In general mersul cu trenul este neplacut in Romania din cauza conditiilor de calatorie si din cauza vitezelor mici, insa in aceasta vara este si mai complicat. O parte dintre trenurile de lunga distanta au tot mai putine vagoane, numarul de calatori a crescut datorita gratuitatii oferita studentilor si peste 350 de vagoane nu au climatizare. HotNews a trimis cateva intrebari catre CFR Calatori. Mai jos puteti citi despre deficitul de vagoane de la CFR, despre explicatiile legate de lipsa aerului conditionat si despre cresterea numarului de calatori.

La urcarea in trenFoto: Hotnews

Informatia pe scurt:

- CFR spune ca parcul de vagoane este cu 350 de unitati mai mic decat necesarul si ca numarul se situeaza la jumatate fata de acum 10-15 ani.

- Dupa multi ani de scadere, numarul de pasageri a crescut in 2017 dupa ce studentilor li s-a acordat gratuitate.

- Dintre cele 1.200 de vagoane ale CFR Calatori, 840 sunt dotate cu climatizare. Trenurile sezoniere care circula pe ruta Satu Mare, Sighetul Marmatiei - Mangalia, au in compunere la clasa a 2-a vagoane care nu sunt dotate cu instalatie de climatizare, intrucat au un parcurs preponderent de noapte, spune compania.

- CFR Calatori a publicat in SEAP documentatia pentru derularea unei proceduri privind dotarea cu instalatii de climatizare a inca 59 de vagoane in baza unui acord cadru care va fi incheiat pe patru ani. In functie de fondurile de care CFR Calatori va dispune, va putea incheia contracte subsecvente cu castigatorul licitatiei.

- In 1998 CFR transporta in total aproape 150 milioane pasageri. Anul trecut totalul a fost de sub 53 milioane.

Trenuri tot mai aglomerate

In aceasta vara o serie de trenuri de lunga distanta, mai ales catre Ardeal, sunt mai aglomerate din cauza ca s-au luat vagoane pentru a fi transferate spre trenurile catre litoral unde exista cerere mare. Astfel, daca in mod normal trenurile catre Satu Mare sau Sighet aveau sase-sapte vagoane conventionale, acum au trei-patru. Este adevarat ca exista pe langa acestea si cateva vagoane cuseta, insa nu toti pasagerii isi permit sau doresc sa mearga la cuseta, mai ales daca merg pe un traseu ceva mai scurt gen Bucuresti-Brasov.

CFR a explicat pentru HotNews ca in prezent are un deficit de 300 - 350 de vagoane, in conditiile in care parcul de material rulant al companiei se situeaza la jumatate fata de acum 10-15 ani. In plus, din 2011 nu au mai fost alocate fonduri pentru vagoane noi.

