Un nou termen in dosarul incendiului de la clubul Colectiv, care a fost reunit cu cel al fostului primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, ar urma sa aiba loc luni, la Tribunalul Bucuresti. Tribunalul Bucuresti inca nu a inceput judecata pe fond in acest caz, potrivit news.ro.

La termenul din 16 mai, judecatoarea de caz a facut o cerere de abtinere care a fost aprobata de alt magistrat si s-a hotarat repartizarea aleatorie a dosarului unui alt judecator, iar la termenul din 23 iunie s-a constatat ca noul judecator avea mai multe cauze, astfel ca dosarul Colectiv a fost amanat. Fostul primar al sectorului 4 nu a venit la instanta.

Aceasta cauza a ajuns la Tribunalul Bucuresti dupa ce in 5 aprilie Judecatoria Sectorului 4 a decis sa reuneasca dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone.

Totodata, magistratii au respins cererea urmasilor celor decedati si a ranitilor ca statul sa fie parte in proces pentru plata despagubirilor. Judecatorii au respins si sesizarea Curtii Constitutionale cu o exceptie ridicata de juristul Ministerului de Interne.

Judecatoria Sectorului 4 a inceput, in 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" in care sunt acuzati de ucidere din culpa patronii clubului si administratorii firmei care a pus artificiile in seara concertului din 30 octombrie 2015.

In dosarul "Colectiv" s-au constituit parti civile 139 de persoane, 11 spitale si cinci institutii.

Dosarul "Colectiv" a ajuns la Judecatoria Sectorului 4 in 28 aprilie 2016, cand a intrat in procedura de camera preliminara.

Procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe George Alin Anastasescu, Paul Catalin Gancea si Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Nita si Mihai Cristian Nita, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite in seara concertului din 30 octombrie 2015 si pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent in club.

Acestia sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa in forma agravata si neluarea masurilor de securitate si sanatate in munca. In plus, Daniela Nita este judecata si pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise in judecata pentru ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa, in forma agravata.

Procurorii continua cercetarile, intr-un dosar disjuns, fata de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpa si vatamare corporala. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists sa puna artificiile in clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta in cazul sau a inceput mai tarziu pentru ca acesta a fost ranit in urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care in 5 mai 2016 l-au trimis in judecata pe fostul edil, alaturi de alti trei functionari din primarie, sub acuzatia de abuz in serviciu.

Cei patru sunt acuzati ca au eliberat acordurile si autorizatiile de functionare pentru clubul Colectiv, prin incalcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti in 5 mai 2016, iar in 14 octombrie instanta a decis ca procesul poate sa inceapa si ca rechizitoriul a fost corect intocmit.

Un al treilea dosar deschis dupa incendiul din clubul Colectiv este cel in care sunt judecati pompierii Antonina Radu si George Petrica Matei.

In 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis in judecata pe Antonina Radu si George Petrica Matei, de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, pentru abuz in serviciu si uzurparea functiei, pentru ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masuri.

In aceasta cauza s-au constituit parti civile 248 de persoane, care au formulat pretentii civile ce se ridica la 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei.

In urma incendiului din clubul Colectiv si-au pierdut viata 64 de persoane, intre care 27 in noaptea tragediei si 37 ulterior, in spitale din Bucuresti si din strainatate, printre acestia fiind fotografi, artisti, olimpici si studenti straini.