Doi barbati au fost retinuti, dupa ce au furat dintr-un depozit al unei societati comerciale din judetul Arad trei recipiente care contineau o substanta ce avea in compozitie uraniu slab radioactiv. Cei doi au declarat anchetatorilor ca nu stiau ce se afla in recipientele respective, facute din metal, si ca voiau sa le duca la un centru de fier vechi pentru a le vinde, scrie News.ro.

Prefectura Arad arata, duminica, intr-un comunicat de presa, ca sambata a fost sesizata disparitia, dintr-un depozit al unei societati comerciale din localitatea Vladimirescu, a trei recipiente ce contineau o substanta ce avea in compozitie uraniu saracit (slab-radioactiv) si a sase colimatorii continand tot uraniu saracit.

O echipa de prima evaluare chimica-bacteorologica-radiologica-nucleara de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad a mers la fata locului, unde a facut masuratori, fara insa sa se constate depasiri ale valorilor radiatiei naturale.

In acest caz au fost sesizati si politistii, care, in urma verificarilor facute, au identificat doi barbati de 45 si 56 de ani, banuiti de sustragerea recipientelor.

Cei doi au fost retinuti de politisti, urmand sa fie prezentati Parchetului Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventiva.

Surse din randul anchetatorilor au declarat ca barbatii au spus ca nu stiau ce se afla in recipientele respective, facute din metal, si ca voiau sa le vanda la fier vechi.

Recipientele au fost confiscate de autoritati si duse intr-un alt depozit.

Politistii continua cercetarile pentru nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive.

Din cercetarile facute pana acum a reiesit ca materialele furate nu prezinta pericol pentru populatie.