Baremul nu prezinta solutii exhaustive, ci solutii cu titlul de exemplu, iar evaluatorii vor lua cuvantul "luminos" ca varianta corecta de raspuns la cerinta prin care elevii au avut de explicat modul de formare a unui cuvant obtinut prin derivare, transmite Centrul de Evaluare din Examinare (CNEE). Pe de alta parte, la subiectul prin care candidatilor li s-a cerut sa precizeze functia sintatica a substantivului "factor", singurul rapuns corect admis va fi cel de "subiect".

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit CNEE, in opinia coordonatorilor de la Limba si literatura romana, "in ceea ce priveste rezolvarea la Subiectul I, cerinta 3A., referitoare

la explicarea modului de formare a cuvantului luminoasa, precizam ca

baremul nu prezinta solutii exhaustive, ci solutii cu titlul de exemplu. Mai mult, in barem se precizeaza, inca de la inceput, ca "se puncteaza oricare alte formulari/modalitati de rezolvare corecta a cerintelor"; prin urmare, orice raspuns corect poate fi punctat".

Intrebat de Hotnews daca poate oferi un raspuns clar daca termenul "luminos" va fi luat ca varianta de raspuns corect, directorul CNEE, Marian Suta, a spus "da".

"Este aprecierea evaluatorilor ca si varianta aceasta sa fie luata ca raspuns corect. Evaluatorii stiu acest lucru, sunt formati in acest sens", a declarat Suta.

Cu toate acestea, chestionat ce se intampla in cazul lucrarilor in care termenul "luminos"nu a fost luat ca fiind raspuns corect de catre profesorii evaluatori, acesta a fost evaziv:

"Tot ce pot sa va spun este ca:

1. Atat subiectul cat si baremul sunt corecte.

2. Asa cum precizeaza si baremul, orice varianta corecta este punctata corespunzator. Evaluatorii sunt profesori de limba romana.

3. Daca vor considera ca lucrarea lor nu a fost evaluata corect, elevii au posibilitatea sa depuna contestatii".

"Factorul" este subiect si atat

In ceea ce priveste polemica privind functia sintactica a cuvantului "factorul" din enuntul "Acum se crede ca factorul limitator este rapiditatea", potrivit CNEE, singurul raspuns corect este cel de "subiect".

"Referitor la rezolvarea cerintei 4 de la Subiectul al II-lea, subliniem

ca identificarea corecta a functiei sintactice a unui cuvant/parti de

vorbire se realizeaza strict in contextul dat, orice reformulare fiind de

natura a modifica sensul enuntului, deci si functiile sintactice. Astfel,

in contextul Acum se crede ca factorul limitator este rapiditatea,

substantivul factorul are functie sintactica de subiect", explica specialistii CNEE.

Directorul CNEE, Marian Suta, a precizat Hotnews ca atat variantele de subiecte cat si baremele de evaluare au fost elaborate pentru toate disciplinele de grupurile de lucru, formate de cadre didactice selectate prin apel public si numite prin decizie.

Centrul National de Evaluare si Examinare este institutia

specializata in evaluare educationala care, in conformitate cu HG nr.

1401/2009, cu completarile ulterioare, are ca obiect fundamental de activitate pregatirea evaluarilor si examenelor nationale.