Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Bacau a declansat o ancheta la unul din cele 14 centre de examinare dupa ce zeci de elevi au reclamat faptul ca le-a fost diminuat timpul de rezolvare a subiectelor la Limba romana pe motiv ca au fost obligati sa inlocuiasca prima pagina a tezelor dupa zeci de minute de la inceperea examenului, potrivit news.ro.

Presedintii a trei din cele 14 centre de examen pentru bacalaureat din judetul Bacau au fost schimbati in urma primei probe din aceasta saptamana, cea la Limba si literatura romana, din cauza unor deficiente aparute in desfasurarea examenului.

Cele mai grave probleme au fost la Colegiul National Pedagogic "Stefan cel Mare" Bacau, unde zeci de elevi au reclamat ca le-a fost diminuat timpul alocat rezolvarii subiectelor la Limba romana.

Concret, candidatii au fost obligati de catre profesorii supraveghetori sa inlocuiasca prima pagina a tezelor dupa cateva zeci de minute de la inceperea examenului pe motiv ca la rubrica "profil" au trecut "umanist", asa cum le-au indicat cadrele didactice in prima faza, in loc de "uman". In total, 99 de absolventi de clasa a XII-a, care sustineau examenul in sapte sali de clasa, au fost pusi in situatia de a relua lucrarea.

"Profesorii supraveghetori au dispus schimbarea primei pagini pentru ca, la corectare, sa nu fie considerat semn distinctiv. Noi credem ca acest lucru s-a petrecut destul de repede din momentul inceperii tezei, undeva in jurul orei 9.20. Maine (n.r. - joi) vom putea verifica inregistrarile de pe camerele de supraveghere din salile de examen pentru a vedea cand s-a facut aceasta schimbare si cand s-a iesit din sala de examen. Astfel, vom putea stabili daca elevilor le-a fost afectat timpul de rezolvare a subiectelor", a declarat, miercuri, pentru News.ro purtatorul de cuvant al ISJ Bacau, Doina Marinov.

Pe langa inlocuirea celor trei presedinti de centre de examen, conducerea ISJ Bacau a dispus si schimbarea presedintelui comisiei judetene de bacalaureat, locul inspectorul general adjunct al ISJ, Ana Maria Egarmin, fiind luat de inspectorul general Florin Lazar.

De asemenea, Inspectoratul Scolar a sesizat Ministerul Educatiei cu privire la situatia aparuta la centrul de examen de la Colegiul National Pedagogic "Stefan cel Mare" Bacau.