Un camion avand la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vanatori de Munte s-a rasturnat, joi seara, intr-o prapastie, in judetul Arges, accidentul soldandu-se cu trei morti. Camionul era ultimul dintr-o coloana de patru vehicule militare care se deplasau dinspre Cincu spre Campulung. Cei trei militari morti se aflau in cabina camionului in momentul in care acesta s-a rasturnat si au ramas prinsi intre fiarele contorsionate. Ceilalti zece militari se aflau in partea din spate a vehiculului militar. Noua dintre acestia au fost preluati de ambulante si transportati la spital. Al zecelea militar a scapat fara nicio leziune. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat ca din declaratiile supravietuitorilor reiese ca autovehiculul a ramas fara frane.

Camionul s-a rasturnat in localitatea argeseana DambovicioaraFoto: Google Maps

UPDATE 04:30 Cei trei militari morti in accidentul din Arges aveau 32, 38 si 40 de ani; doi dintre ei fusesera in Afganistan (news.ro)

Conform MApN, cei trei sunt plutonierul-major Mihai Ionut Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catana si caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader, iar vineri, la ora 8.30, vor fi organizate in unitatile militare din tara ceremonii de comemorare.

Plutonierul-major Mihai Ionut Toma avea 38 de ani si era necasatorit. Era veteran al teatrelor de operatii, cu doua misiuni executate in Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2002.

Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader era in varsta de 32 de ani, era casatorit si avea un copil. Executase o misiune in teatrul de operatii din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008.

Caporalul clasa a III-a George-Emilian Catana, avea 40 de ani, era angajat al MApN din anul 2002. Era casatorit si avea un copil.

UPDATE 00.05: Ceilalti doi militari ramasi incarcerati in camionul rasturnat au fost declarati decedati, au declarat pentru News.ro surse locale.

Bilantul accidentului a ajuns astfel la trei morti si noua raniti.

UPDATE 00.00: Ministrul de Interne, Carmen Dan: "Mai sunt doua persoane incarcerate, se lucreaza in acest moment pentru descarcerare, dar nu putem decat sa vedem picioarele celor incarcerati. Nu putem sa confirmam decesul". (News.ro)

Ea a mai declarat ca motorul camionului a cazut peste cei doi militari pentru care acum se intervine. "Asa cum a fost rasturnat acel camion, motorul a cazut peste cele doua victime incarcerate pentru care in acest moment se fac eforturi sa fie descarcerati", a precizat ministrul.

Dan a mentionat ca soferul a fost testat cu aparatul etilotest si a declarat ca a ramas fara frane.

UPDATE 23.30: Comunicat difuzat de Ministerul Apararii: Camionul avea la bord 13 militari si facea parte dintr-o coloana de patru vehicule militare

"Un autocamion avand la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vanatori de Munte a fost implicat intr-un accident de circulatie astazi, 29 iunie, in jurul orei 21.55, in apropiere de localitatea Valea Urdei, judetul Arges. Autocamionul, care era ultimul dintr-o coloana de patru vehicule militare, care se deplasau dinspre Cincu spre Campulung, s-a rasturnat in afara carosabilului.

Din informatiile primite pana acum, trei militari aflati in cabina autocamionului au ramas incarcerati, echipele de interventie fac eforturi pentru eliberarea lor. Ceilalti zece militari, care se aflau in spatele camionului, au fost evacuati si le se acorda ingrijiri la fata locului, urmand a fi transportati de urgenta la cele mai apropiate spitale.

Ministrul apararii nationale, Adrian Tutuianu, secretarul de stat Mircea Dusa si generalul Nicolae Ciuca, seful Statului Major General se afla in deplasare catre locul accidentului.

Conform procedurilor legale, a fost sesizat, Parchetul Militar. Din ordinul sefului Statului Major General, a fost instituita o comisie de cercetare administrativa care va investiga circumstantele producerii incidentului", informeaza MApN.

UPDATE 23.29: Premierul Mihai Tudose, la Antena 3: "Am aflat cu surprindere ca Romania nu are un elicopter dotat sa intervina noaptea pe o zona accidentata"

Premierul spune ca mai sunt doi soldati ramasi incarcerati, iar unui soldat ii se aplica manevre de resuscitare langa camion.

UPDATE 23.25: Raed Arafat a anuntat ca unul dintre cei trei militari ramasi incarcerati a murit si ca nu se stie daca ceilalti doi sunt inca in viata

Arafat a mai spus ca sapte dintre militarii raniti care au fost scosi din camion sunt transportati spre spitalul din Campulung, iar de la Bucuresti au plecat deja ambulante pentru transport victime multiple pentru a-i prelua apoi. Alti doi raniti vor fi dusi la un spital din Brasov.

