Cetateanul bulgar Evelin Banev, supranumit "regele cocainei din Bulgaria", a fost condamnat definitiv in lipsa, miercuri, de Curtea de Apel Bucuresti, la zece ani si sase luni de inchisoare pentru trafic de droguri, dupa ce, in 2012, a introdus in Romania 51 de kilograme de cocaina in scopul comercializarii, anunta News.ro.

Evelin Banev, supranumit "Regele cocainei" din Bulgaria, a fost condamnat in lipsa, in 25 mai 2016, de Tribunalul Bucuresti, la 14 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi, pentru trafic ilicit international de droguri de mare risc si trafic ilicit de droguri de mare risc.

Cetateanul bulgar a contestat sentinta data de magistratii Tribunalul Bucuresti la Curtea de Apel Bucuresti.

Pe langa condamnarea la 14 ani de inchisoare, lui Banev i s-a interzis sa se afle pe teritoriul Romaniei dupa ispasirea pedepsei.

Procurorii DIICOT l-au trimis in judecata pe Evelin Banev, alaturi de un complice, Radoslav Georgiev Atanasov, in iunie 2014, pentru ca ar fi introdus pe teritoriul Romaniei, in cursul lunii aprilie 2012, cantitatea de 51,058 kilograme de cocaina, in vederea vanzarii. Drogurile au fost apoi livrate altor persoane cu ajutorul lui Radoslav Georgiev Atanasov si al altor complici neidentificati, potrivit anchetatorilor.

Investigatiile au fost declansate in 12 octombrie 2011, ca urmare a sesizarii din oficiu a Inspectoratului General al Politiei Romane - Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate - Serviciul Antidrog cu privire la traficarea unor cantitati mari de cocaina, pe ruta America de Sud - Romania - tari din Europa de Vest.

Pe numele celor doi inculpati, care se sustrageau urmaririi penale, au fost emise mandate europene de arestare preventiva pe 5 februarie 2013. Inculpatul Radoslav Georgiev Atanasov a fost predat temporar autoritatilor judiciare romane de catre autoritatile judiciare italiene, acesta fiind in executarea unei pedepse cu inchisoarea, drept urmare, in data de 21 februarie 2014, Tribunalul Bucuresti a confirmat masura arestarii preventive a inculpatului si a dispus executarea mandatului de arestare preventiva. In ianuarie 2015, el a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la o pedeapsa de sase ani de inchisoare.

Pe numele inculpatului Banev Evelin Nikolov a fost emis de catre Tribunalul Bucuresti mandatul de arestare preventiva nr. 9/UP/04.02.2013, care nu a fost pus in executare pana la data pronuntarii sentintei tribunalului.

DIICOT precizeaza ca s-au facut demersuri pe langa autoritatile judiciare bulgare pentru predarea temporara a acestuia, insa solicitarea a fost refuzata.