Copiii cu handicap grav nu vor mai fi puşi pe drumuri la comisiile de evaluare. Certificatul de handicap va fi valabil pana la 18 ani

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 30 iunie 2017, 20:02 Actualitate | Esenţial


Copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la implinirea varstei de 18 ani, dupa ce guvernul a adoptat vineri o Ordonanta de Urgenta. De asemenea, modificarea legislativa prevede ca persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala si nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere in acest sens.

La propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Guvernul a aprobat, vineri, o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Legii nr. 448/2006, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit careia copiii cu handicap grav care beneficiaza de ingrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmand sa fie valabil pana la implinirea varstei de 18 ani.


"Masura a fost adoptata in contextul in care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, in repetate randuri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare si conditiile in care copiii cu handicap grav si insotitorii acestora erau nevoiti sa astepte ore sau chiar zile in sir, pentru reinnoirea certificatului de handicap", arata un comunicat al Guvernului.

De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor primi din oficiu prestatia sociala si nu vor mai fi obligate sa depuna o cerere in acest sens, intrucat aceasta se acorda automat, dupa obtinerea certificatului de incadrare in grad de handicap, nemaifiind necesara depunerea unei cereri, asa cum prevedea varianta veche a legii.


Scutirea persoanelor cu handicap grav psihic si mintal de la plata contributiei datorate in centrele rezidentiale

Mai precis, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic si mintal vor beneficia de scutire la plata contributiei datorate pentru adultii cu handicap din centrele rezidentiale.

Masura a fost adoptata pentru a nu vulnerabiliza si mai mult aceasta categorie sociala, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic si mintal, care, in prezent, suporta plata contributiei in centrele rezidentiale.

Sprijin pentru familiile adultilor cu handicap asistati in centrele rezidentiale

In prezent, obligatia de intretinere pentru adultii cu handicap asistati in centre se intinde pana la frati si surori, rudele in linie dreapta, sot si sotie.

Modificarea adusa prin actul normativ a restrans aceasta obligatie la sot si sotie, parinti pentru copii si copii pentru parinti.

Decizia a fost luata intrucat, in practica, s-au inregistrat cazuri in care rude de gradul patru ale bolnavilor au ajuns sa fie executate silit pentru neplata acestei contributii, se motiveaza in comunicatul Guvernului.

Servicii sociale cat mai aproape de persoanele cu dizabilitati

O alta prevedere importanta a ordonantei de urgenta adoptate astazi are in vedere crearea de oportunitati de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidential (centre de zi, centre respiro si locuinte protejate) si pentru autoritatile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cat mai aproape de cetatean.

"Legea actuala permitea doar directiilor generale de asistenta sociala si protectia copiilor (DGASPC) sa deschida astfel de servicii publice, nu si autoritatilor locale.
Mentionam ca o astfel de prevedere creeaza o oportunitate pentru primarii, si nu  obligatia de a infiinta servicii, mai arata documentul citat.

Recunoasterea oficiala a limbajului mimico-gestual

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv.

Spre exemplu, persoanele cu deficiente de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la sustinerea examenului de bacalaureat, in contextul in care s-a constatat o rata foarte mica de promovare a acestuia, de catre persoanele din aceasta categorie, si anume de sub 1%.

In acelasi timp, masura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, in conditiile in care, in practica s-a constatat existenta mai multor regionalisme. Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2238 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Probleme veche rau de tot. (Vineri, 30 iunie 2017, 22:27)

    g01an [utilizator]

    De 20 de ani este lasata legea proasta. Parlamentarilor le arde de pensii speciale in schimb si demis guverne pentru a le numi cu aceiasi membrii si alte trasnai de genul asta.

    Comisiile acelea de specialitate sunt intrunite degeaba anual (pe costul nostru al tuturor) in anumite cazuri cand handicapul este permanent (probleme neurologice incurabile, defecte genetice majore, probleme cu efecte permanente rezultate din accidente). Evaluarea necesita timp si bani, hartogarie inutila si umilitoare pentru insotitori pentru a demonstra acelasi lucru cunoscut si in anii trecuti. Persoanei care si-a pierdut un picior i se cere sa demonstreze practic in fiecare an ca nu i-a crescut la loc. Si vad ca modiificarea este facuta tot heirupist. Astia suntem...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by