Scaderea pretului la medicamente nu este "sub nicio forma si in niciun moment" amenintata sau pusa sub semnul indoielii, sustine Ministerul Sanatatii (MS) intr-un comunicat remis presei. Precizarea a venit dupa ce presa a relatat ca ieftinirea medicamentelor compensate ar putea fi amanata cel putin pana la inceputul anului viitor, un ordin in acest sens semnat de ministrul Florian Bodog fiind publicat in Monitorul Oficial la o zi dupa demisiile ministrilor din cabinetul Grindeanu.

MedicamenteFoto: PhotoExpress

Realitatea TV a anuntat vineri ca ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a amanat ieftinirea medicamentelor compensate pana la 1 ianuarie 2018, printr-un ordin ce a fost publicat in Monitorul Oficial pe data de 16 iunie, la o zi dupa ce aceasta a demisionat.

"La intrarea in vigoare a prezentului ordin, preturile maximale ale medicamentelor autorizare de punere pe piata si preturile de referinta generice/biosimilare aprobate in Canamed raman valabile pana la publicarea ordinului de aprobare a preturilor calculate in urma corectiei anuale, dar nu mai mult de 1 ianuarie 2018, cu exceptia cazului cand pretul se modifica ca urmare a actualizarii", se arata in ordinul de ministru publicat in Monitorul Oficial, potrivit postului citat.

Ministerul Sanatatii a transmis ulterior un comunicat, "pentru corecta informare a opiniei publice", in care face precizari cu privire la subiectul scaderii preturilor la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul.

Ministerul sustine ca au fost parcurse toate etapele necesare pentru a se pune in aplicare politica de ieftinire a pretului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative.

"Programul de guvernare actual prevede scaderea cu 35% a pretului la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul si care au generic inregistrat in Romania. Acest obiectiv este asumat cu toata fermitatea si determinarea de Ministerul Sanatatii, a carui misiune este sa asigure accesul tuturor pacientilor romani la medicamente ieftine si de calitate. In acest scop, Ministerul Sanatatii si reprezentantii sai au parcurs, in mod onest si transparent, toate etapele necesare pentru a pune in aplicare politica de ieftinire a pretului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative", se spune in comunicat.

MS mai precizeaza ca s-a ajuns la un acord privind continutul actului normativ dupa consultari avute "cu toate partile implicate".

"Impreuna cu toate partile implicate si interesate de implementarea acestui program, adica alaturi de reprezentantii industriei medicale, producatorii de medicamente, asociatiile de pacienti am analizat, am dezbatut si am ajuns impreuna la un acord privind continutul actului normativ. Au existat trei runde de consultari publice, organizate de minister impreuna cu partenerii sociali, pe marginea reglementarii pretului la medicamente. Rezolutia comuna, a tuturor celor implicati in procesul decizional, a fost de implementare a masurii privind ieftinirea medicamentelor, dublata de o serie de actiuni menite sa previna posibilitatea de disparitie de pe piata in cazul unora dintre acestea", afirma ministerul.

Conform Ordinului nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul si procedura de aprobare a preturilor maximale ale medicamentelor de uz uman, explica MS, "masura de scadere a pretului la medicamente produce efecte la finalul corectiei anuale a preturilor, care presupune revizuirea tuturor preturilor cuprinse in catalogul Canamed".

"Dupa cum se stie, simpla aplicare a acestei masuri ar fi putut genera efecte ambivalente. Pe langa efectul de scadere al pretului la unele medicamente, am fi putut constata si o serie de majorari la alte produse (daca cel mai mic pret din cele 12 de referinta a crescut). Pentru a rezolva aceasta chestiune in beneficiul pacientilor romani, am hotarat sa ne indreptam spre partenerii nostri sociali si sa analizam impreuna calea de urmat. In acest cadru de dezbatere, am ajuns la o intelegere comuna privind cea mai buna solutie. Sub nicio forma si in niciun moment, scaderea pretului la medicamente nu este amenintata sau pusa sub semnul indoielii", sustine ministerul in comunicat.

Insa Ministerul Sanatatii deplange apoi faptul ca, "din pacate, in aceste zile, observam cu tristete ca o parte a celor care mai ieri erau de acord cu planul nostru de actiune, astazi se declara nestiutori si ataca furibund institutia ministeriala si pe reprezentantii sai". "Aceasta situatie anormala ne determina sa punem la indoiala buna-credinta si onestitatea celor care ne acuza public cu atata vehementa", se mai afirma in comunicat.