audieze marti, in plen, pe procurorii DNA Doru Tulus, Mihaela Moraru Iorga si Nicolae Marin.

Ora 11:50:
Procurorul general Augustin Lazar a afirmat, in sedinta CSM, ca mai multi procurori DNA s-au prezentat la Parchetul General pentru a depune plangere impotriva supunerii acestora, printre altele, la testul poligraf, in cadrul anchetei interne din DNA privind presupusa inregistrare de la o sedinta interna.

Ora 10:50: Procurorii DNA Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga au afirmat marti, la sosirea la sediul CSM, ca nu cunosc motivele pentru care procurorul-sef al institutiei, Laura Codruta Kovesi, a cerut revocarea lor din functie.

Potrivit ordinii de zi a Sectiei pentru procurori, pe 4 iulie va fi luata in discutie Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie de avizare a revocarii lui Doru Florin Tulus din functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie si Nota Directiei resurse umane si organizare privind solicitarea de avizare a revocarii din functia de procuror la Directia Nationala Anticoruptie a Mihaielei Moraru Iorga.

Tot marti, Sectia va lua in discutie si Nota Directiei resurse umane si organizare privind cererea formulata de procurorul Adrian Tirlea de incetare a activitatii la Directia Nationala Anticoruptie si revenire la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, dar si Nota Directiei resurse umane si organizare privind cererea formulata de procurorul Doru Gabi Vacaru de incetare a activitatii la Directia Nationala Anticoruptie si revenire la Parchetul de pe langa Tribunalul Giurgiu.

 • DNA: Procurorii Tulus si Iorga, revocati deoarece s-a apreciat ca nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie

Procurorii Doru Tulus si Mihaela Moraru Iorga au fost revocati saptamana trecuta din functia de sefi de serviciu in cadrul DNA, la solicitarea Laurei Codruta Kovesi, din cauza ca primul a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile, existand astfel o "suspiciune rezonabile ca impartialitatea sa este afectata", iar cel de-al doilea nu a inregistrat un denunt si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte, a precizat Directia Nationala Anticoruptie, la solicitarea Hotnews.ro.

DNA arata ca "s-a apreciat ca acestia nu mai indeplinesc conditia bunei reputatii pentru a fi procurori in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, asa cum rezulta din Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, aprobat prin Hotararea nr. 328 din 24 august 2005 a Consiliului Superior al Magistraturii."

Procurorul sef al DNA a transmis pe data de 29 iunie Sectiei de procurori a CSM cereri de avizare a revocarii din functia de procuror DNA atat pentru Mihaela Moraru Iorga, cat si pentru Doru Tulus. In cazul Mihaelei Moraru Iorga, DNA arata ca revocarea ei a fost ceruta dupa ce aceasta "nu a inregistrat un denunt in conformitate cu dispozitiile legale si nu l-a prezentat spre repartizare procurorului sef al Sectiei din care facea parte. Neprezentarea denuntului a avut drept consecinta imposibilitatea aplicarii unor dispozitii procesual penale in raport cu persoane cercetate."

La data de 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat incetarea delegarii doamnei Moraru Iorga Mihaiela din functia de procuror sef al Serviciului de combatere a macrocriminalitatii economico - financiare din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, arata DNA.

Revocarea lui Doru Tulus a fost ceruta pentru "existenta unei suspiciuni rezonabile ca impartialitatea sa este afectata, avand in vedere ca a solutionat dosare penale in care era implicata o persoana cu care avea raporturi civile."

La data de 29 iunie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a aprobat incetarea delegarii domnului Doru Florin Tulus din functia de procuror sef al Serviciului pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie din cadrul Sectiei de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, precizeaza DNA.

Doru Tulus este unul dintre veteranii DNA, fiind considerat unul dintre cei mai apropiati oameni de Daniel Morar si unul dintre ultimii procurori din garda veche care nu au plecat din Directia Nationala Anticoruptie dupa venirea lui Kovesi. Tulus a instrumentat dosare grele, precum Dosarul Matusa Tamara, al fostului premier Adrian Nastase, Dosarul transferurilor si unul dintre dosarele lui Gigi Becali.

Doru Tulus a anchetat si dosare controversate, cum ar fi dosarul fostului sef al ANAF, Gelu Diaconu, care a fost restituit la DNA pentru refacerea anchetei de catre judecatori.

 • DNA sustine ca inregistrarile difuzate de RTV "nu sunt autentice" si contin fragmente intercalate

Reamintim ca pe data de 18 iunie, Romania Tv, post controlat de Sebastian Ghita, a dat publicitatii o serie de inregistrari audio atribuite Laurei Codruta Kovesi, in care o voce feminina este auzita cerandu-i procurorului Uncheselu sa "decapeze institutional" in dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier". Din inregistrare nu se poate deduce despre ce premier ar fi vorba.