  • In prezent, CFR Calatori a introdus in circulatie in compunerea trenurilor de pasageri intreg parcul de material rulant apt pentru circulatie, in vederea preluarii pe cat posibil a afluentei de calatori inregistrata in ultimele luni pe principalele magistrale (Bucuresti-Iasi, Suceava, Cluj Napoca, Galati, Constanta, etc.). In aceste conditii suplimentarea garniturilor de tren care circula spre litoral s-a realizat prin diminuarea compunerii trenurilor de pe alte rute, mai putin solicitate.
  • Din 2011 nu au mai fost alocate de la Bugetul de stat fonduri financiare de investitii pentru achizitia de material rulant nou. Societatile comerciale reparatoare de profil, in ultimii ani si-au reorientat activitatea din ce in ce mai mult catre contracte cu parteneri externi sau pentru propriul material rulant fiind tot mai putin interesate pentru reparatia parcului de vagoane al CFR Calatori, in ciuda faptului ca organizam periodic licitatii publice, in incercarea de a repara si activa un numar cat mai mare de vehicule. Aceste licitatii in multe cazuri raman neadjudecate.
  • CFR Calatori are in prezent un deficit de 300 - 350 de vagoane, in conditiile in care parcul de material rulant al companiei se situeaza la jumatate fata de acum 10-15 ani. In anul 2008 activitatea CFR Calatori a fost diminuata, iar parcul de vagoane a fost adaptat scaderii numarului de calatori. Acest fapt a generat in prezent un deficit de vagoane, intr-un context in care in 2017 numarul de calatori este in crestere. Vara aceasta circulatia trenurilor din punct de vedere a compunerii acestora versus solicitari din partea calatorilor este una dificila. In fiecare sambata, duminica, compunerea trenurilor in Revizia de vagoane Grivita presupune activitati de organizare asemanatoare perioadei de la schimbarea Mersului de tren, deci o activitate foarte grea.
  • Ceferistii fac eforturi pentru a satisface cererile mari in contextul unui trafic crescut. In acest sens, la unele trenuri va fi optimizata utilizarea resurselor disponibile, a turnusurilor garniturilor si personalului de drum, astfel incat duratele de stationare a garniturilor in reviziile de vagoane sa fie cat mai reduse pentru a putea realiza cat mai multe trenuri. Aceste activitati se fac, in limita posibilitatilor, chiar la peron. De asemenea, alte masuri pentru preluarea cererilor din partea clientilor este legata de  deschiderea mai multe case de bilete si accelerarea ritmului de introducere in circulatie a vagoanelor care vor iesi din reparatie in perioada urmatoare. In prezent suntem in grafic in privinta ritmului de reparatii periodice.

Numarul de pasageri creste

Trenurile sunt aglomerate si din cauza gratuitatii acordata studentilor. In acest context si numarul de calatori a crescut in acest an, dupa multi ani de scadere.

  • De la intrarea in vigoare a facilitatii HG 42/2017, peste 250.000 de studenti (coduri numerice personale) au fost inregistrate in sistemul electronic de vanzari bilete. In medie,  studentii efectueaza lunar 400.000 de calatorii gratuite. In perioada ianuarie - mai 2017, CFR Calatori a  transportat aproximativ 22,6 milioane de pasageri fata de 21,8 milioane pasageri in perioada similara din anul 2016.

Lipsa aerului conditionat, o mare problema

Pe multe trenuri de lung parcurs vagoanele conventionale de pasageri nu sunt dotate din fabricatie cu aer conditionat, iar acest lucru este extrem de neplacut pentru pasageri in conditiile temperaturilor extrem de ridicate. Personal am fost martor cand intre Bucuresti si Ploiesti usa unui vagon a fost blocata pentru a ramane deschisa in timpul mersului fiindca aerul era irespirabil din cauza caldurii. Pericolul tine de faptul ca viteza depaseste 120 km/h in acea zona.

Trenul direct Satu Mare-Mangalia face 19 ore si jumatate, in timp ce de la Oradea calatoria dureaza aproape 18 ore, la fel si de la Sighet la Mangalia. De ce pe aceste rute grele mai exista vagoane ce nu au aer conditionat?

  • Trenurile sezoniere care circula pe ruta Satu Mare, Sighetul Marmatiei - Mangalia, au in compunere la clasa a 2-a vagoane care nu sunt dotate constructiv cu instalatie de climatizare, intrucat au un parcurs preponderent de noapte. Aceste trenuri au insa in compunere  vagoane cuseta si dormitor climatizate.

Aici trebuie spus ca aceste vagoane stau toata ziua in soare si la ora plecarii trenurilor, in general intre 18.00-21.00, este deja o caldura de nesuportat in momentul plecarii in zilele foarte calde.

Totusi, dintree cele 1200 de vagoane din dotarea CFR, aproximativ 30% nu sunt dotate din constructie cu aer conditionat, spune compania care precizeaza ca si la cele cu climatizare pot aparea defectiuni cand temperaturile sunt extrem de ridicate (peste 50 de grade Celsius la nivelul liniei).

Ce spune CFR Calatori despre gradul de confort in trenuri

  • CFR Calatori utilizeaza peste 1200 unitati de material rulant, din care un procent de peste 70% (peste 840 unitati material rulant) sunt dotate cu sisteme de climatizare, iar vagoanele din compunerea trenurilor InterRegio din programul Trenurile Soarelui (spre/dinspre litoral) au asemenea sisteme in dotare. In conditii de temperaturi ridicate si disconfort termic accentuat, CFR Calatori mentine in circulatie toate vagoanele si automotoarele dotate constructiv cu instalatii de climatizare. Pentru evitarea defectarilor in parcurs, instalatiile de climatizare sunt verificate inainte de plecarea trenurilor in cursa. Cu toate acestea, la temperaturi care pot depasi 50 de grade Celsius la nivelul sinei, pot aparea situatii neprevazute si disfunctionalitati ale componentelor electronice ale instalatiilor de climatizare care isi intrerup neprogramat functionarea in parcurs. Atunci cand exista asemenea cazuri, se iau masuri operative de remediere daca este posibil, in caz contrar, de retragere a vagoanelor din compunerea trenurilor si de redistribuire a pasagerilor in celelalte vagoane din tren.
  • Cresterea gradului de confort se poate realiza prin investitii (din 2011, in Romania nu s-a mai investit in  vagoane noi): fie prin achizitie de vagoane noi, fie prin modernizari. In 2016, in baza unui contract subsecvent finantat prin fonduri proprii au fost modernizate 15 vagoane, acestea fiind dotate si cu instalatii de climatizare. Pentru perioada urmatoare, CFR Calatori a publicat in SEAP documentatia pentru derularea unei proceduri privind dotarea cu instalatii de climatizare a inca 59 de vagoane in baza unui acord cadru care va fi incheiat pe 4 ani. In functie de fondurile de care CFR Calatori va dispune, va putea incheia contracte subsecvente cu castigatorul licitatiei.

Naveta cu CFR-ul - O misiune deloc placuta

Zilnic cel putin 1.000 de oameni fac naveta cu trenul intre Bucuresti si Ploiesti (gara de Sud si de Vest) Si pentru acestia drumul este mai greu de cand au fost luate vagoane pentru a fi suplimentate trenurile catre litoral. CFR spune ca este deficit de vagoane si aminteste ca exista si companii particulare.

  • La aproximativ fiecare jumatate de ora din Gara de Nord Bucuresti pleaca cate un tren catre Ploiesti, de aici mai departe catre Ardeal si Moldova. In momentul de fata, pe langa CFR Calatori, pe aceasta ruta circula si trenuri ale operatorilor feroviari private. Din trenurile care circula zilnic pe ruta Bucuresti- Ploiesti doar cateva sunt formate dintr-o garnitura dedicata acestei rute, restul trenurilor tranzitand Ploiestiul spre/dinspre alte destinatii. In conditiile deficitului de material rulant nu putem asigura mai multe garnituri dedicate doar acestei rute. De indata ce vom avea material rulant disponibil, vom putea suplimenta numarul de trenuri pe rutele aglomerate, sub rezerva includerii lor in Contractele de Servicii Publice.

Zilele acestea, din cauza caldurii, pe trosnoanele unde situatia o impune se reduce viteza de circulatie a trenurilor cu 20-30 km/h fata de viteza normala. CFR spune ca aceste masuri se impun fiindca in toate regiunile temperaturile in aer vor depasi 37 de grade si in sina, peste 50 de grade. Joi temperaturile au ajuns la 40 de grade in tara si la fel se va intampla si vineri si sambata.

Cum a evoluat numarul anual de pasageri transportati de CFR

1998: 146,8 milioane pasageri

2007: 85,7 milioane

2009: 65.5 milioane

2012: 48,6 milioane

2015: 54,9 milioane pasageri

2016: 52,9 milioane pasageri

\