Evaluarea nationala: Temernul "luminos" va fi luat ca fiind derivat al cuvantului lumina. Evaluatorii stiu acest lucru. Substantivul "factorul" are functie sintactica de subiect (Centrul de Evaluare)

de Nicoleta Onofrei     HotNews.ro
Marţi, 20 iunie 2017, 18:20 Actualitate | Esenţial

Evaluare nationala
Foto: Pixabay
Baremul nu prezinta solutii exhaustive, ci solutii cu titlul de exemplu, iar evaluatorii vor lua cuvantul "luminos" ca varianta corecta de raspuns la cerinta prin care elevii au avut de explicat modul de formare a unui cuvant obtinut prin derivare, transmite Centrul de Evaluare din Examinare (CNEE). Pe de alta parte, la subiectul prin care candidatilor li s-a cerut sa precizeze functia sintatica a substantivului "factor", singurul rapuns corect admis va fi cel de "subiect".


Potrivit CNEE, in opinia coordonatorilor de la Limba si literatura romana, "in ceea ce priveste rezolvarea la Subiectul I, cerinta 3A., referitoare
la explicarea modului de formare a cuvantului luminoasa, precizam ca
baremul nu prezinta solutii exhaustive, ci solutii cu titlul de exemplu. Mai mult, in barem se precizeaza, inca de la inceput, ca "se puncteaza oricare alte formulari/modalitati de rezolvare corecta a cerintelor"; prin urmare, orice raspuns corect poate fi punctat".


Intrebat de Hotnews daca poate oferi un raspuns clar daca termenul "luminos" va fi luat ca varianta de raspuns corect, directorul CNEE, Marian Suta, a spus "da".

"Este aprecierea evaluatorilor ca si varianta aceasta sa fie luata ca raspuns corect. Evaluatorii stiu acest lucru, sunt formati in acest sens", a declarat Suta.

Cu toate acestea, chestionat ce se intampla in cazul lucrarilor in care termenul "luminos"nu a fost luat ca fiind raspuns corect de catre profesorii evaluatori, acesta a fost evaziv:

"Tot ce pot sa va spun este ca:
1. Atat subiectul cat si baremul sunt corecte. 
2. Asa cum precizeaza si baremul, orice varianta corecta este punctata corespunzator. Evaluatorii sunt profesori de limba romana. 
3. Daca vor considera ca lucrarea lor nu a fost evaluata corect, elevii au posibilitatea sa depuna contestatii".

"Factorul" este subiect si atat


In ceea ce priveste polemica privind functia sintactica a cuvantului "factorul" din enuntul "Acum se crede ca factorul limitator este rapiditatea", potrivit CNEE, singurul raspuns corect este cel de "subiect".

"Referitor la rezolvarea cerintei 4 de la Subiectul al II-lea, subliniem
ca identificarea corecta a functiei sintactice a unui cuvant/parti de
vorbire se realizeaza strict in contextul dat, orice reformulare fiind de
natura a modifica sensul enuntului, deci si functiile sintactice. Astfel,
in contextul Acum se crede ca factorul limitator este rapiditatea,
substantivul factorul are functie sintactica de subiect", explica specialistii CNEE.
  

Directorul CNEE, Marian Suta, a precizat Hotnews ca atat variantele de subiecte cat si baremele de evaluare au fost elaborate pentru toate disciplinele de grupurile de lucru, formate de cadre didactice selectate prin apel public si numite prin decizie. 

Centrul National de Evaluare si Examinare este institutia
specializata in evaluare educationala care, in conformitate cu HG nr.
1401/2009, cu completarile ulterioare, are ca obiect fundamental de activitate pregatirea evaluarilor si examenelor nationale.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

5832 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Factorul (Marţi, 20 iunie 2017, 19:20)

  of of [utilizator]

  Acum se crede ca factorul limitator sunt parlamentarii corupți. -- dacă este subiect, de ce acordul se face cu substantivul postverbal?
 • +4 (4 voturi)    
  factorul - nume predicativ (Marţi, 20 iunie 2017, 19:59)

  rockdani [utilizator]

  "Acum se crede ca factorul limitator este rapiditatea"

  Factorul este nume predicativ in fraza de mai sus (verb copulativ fiind "este"). Rapiditatea este subiectul, evident fiind faptul ca are forta de expresie mai mare, iar "factorul limitativ" doar defineste subiectul, precizandu-l.

  In aodi, se spune factor limitativ, nu limitator, acesta din urma fiind folosit ca si cuvant tehnic, nu ca adjectiv referitor la existenta unor limite.

  Mi se pare aiurea sa pui la indoiala niste certitudini gramaticale, si inca intr-un context in care se foloseste un cuvant gresit. Probabil ca "limitator" reflecta tendinta de romglezare a limbii romane, desi, in aceasta, dupa cum spuneam mai sus, cuvantul "limitator" se foloseste tehnic si "limitat".
 • 0 (0 voturi)    
  limitativ (Marţi, 20 iunie 2017, 20:19)

  jnski [utilizator]

  Conform dexonline.ro, "limitator" este mereu SUBSTANTIV, iar "limitativ" este ADJECTIV.
 • +1 (1 vot)    
  Factorul si ambiguitatea (Marţi, 20 iunie 2017, 21:27)

  phonebook [utilizator]

  Rezolvarea subiectului II. A. 4, teza a doua, referitoare la functia sintactica retinuta in barem (Subiect) a cuvantului ''factorul'', este susceptibila de critica, in conditiile in care, in scris, intonatia nu se marcheaza, iar structura sintactico-semantica se ambiguizeaza.
  Limba romana permite variatia de topica a grupului ternar Subiect - Verb - Nume Predicativ, iar Institutul de Lingvistica ''Iorgu Iordan - Al. Rosetti'' al Academiei Romane a identificat 6 tipare de asezare, cele mai frecvente fiind S-V-NP, NP-V-S, V-S-NP si V-NP-S, in aceasta ordine. Se poate observa ca trei din aceste patru tipare indica un subiect postverbal.
  Structura scindata ("Acum se crede ca factorul limitator este rapiditatea.") face imposibila distingerea subiectului de numele predicativ. Constructia devine si mai ambigua in conditiile in care nominalul din structura este articulat hotarat.
  A se vedea in acest sens Gramatica Limbii Romane, pag. 284-286, Editura Academiei Romane, Bucuresti 2005.
  Pentru toate aceste considerente, functia sintactica a cuvantului "factorul" este aceea de nume predicativ, iar cuvantul "rapiditatea" are functia sintactica de subiect.
  Ambele rezolvari isi gasesc insa argumente suficiente pentru ca baremul sa acorde punctaj maxim atat pentru indicarea functiei de subiect, cat si a celei de nume predicativ.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri