Academicianul Marius Andruh si-a dat, miercuri, demisia de la conducerea Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), dupa ce ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a schimbat, printr-un ordin de ministru, structura Consiliului General al CNATDCU si conducerile unor comisii de specialitate, arata un comunicat al Platformei 100, ONG-ul condus de fostul premier Dacian Ciolos. In locul lui Andruh, a fost pus in functie presedintele Academiei Romane, Valentin Vlad. Totodata, organizatia lui Ciolos solicita abrogarea ordinului de ministru si cooptarea unor membri care se bucura de recunoastere academica.

Marius AndruhFoto: Agerpres

UPDATE Academicianul Marius Andruh a confirmat pentru Hotnews ca si-a dat demisia, din cauza modificarilor aduse de catre ministrul Educatiei institutiei de evaluare a doctoratelor, si ca functia sa a fost preluata de catre Valentin Vlad.

Platforma Romania 100 atrage atentia,intr-un comunicat de presa, ca printr-un ordin publicat luni in Monitorul Oficial, Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a schimbat din temelii structura Consiliului General al CNATDCU, respectiv structura si conducerile unor comisii de specialitate, motiv pentru care presedintele CNATDCU, Marius Andruh, si-a dat demisia.

"Ministrul a inlocuit aproape o treime din Consiliul General, scotand din joc experti recunoscuti in mediul academic pentru lupta lor impotriva plagiatului si a imposturii. Ministrul Pavel Nastase a si suplimentat structura consiliului General, nominalizand 8 membri noi.

De asemenea, una dintre cele mai importante comisii, cea de Stiinte Juridice, are din aceasta saptamana un nou presedinte, profesorul Viorel Ros de la Universitatea Nicolae Titulescu. Ministrul Nastase a decis sa il inlocuiasca pe Mircea Bob, profesor la Universitatea "Babes Bolyai" din Cluj-Napoca, cel care a condus comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea.

Schimbarea presedintelui comisiei de matematica a produs revolta membrilor comisiei care si-au dat demisia in bloc.

In urma modificarilor operate in componenta CNATDCU, academicianul Marius Andruh si-a inaintat azi demisia din functia de presedinte", arata comunicatul.

Purtatorul de cuvant al Universitatii Bucuresti, Mirabela Amarandei,a scris pe Facebookca, potrivit unor surse personale, presedintele Academiei Romane, Valentin Vlad va fi ales astazi presedintele CNATDCU, in cadrul unui "simulacru" de alegeri.

"Astazi se alege noul presedinte al CNATDCU, in urma demisiei lui Marius Andruh din CNATDCU. De fapt, un simulacru, apele fiind deja aranjate, spun sursele mele, pentru presedintele Academiei Romane, Valentin Vlad", arata postarea Mirabelei Amarandei.

Platforma Romania 100 solicita abrogarea ordinului in cauza si cooptarea in cadrul consiliului a unor membri care se bucura de recunoastere academica si integritate morala, criterii care au stat la baza selectiei CNATDCU din 2016.

Totodata, membrii ONG-ului considera decizia ministrului Pavel Nastase nejustificata, lipsita de transparenta si menita sa puna sub semnul intrebarii intreaga activitate a CNATDCU.

"Atragem atentia ca decizia poate avea efecte ireversibile asupra mediului universitar romanesc, punand in pericol toate eforturile de recredibilizare a cercetarii academice si, implicit, decrestere a calitatii educatiei universitare", arata comunicatul Platformei 100.