UPDATE 23.22: Ministrul Apararii, Adrian Tutuianu, a declarat ca militarii sunt de la Vanatorii de Munte din Campulung si veneau dintr-o misiune. La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a spus ca in camionul se aflau 13 militari. Parchetul Militar a deschis o ancheta in acest caz.

Ministrul Adrian Tutuianu a spus ca militarii se indreptau spre Campulung si veneau de la "o aplicatie", noteaza News.ro. El a precizat ca militarii sunt de la Vanatorii de Munte din Campulung.

La randul sau, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat pentru News.ro ca in camion se aflau 13 persoane, iar zece dintre ele au fost scoase, fiind in stare stabila, in timp ce celelaltre trei sunt inca incarcerate.

Purtatorul de cuvant al ISU Arges, Madalina Epure, a afirmat ca cei trei militari ramasi incarcerati in camion se afla in stare critica.

Prefectul judetului Arges, Emilian Dragnea, a spus ca victimele vor fi transportate cu ambulantele la spitalul din Campulung si la Spitalul Judetean din Pitesti.

De asemenea, el a mentionat ca vehiculul cazut in prapastie facea parte dintr-un convoi militar format din trei camioane si un antemergator.

Pompierii au asigurat camionul concomitent cu operatiunile de descarcerare pentru ca acesta sa nu se duca in rapa mai jos.

Parchetul Militar a deschis o ancheta pentru a stabili imprejurarile in care s-a produs accidentul.

UPDATE 23.10: Purtatoarea de cuvant a ISU Arges, Madalina Epure: "Din primele informatii, camionul rasturnat in prapastie este un camion militar romanesc care se deplasa dinspre Brasov catre Pitesti. Pompierii ajunsi la fata locului actioneaza pentru scoaterea persoanelor de acolo. Pana acum au fost scoase zece persoane, mare parte inconstiente".

Potrivit Agerpres, Epure a precizat ca inca nu se cunoaste numarul exact al ranitilor si nici cauza producerii accidentului.

Catre locul producerii accidentului a plecat si ministrul Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, insotit de secretarul de stat in MApN, Mircea Dusa.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat la Antena 3 ca in camion se aflau 18 militari. "Pot sa spun ca apelul a fost dat la 21,37", a spus Carmen Dan.

De asemenea, Raed Arafat a declarat ca la fata locului au fost trimise mai multe echipaje, insa interventia va fi dificila la persoanele incarcerate. "Exista riscul ca acel camion sa cada si mai mult, la 100 de metri. Sunt persoane care au iesit pe picioarele lor. Nu putem interveni cu elicoptere, fiind zona montana. Va fi o operatiune de descarcerare dificila", a spus el pentru acelasi post tv.

UPDATE 22.45: Zece militari au fost scosi din camionul rasturnat in prapastie de catre echipele de descarecere, alti trei fiind incarcerati si avand "sanse minime de supravietuire", au declarat pentru News.ro reprezentanti ai ISU Arges

Echipajele Salvamont Arges au fost solicitate sa intervina in zona, pentru a ajuta la scoaterea victimelor din camionul rasturnat.

UPDATE: Persoanele aflate in camionul implicat in accident sunt militari, autovehiculul rasturnandu-se intr-o rapa de aproximativ 40 de metri, intr-o zona muntoasa.

Surse locale au declarat ca este vorba despre un camion in care se afla cel putin zece militari. Camionul a cazut intr-o zona greu accesibila din judetul Arges.

Camionul s-a rasturnat in localitatea argeseana Dambovicioara.

_______

Un camion in care se aflau mai multe persoane s-a rasturnat, joi seara, intr-o prapastie, in judetul Arges, iar primele informatii arata ca exista oameni incarcerati, anunta News.ro. La fata locului au fost solicitate noua echipaje medicale SMURD si sase SAJ Arges, fiind activat planul rosu de interventie.

Potrivit Inpsectoratului pentru Situatii de Urgenta, din primele informatii reiese ca sunt persoane incarcerate in camion, insa nu se cunoaste inca numarul acestora.

In acest caz a fost activat planul rosu de interventie si au fost alertate noua echipaje medicale SMURD si sase ale Serviciului de Ambulanta Arges.

De asemenea, actioneaza trei autospeciale de stingere cu modul de descarcerare si prim-ajutor.