Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a anuntat joi ca sunt 20 de cereri de retragere a demisiilor, insa toate sunt lipsite de obiect, intrucat, potrivit legii, s-a luat act de depunerea lor, iar demisiile sunt irevocabile.Pe de alta parte, legea invocata de Petrescu ar arata ca demisiile ar deveni irevocabile dupa ce Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului".

Cererea lui Petre DaeaFoto: Hotnews

Interesant este ca printre cei 20 de ministri nu se afla Lia Olguta Vasilescu si Carmen Dan.

UPDATE 2 Si Lia Olguta Vasilescu, ministrul muncii, a trimis cerere de renuntare la demisie.

Cererile par a fi copiate una dupa alta, fiind identice, multe dintre ele continand inclusiv aceeasi greseala gramaticala: "membru a guvernului", in loc de "membru al guvernului".

Alina Petrescu a explicat ca oricine citeste legea privind organizarea si functionarea guvernelor, intelege ca demisia, odata ce se prezinta public, devina irevocabila, "din momentul in care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii".

"In momentul in care cabinetul si Secretariatul General al Guvernului dau un numar de inregistrare a acestor documente, intreb retoric, s-a luat act de aceste demisii?", a declarat Petrescu.

"Acesti ministri demisionari au venit la munca, unii si-au delegat atributiile, dar in covarsitoarea lor majoritate ministrii au mers la munca si asta trebuie sa faca, mai ales dupa adoptarea motiunii de cenzura, pana la investirea noului guvern", a mai spus Petrescu.

UPDATE 1 Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor prevede la articolul 6 ca "Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii".

In toate cele 20 de cereri este trecut si numarul de inregistrare a demisiei de la cabinetul prim-ministrului. Practic, s-a luat act de depunerea demisiilor, acestea devenind irevocabile, conform art.6 din Legea 90/2001.

Cererile ministrilor sunt tip, toate invocand faptul ca demisia a fost deliberata, fiind o forma de protest. Cererile ministrilor se incheie cu: "Demisia subsemnatei/subsemnatului a fost o demisie deliberata, fiind o forma de protest si in acest sens consider ca vacantarea functiei de membru al Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Motiunii de Cenzura in Monitorul Oficial in conditiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constitutie".

Potrivit Alinei Petrescu, printre cei 20 de ministri care vor sa isi retraga demisiile sunt: Teodor Melescanu, ministrul de externe, Sevil Shhaideh, vicepremier si ministrul dezvoltarii, Alexandru Petrescu, ministrul pentru mediul de afaceri, Gabriel Les, ministrul apararii, Mircea Dobre, ministrul turismului, Ana Birchall, ministrul pentru afaceri europene, Petre Daea, ministrul agriculturii, Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Florian Bodog, ministrul sanatatii, Mihai Tudose, ministrul economiei, Adriana Petcu, ministrul apelor, Toma Petcu, ministrul energiei, Pavel Nastase, ministrul educatiei, Alexandru Cuc, ministrul transporturilor, Tudorel Toader, ministrul justitiei, Viorel Ilie, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu, vicepremier si ministrul mediului, Viorel Stefan, ministrul finantelor, Marius Dunca, ministrul tineretului si Andreea Pastarnac, ministrul romanilor de pretutindeni.

Desi purtatorul de cuvant al Guvernului a sustinut ca demisiile sunt irevocabile dupa ce s-a luat act de depunerea demisiilor prin inregistrarea lor la cabinetul premierului, articolul 8 al Legii 90/2001 ar arata ca "in cazul in care incetarea calitatii de membru al Guvernului intervine ca urmare a demisiei, a pierderii drepturilor electorale, a incompatibilitatii, a decesului si in alte situatii prevazute de lege, Presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru, ia act de aceasta si declara vacanta functia de membru al Guvernului.

Totodata, Constitutia Romaniei arata ca:

(1)“Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale” si ca (2) “Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.

De asemenea, “funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”.