Operatia la care a fost supus pilotul avionului MiG 21 LanceR prabusit, luni, in judetul Constanta a durat peste patru ore si a fost foarte dificila, barbatului fiindu-i montate in coloana opt suruburi de titan, pentru fixare, in timpul interventiei maduva osoasa nefiind afectata, a declarat comandantul Spitalului Militar, medicul Florentina Ionita-Radu, potrivit News.ro. Pilotul urmeaza sa fie reevaluat neurologic peste aproape doua ore, pentru a se stabili daca poate sa mearga.

"A fost o interventie foarte dificila, a durat peste patru ore, s-au montat opt suruburi de titan, a fost fixata o zona mai mare o coloanei decat ne asteptam intial, s-a reusit reducerea hematomului, s-a redus in totalitate, a fost extras de la locul respectiv, s-au redus fragmentele osoase, astfel incat in urma interventiei chirurgicale maduva nu a fost afectata, deci nu exista riscul de efractie a maduvei, una dintre complicatiile la care ne asteptam", a precizat medicul Florentina Ionita-Radu.

La randul sau, medicul Marian Mitrica, seful sectiei de neurochirurgie, a spus ca pilotul va fi reevaluat neurologic peste aproape doua ore.

"Operatia a decurs cum ne asteptam, nu au fost probleme deosebite. Statusul neurologic, situatia lui exacta din punct de vedere neurologic va fi determinata in jurul orei 19.30-20.00. Statusul lui dupa trezire conteaza cel mai mult", a mentionat Mitrica.

Pilotul Adrian Stancu, ranit in urma prabusirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanta, nu isi poate misca picioarele, riscul de paralizie fiind foarte mare, si va fi supus marti unei interventii chirurgicale la coloana, anuntau, luni dupa-amiaza, medicii de la Spitalul Militar Central.

Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronava MiG 21 LanceR a Fortelor Aeriene Romane, s-a catapultat luni, in jurul orei 11.15, in apropiere de aeroportul Mihail Kogalniceanu, in zona localitatii Nazarcea, judetul Constanta, in timpul executarii manevrelor de aterizare.

El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la fata locului si a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Judetean Constanta.

Aeronava, care se afla in dotarea Bazei 86 Aeriana "Locotenent aviator Gheorghe Mociornita" din Fetesti, decolase in jurul orei 10.00 de pe baza aeriana din Mihail Kogalniceanu pentru a executa o misiune de antrenament in cadrul exercitiului "Thracian Eagle 2017", care se desfasoara impreuna cu fortele aeriene bulgare.

"Dupa executarea misiunii, la intoarcerea catre Mihail Kogalniceanu, pe timpul executarii manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defectiune majora la motor, cu deteriorarea parametrilor de functionare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prabusindu-se in zona mentionata, in afara ariilor locuite", a anuntat MApN.