The Economist Intelligence Unit: Romania are nevoie de un nou mecanism de evaluare a tratamentelor rambursate (HTA) pentru a creste eficienta cheltuielilor din sistemul medical

de RH     HotNews.ro
Luni, 3 iulie 2017, 18:42 Actualitate | Esenţial

Economist logo
Foto: Hotnews
Pacientii din Romania nu au intotdeauna acces la cele mai eficiente tratamente existente. Este una din concluziile unei conferinte organizate la Bucuresti de The Economist Intelligence Unit, in parteneriat cu Observatorul Roman de Sanatate, in timpul caruia s-au oferit solutii pentru stoparea risipei din sistemul medical romanesc. Exista o nevoie clara pentru dezvoltarea unei noi metodologii de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) care sa permita luarea in calcul a prioritatilor si nevoilor nationale, inclusiv a cost-eficientei tratamentelor rambursate.

Deoarece sistemele de colectare a datelor din sistemul medical sunt fragmentate, capacitatea Romaniei de a masura costurile si rezultatele reale ale serviciilor medicale oferite populatiei este limitata, arata analiza Economist Intelligence Unit.

Spre deosebire de tari precum Suedia, Polonia, Germania sau Franta, sistemul medical romanesc inca nu se concentreaza pe recompensarea calitatii tratamentelor oferite pacientilor, ci mai degraba pe numarul/cantitatea acestora.

In Romania, sistemul de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA), prin care se decide ce tratamente sunt rambursate, se  bazeaza pe o grila si mai putin pe o evaluare reala a beneficiilor si cost-eficientei aduse pacientilor de rambursarea tratamentului respectiv. Sistemul romanesc tine cont de evaluarile din Franta, Germania si Anglia, fara ca ele sa fie adaptate contextului economic si epidemiologic specific Romaniei.

Mai mult, pacientul roman este obligat sa astepte evaluarile din aceste trei tari pentru a avea acces la cele mai bune tratamente: practic, din cauza sistemului existent, pacientul roman are acces la terapia necesara cu o intarziere considerabila fata de cei din vestul Europei.

Conform unei analize a Observatorului Roman de Sanatate, in Romania exista in prezent capacitatea de a realiza evaluari ale tehnologiilor medicale adaptate specificului local. Introducerea unor astfel de evaluari, bazate pe metodologii stiintifice, ar reprezenta un instrument puternic prin care autoritatile guvernamentale sa opreasca risipa din sistem: de exemplu, cheltuirea unor bugete considerabile pentru tratamente dovedite a avea eficienta scazuta si beneficii inferioare altor terapii deja existente.

Nici daca se compara cu tarile din regiune, Romania nu sta foarte bine: in timp ce in institutiile de la Bucuresti exista doar 4 angajati dedicati evaluarii tehnologiilor medicale, in Polonia institutia similara are 60 de angajati, iar in Ungaria are 15 angajati. Romania nu ia in considerare aspectul cost-eficientei tratamentelor rambursate, spre deosebire de Polonia si Ungaria unde acest element este important in deciziile de rambursare.

Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor. Intalnirea online a inceput

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

644 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri