Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a lasat sa se inteleaga miercuri ca Statele Unite ar putea renunta la acordul de la Minsk privind conflictul dintre Ucraina si Rusia, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

In fata comisiei de politica externa a Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Tillerson a spus: "Avertismentul meu este ca nu vreau sa ne pomenim incatusati de Minsk, daca pana la urma partile decid sa reglementeze asta printr-un alt acord, diferit".

Seful diplomatiei americane a raspuns astfel unei intrebari a congresmanului democrat Eliot Engel, care a apreciat ca abordarea sugerata de Tillerson ar transmite Rusiei un semnal gresit. "Daca cred ca suntem cumva dispusi sa relaxam sanctiunile impotriva lor inainte de a se conforma cu cadrul de la Minsk si de a pleca din Crimeea, cred ca asta doar l-ar incuraja pe (presedintele rus Vladimir) Putin sa continue cu hartuirea", a spus Engel.

Acordul de pace de la Minsk, mediat de Franta si Germania si semnat de Rusia si Ucraina in februarie 2015, prevede incetarea focului si retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, precum si reforme constitutionale pentru a acorda autonomie acestei zone unde populatia rusa are o pondere ridicata.

In prezent, in SUA se desfasoara mai multe anchete privind posibilele legaturi cu Moscova ale administratiei presedintelui Donald Trump. Senatul american a respins miercuri posibilitatea relaxarii sanctiunilor aplicate Rusiei inainte de conformarea cu acordul de la Minsk. Prevederea legala respectiva, introdusa ca un amendament la o lege privind sanctiunile pentru Iran, mai are nevoie de aprobarea Camerei Reprezentantilor si de semnatura lui Trump.