Un numar de 19 de judete si Municipiul Bucuresti se vor afla, vineri, sub avertizare Cod portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat, potrivit Agerpres.

Potrivit meteorologilor, valul de caldura va persista si se va accentua in cea mai mare parte a tarii, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In sudul Banatului, in cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei si in sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 39 de grade. In Lunca Dunarii, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade.

De asemenea, tot vineri, va fi in vigoare o atentionare Cod galben de canicula in 15 judete din Banat, Transilvania, Crisana si Moldova. In aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade.

Pe de alta parte, sambata, 1 iulie, va fi activ un alt Cod portocaliu de disconfort termic, valul de caldura persistand in 22 de judete si in Capitala. Caldura se va accentua semnificativ in regiunile extra-carpatice, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In Oltenia, Muntenia, Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra frecvent temperaturi maxime de 37 - 40 de grade, mai ridicate in Campia Romana. Minimele nocturne se vor situa in general peste 20 de grade.

In acelasi timp, pe parcursul zilei de sambata, va fi Cod galben de caldura in sapte judete din cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei si sudul Banatului, disconfortul termic se va mentine accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 36 de grade.