Magistratii Tribunalului Maramures au hotarat condamnarea a sase inculpati la pedepse cu inchisoarea intre 4 ani si opt luni, patru dintre acestia primind pedepse cu executare iar doi cu suspendare in cazul dosarului privind dubla explozie de gaz care avut loc in municipiul Sighetu Marmatiei in anul 2012, informeaza marti un comunicat de presa al institutiei, citat de Agerpres.

Conform aceleiasi surse, fostul administrator al firmei Berg Sistem Gaz din municipiul Sighetu Marmatiei, Gheorghe Rasvan Enache (52 de ani), a primit patru ani cu executare.

Totodata, prin sentinta anuntata, s-a hotarat plata de catre vinovati - persoane juridic si fizice, in solidar, a unor daune in cuantum total de aproape 4 milioane de euro catre cele 17 victime al dublei deflagratii care a avut loc, precum si catre entitatile juridice si spitalele publice implicate in caz.

Sumele dispuse ca despagubire pentru victimele deflagratiei sunt cuprinse intre 1,5 milioane de euro si 50.000 de euro. Aceasta hotarare nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Potrivit aceleiasi surse, in 30 mai 2013, patru inculpati care si-au recunoscut vinovatia au fost condamnati la pedepse cu inchisoare (intre 1 an si 4 luni si 1 an, cu suspendare). Dupa judecarea acestora in formula simplificata, instanta a continuat judecarea pe latura penala a celorlalti inculpati, precum si judecarea pe latura civila a tuturor celor 12 inculpati.

In judecata au fost trimise 10 persoane si doua entitati juridice, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei - ANRE si firma Berg Sistem Gaz, filiala din Sighetu Marmatiei.

Tribunalul Maramures a pus la dispozitie si minutele anonimizate ale hotararilor decise in instanta.