Purtatorul de cuvant al Directiei Nationale Anticoruptie, Livia Saplacan, a declarat, in aceeasi seara, ca inregistrarea aparuta in spatiul public continea fragmente intre care au fost intercalate sintagme menite sa distorsioneze continutul celor spuse: "Inregistrarea contine fragmente care au fost rostite de procurorul sef in mod public ori la sedintele de lucru cu procurorii unei sectii operative. Intre fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu ii apartin si care sunt menite sa distorsioneze grav continutul celor spuse.''

Pe 19 iunie, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a sesizat procurorul general pentru a aprecia daca se impune sesizarea din oficiu pentru infractiunea de inducere in eroare a organelor judiciare dupa difuzarea inregistrarii video atribuite Laurei Codruta Kovesi.

"Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca inregistrarile ce contin un amestec de fragmente reale cu sintagme obtinute prin colationare risca sa conduca la acreditarea unei idei false si anume ca procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie ar da ordine ca procurorii sa investigheze anumite persoane sau sa directioneze ancheta intr-un anumit sens", a aratat atunci DNA.

Procurorii DNA s-au sesizat totodata oficiu pentru infractiunea de folosire, "in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii": "Sesizarea a fost intemeiata pe faptul ca la sedintele cu procurorii din sectiile operative se discuta aspecte ce tin de managementul intern al acestei unitati de parchet, imprejurari care nu sunt destinate publicitatii", a anuntat atunci DNA.

Directia Nationala Anticoruptie a mai aratat ca respectivele inregistrari "nu sunt autentice" si "contin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera continutul real al afirmatiilor enuntate de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie in diverse imprejurari, cum ar fi sedinte publice ori sedinte de lucru cu procurorii sectiilor operative". "Intre fragmentele care se aud pe inregistrari au fost intercalate o serie de sintagme care nu apartin procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dar si anumite expresii licentioase pe care nu le-a folosit si nu le foloseste", a precizat Directia Anticoruptie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


5005 vizualizari

 • -4 (8 voturi)    
  De avizarea sau nu a cererii lui Kovesi (Marţi, 4 iulie 2017, 10:47)

  Susufler0 [utilizator]

  depinde soarta acesteia !

  Procurorul sef al DNA stie foarte bine acest lucru !

  Sincer sa fiu nu stiu daca CSM in cadrul rezolvarii acestei solicitari ii poate suspenda pe cei doi procurori.

  PS. Daca poate, atunci verdictul se amana dar asta inseamna o batalie pierduta de LCK
  • +1 (1 vot)    
   Prin ipoteza daca Sectia de Procurori a CSM (Marţi, 4 iulie 2017, 14:01)

   Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   respinge cererile de revocare din functie a celor doi procurori se cheama ca acestea sunt nefondate, deci ca cei doi nu se fac vinovati de lucrurile grave ce le-au fost imputate.

   Am avea astfel de a face cu un fel de "represiune nedreapta" savarsita impotriva lor. Este la mintea cocosului ca respingerea acestor cereri s-ar contabiliza in defavoarea Codrutei. Abia atunci s-ar potenta reclamatiile facute de cei trei subalterni ai lui Kovesi la adresa ei. Bine inteles ca acest lucru nu ar insemna automat ca reclamatiile sunt corecte, ca sunt adevarate, dar ar crea un cadru, sa zicem, mai favorabil pt continuarea atacurilor impotriva Procurorului sef al DNA si ar putea conduce, intr-o anumita conjunctura, pana la formularea unei propuneri de revocare din functie !

   PS. Iohannis nu trebuie pus intr-o astfel de situatie, indiferent ca pe plan extern DNA si Kovesi au o imagine mai mult decat favorabila !
   • +1 (1 vot)    
    Imi pare rau ca nu pot sa va fiu pe plac (Marţi, 4 iulie 2017, 15:04)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

    desi sunt cunoscut pe site ca fiind un sustinator al lui Kovesi.

    Asta e ! Nu va plac analizele obiective, vreti doar "ciomege" si lozinci !

    PS Sorry, nu avem ! ;)
 • -4 (8 voturi)    
  a inceput cafteala in sediu (Marţi, 4 iulie 2017, 11:31)

  jackalphonse [utilizator]

  unii incearca sa i "(i)epureze" pe ceilalti:D
 • +2 (4 voturi)    
  LCK,spaima pegrei politice (Marţi, 4 iulie 2017, 14:06)

  Plagarus [utilizator]

  Tzarcovnici din DNA pot pleca la partidele dragi lor.
 • +1 (1 vot)    
  Primul subtitlu al articolului este eronat ! (Marţi, 4 iulie 2017, 19:18)

  Susufler0 [utilizator]

  In realitate, abia dupa obtinerea avizului CSM cei doi procurori vor fi revocati !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by